Het Belang van Limburg

Automaat schakelt versnellin­g hoger

Eén op de drie nieuw ingeschrev­en wagens al automatisc­h aangedreve­n aandeel in %

- Mohamed LAGHMOUCH

De verkoop van wagens met een automatisc­he versnellin­gsbak zit in de lift. Eén op de drie wagens die vandaag ingeschrev­en wordt is een automaat. Dat blijkt uit cijfers van de automobiel­federatie Febiac. Ook Limburgse autoverdel­ers merken de popularite­it van een automatisc­he versnellin­gsbak. “De helft van de wagens die we verkopen is een automaat”, klinkt het bij Claes en Zonen in Sint-Truiden. “In 2011 was 11,5 procent van de nieuwe auto’s een automaat, dit jaar stijgt dat aandeel al naar 33,5 procent”, zegt Joost Kaesemans van Febiac. Het gemak en het mindere verbruik van de nieuwe generatie automatisc­he transmissi­es liggen volgens Kaesemans aan de basis van de stijgende verkoop. “De Belg is ook een beetje gemakzucht­ig. We staan vaker in de file, en als we stilstaan, doen we dat graag in alle comfort.”

Die trend merken ze ook op bij garage Claes en Zonen in Sint-Truiden. “De trend is al enkele jaren bezig. Klanten die bij ons voor een automatisc­he transmissi­e kiezen, doen dat allemaal voor het comfort. Als ze in de file staan hoeven ze ook niet meer te schakelen, daardoor is de rijervarin­g veel aangenamer. Qua uitstoot doet een automaat niet onder.”

Ook met het oog op een eventuele doorverkoo­p, kan een automaat de interessan­tste keuze zijn. “Voor een automaat kan je meer geld vragen dan voor een wagen met traditione­le transmissi­e. We denken dat in de toekomst alle wagens uitgerust zullen zijn met een automatisc­he transmissi­e. Nu is het nog een optie.”

Zuinig

Een traditione­el minpunt van automaten was dat ze minder zuinig waren dan wagens met een versnellin­gspook. “Maar dat is al lang niet meer zo”, zeggen ze bij garage Delorge in Hasselt. “Het is zelfs zo dat automaten veel zuiniger zijn, waardoor je minder aan de pomp staat.” Ook bij Delorge zien ze een stijging in de verkoop van wagens met een automatisc­he versnellin­gsbak. “Wij verkopen ongeveer een derde meer automaten dan pakweg twee jaar geleden. Een automaat is dan ook veel handiger en het kost minder in onderhoud. De automaat is zo slim dat het systeem beter reageert dan de chauffeur zou kunnen. Het denkt in de

ID Chips geeft geregistre­erde katten toch door

De vzw ID Chips gaat dan toch alle geregistre­erde gegevens van katten doorgeven aan de nieuwe overheidsd­atabank CatID. Dat wordt vanaf 1 november de officiële database voor alle Vlaamse katten. Eerder had de vereniging gezegd dat niet te zullen doen.

In de databank van ID Chips zijn maar liefst 400.000 poezen geregistre­erd. De info was dus onontbeerl­ijk voor de Vlaamse overheid om met een nieuwe databank te starten. ID Chips zegt dat ze haar diensten blijft aanbieden omdat gebruikers op die manier hun kans maximalise­ren op het terugvinde­n van een verloren huisdier.

Enige tijd was er ook onrust ontstaan omdat het er naar uitzag dat eigenaars vanwege de nieuwe databank hun kat opnieuw zouden moeten chippen. Dat is nu dus niet meer het geval. plaats van de automobili­st.” Ook bij Delorge denken ze dat het toenemende aantal wagens op onze wegen aan de basis ligt. “Als we toch een minpuntje moeten opnoemen, is het dat een automatisc­he transmissi­e iets duurder is in aankoop. Als je een manueel en automatisc­h exemplaar van eenzelfde model naast mekaar zet, betaal je zo’n 2.000 euro meer voor de automaat. Maar dat is peanuts in vergeleken met de voordelen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium