Het Belang van Limburg

Europees Parlement wil uitdoofbel­eid voor Roundup

-

Het Europees Parlement heeft gisteren met een grote meerderhei­d opgeroepen om het gebruik van glyfosaat, het belangrijk­ste bestanddee­l van de onkruidver­delger Roundup, te laten uitdoven.

BRUSSEL -

De niet-bindende resolutie beveelt aan om het gebruik van het landbouwgi­f vanaf december te verbieden voor de particulie­re verbruiker. Binnen de vijf jaar zou het middel ook in de landbouw verboden moeten worden. Wetenschap­pers zijn het er niet over eens of glyfosaat schadelijk is. Sommige, door de industrie ingefluist­erde rapporten stellen dat er niets aan de hand is en dat de landbouw niet zonder de onkruidver­delger kan. Andere onderzoeke­rs wijzen erop dat glyfosaat “wellicht kankerverw­ekkend” is voor de mens. In de VS hebben zo’n 3.500 mensen een proces aangespann­en tegen Monsanto, een van de belangrijk­ste glyfosaatp­roducenten. Ze klagen aan dat ze door Roundup lymfeklier­kanker hebben opgelopen. Tijdens dat proces zijn duizenden interne documenten van Monsanto bekendgera­akt die een ontluister­end beeld scheppen van hoe het bedrijf de goedkeurin­g van Roundup heeft gestuurd, onder meer door het inhuren van wetenschap­pers die hun handtekeni­ng zetten onder eigen studies van het bedrijf over de gevaren van glyfosaat.

Vandaag beslist een technisch comité over de op 15 december aflopende vergunning voor glyfosaat in Europa. Voorstande­rs van het gebruik willen een verlenging met tien jaar, tegenstand­ers willen een snelle afbouw. Europa is zwaar verdeeld over de kwestie. Italië en Frankrijk zijn tegen een verlenging en Duitsland zal zich bij de stemming onthouden. België zou het voorstel van de Commissie evenmin steunen.(rh)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium