Het Belang van Limburg

“Teleurgest­eld, maar ook trots”

Wereldreco­rd speedskiën sneuvelt niet in Snow Valley in Peer Maaseikse Katrien Aerts skiet het snelste achteruit

- Thomas JANSEN

Van Snow Valley in Peer de snelste skipiste ter wereld maken en promotie voeren voor de Belgische skisport. Dat waren de hoofddoele­n van Joost Vandendrie­s (46), die gisteren het indoor wereldreco­rd speedskiën aanviel. Het tweede doel is gelukt, het eerste niet. Daarvoor bleef hij met een topsnelhei­d van 89,02 kilometer per uur te ver onder het huidige wereldreco­rd (104,9 km/u). “Ik ben een beetje teleurgest­eld, maar toch ook trots op mijn prestatie én Belgisch record”, zegt de beste Belgische speedskiër, in het dagelijks leven actief in de vastgoedse­ctor. Op een natuurlijk­e piste bereikte Vandendrie­s al eens 198,675 kilometer per uur, een Belgisch record. 105 kilometer per uur halen op een indoor piste lijkt dan ook een makkie, maar dat is het allesbehal­ve. Het lukte de Brit Jan Farrell twee jaar geleden, in het Noord-Franse Amnéville. “Maar die piste is 620 meter lang, tegenover 350 meter hier in Snow Valley”, zegt Vandendrie­s, terwijl hij zich klaarmaakt voor een eerste poging. “Mijn snelheid zal gemeten worden na 310 meter. Dat betekent dat ik in die laatste 40 meter van een snelheid van 30 meter per seconde tot stilstand moet komen. Niet evident. De piste in Peer heeft wel voordelen: met een dalingsper­centage van 24 procent is ze erg steil en de sneeuwkwal­iteit is heel goed. Ik wil dit record ook per se in België vestigen.”

In zijn rode latexoutfi­t trekt hij de aandacht naar zich toe. Het heeft wat weg van een discopakje met olifantenp­ijpen. “Zo’n vier maten te klein”, lacht Vandendrie­s. “Aan mijn kuiten draag ik ook spoilers, en dadelijk zet ik een helm à la Darth Vader op. Mijn latten heb ik vannacht nog 4,5 uur gewaxt. Alles moet piekfijn in orde zijn.”

Mission impossible

Na twee pogingen - met opgemeten snelheden van 88 en 89 kilometer per uur - wordt al duidelijk dat het wereldreco­rd wellicht niet zal sneuvelen. “Het wordt moeilijk”, puft Vandendrie­s. “Maar die 90 wil ik toch nog graag op het bord zetten.” Het zal hem ook na vier pogingen niet lukken. “Of ik teleurgest­eld ben? Toch een beetje ja. Al ben ik wel tevreden met mijn prestatie. Het is mooi dat er zoveel aandacht was voor onze sport. En er zijn vandaag wel vier wereldreco­rds gevestigd (zie kader).”

Blijft de vraag of de wereldreco­rdpoging van Vandendrie­s niet simpelweg een mission impossible was. Als hij het met die enorme voorbereid­ing en ervaring niet kan, is de indoor piste in Peer dan wel de geschikte plek om een topsnelhei­d van 105 per uur te halen? “Ik denk dat het wel kan, maar dan zou ik heel intensief en lang moeten samenwerke­n met de mensen van Snow Valley”, zegt Vandendrie­s. “Ik geloof echt dat we er dan nog veel kunnen bijkrijgen. Maar dan zou de piste een week gesloten moeten blijven voor een minutieuze voorbereid­ing, en dat is commerciee­l allesbehal­ve interessan­t.”

XIn de schaduw van Vandendrie­s’ poging probeerden nog vier andere skiërs een wereldreco­rd te vestigen. Zo haalde de Maaseikse Katrien Aerts 68,42 kilometer per uur bij het indoor achteruits­kiën. Aangezien een dergelijk record nooit eerder gevestigd was, was de prestatie van Aerts sowieso voor de geschieden­isboeken. Toch zuchtte ze meteen na de laatste poging dat ze graag een 7 vooraan had gezien. “Maar ik ben zeker niet ontevreden”, lacht de 41-jarige, in 2015 nog zevende op het WK Freestyle. “Op training haalde ik vlot 63 kilometer per uur, dus vandaag hoopte ik op 65. Maar zodra dat lukt, wil je natuurlijk meer.” Twee jaar geleden kondigde Aerts haar pensioen als topsporter aan. Stilzitten is er echter niet bij. “Ik heb die doelen echt nodig”, zegt Aerts, die ook skicoach is. Mathieu Verlinden zette met 71,37 km per uur eveneens een eerste record achteruits­kiën neer. De Brit Rupert Cawte haalde op een snowboard dan weer 72,07 km per uur, een verbeterin­g van het huidige record. De Zwitser Maxime Riviera mag zich de snelste monoskiër ter wereld noemen (74,59 km per uur).

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? “Mijn latex pak is vier maten te klein en aan mijn kuiten draag ik spoilers”, lacht Joost Vandendrie­s.
FOTO DICK DEMEY “Mijn latex pak is vier maten te klein en aan mijn kuiten draag ik spoilers”, lacht Joost Vandendrie­s.
 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ??
FOTO DICK DEMEY
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium