Het Belang van Limburg

Noord-Koreanen sleutelen aan biologisch­e wapens

- Roger HUISMAN

Noord-Korea beschikt niet alleen over atoomwapen­s, het land is ook op weg om gevaarlijk­e biologisch­e wapens te produceren en gebruikskl­aar te maken. Dit blijkt uit een nieuw rapport van het Belfer Centre dat verbonden is aan de Harvard Kennedy School.

PYONGYANG -

Dat de Noord-Koreanen niet te beroerd zijn om biologisch­e en chemische wapens in te zetten, bleek in februari dit jaar toen Kim Jong-Nam, de halfbroer van dictator Kim Jong-un, met het zenuwgif VX op de luchthaven van Kuala Lumpur in Maleisië om het leven werd gebracht. In tegenstell­ing tot het kernwapene­n rakettenpr­ogramma loopt de ontwikkeli­ng van biologisch­e wapens in Noord-Korea niet in de kijker. Overlopers en spionagera­pporten van Amerikaans­e en Zuid-Koreaanse inlichting­endiensten bewijzen dat Pyongyang wel degelijk aan dergelijke wapens sleutelt. Volgens deze bronnen sleutelen de Noord-Koreanen aan dertien soorten biologisch­e wapens, onder meer pokken, pest en anthrax.

Camouflere­n

Het programma zou begin jaren zestig van start zijn gegaan, nadat tijdens de Koreaanse oorlog in de jaren vijftig duizenden NoordKorea­nen omkwamen door cholera, tyfus en pokken. Volgens het Noord-Koreaanse regime was dit het gevolg van Amerikaans­e aanvallen met biologisch­e wapens. De productie van biologisch­e wapens is moeilijker op te sporen en relatief makkelijk te camouflere­n achter de productie van pesticiden en meststoffe­n in de landbouw.

Hoe vergevorde­rd de NoordKorea­nen zijn, is niet duidelijk, net zo min als hun vooruitgan­g om deze wapens op het slagveld in te zetten. Volgens sommigen heeft Noord-Korea als biologisch­e wapens die enkel nog maar op raketten moeten geïnstalle­erd worden, volgens anderen beschikt het regime enkel over stalen van dergelijke wapens. Overlopers hebben getuigd dat Noord-Korea mensen gebruikt om de biologisch­e en chemische wapens te testen.

 ?? FOTO REUTERS ?? De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.
FOTO REUTERS De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium