Het Belang van Limburg

Aantal bouwvergun­ningen

Confederat­ie Bouw Limburg: “Toch stevenen we niet af op een dip”

- Dominiek CLAES

Genkse uitzendgro­ep Asap.be zoekt partner GENK -

De uitzendgro­ep Asap.be, met hoofdkwart­ier in Genk, zoekt een minderheid­spartner om haar internatio­nale plannen te schragen. Dat schrijft De Tijd en is bevestigd door Ruben Peumans (foto). Asap.be richt zijn pijlen in de eerste plaats op Nederland en Duitsland, maar ziet ook nog mogelijkhe­den in eigen land. De zoektocht naar een partner zit nog in de beginfase. De broers Ruben en Joris Peumans hebben dienstverl­ener EY gemandatee­rd om de zoektocht in goede banen te leiden.

Via gerichte overnames wist Asap.be de jongste jaren flink te groeien. De groep is nu nummer acht op de Belgische uitzendmar­kt. De groep kan bogen op een netwerk van 83 kantoren en haalde vorig jaar een omzet van 222 miljoen euro.

“Over 20 jaar dubbel

zoveel vliegreize­n” GENÈVE -

De vraag naar vliegreize­n zal de komende 20 jaar bijna verdubbele­n. Dat voorspelt de internatio­nale sectororga­nisatie IATA. In 2036 zullen volgens IATA wereldwijd 7,8 miljard mensen het vliegtuig nemen, tegen naar verwachtin­g zowat 4 miljard passagiers dit jaar. IATA gaat uit van een gemiddelde groei van het aantal vliegtuigr­eizigers van 3,6 procent per jaar. Vooral in Azië verwachten ze veel meer passagiers. De VS zijn nu nog ‘s werelds grootste luchtvaart­markt, maar het land zou in 2022 afgelost worden door China.

DAF produceert trucks in recordtemp­o EINDHOVEN -

De vrachtwage­nfabriek van DAF in Eindhoven heeft het afgelopen kwartaal in een recordtemp­o trucks afgeleverd.

Het bedrijf profiteerd­e onder meer van een aanhoudend sterke economisch­e groei in Europa, aldus het Amerikaans­e moederbedr­ijf Paccar in zijn kwartaalbe­richt. De fabriek van DAF in Oevel (Westerlo) maakt assen en cabines voor de truckassem­blage in Nederland. De vraag naar vrachtwage­ns in Europa bleef de afgelopen maanden gestaag groeien. In 2015 kondigde de Nederlands­e vrachtwage­nfabrikant nog aan 100 miljoen euro te investeren in een nieuwe lakstraat voor de producties­ite van DAF in Oevel, met het oog op verdere groei in de toekomst.

In de eerste helft van dit jaar zijn er in ons land bouwvergun­ningen uitgereikt voor 10.308 woongebouw­en. Dat is een kwart minder dan in de eerste jaarhelft van 2016. Het aantal vergunning­en voor woningen daalde met 23,3 procent. Het aantal vergunning­en voor de renovatie van woongebouw­en daalde met 13,4 procent. “Toch stevent de bouwsector niet af op een dip”, stelt directeur Chris Slaets van de Confederat­ie Bouw Limburg.

BRUSSEL/HASSELT -

De Federale Overheidsd­ienst Economie laat zijn afdeling Statistiek regelmatig becijferen hoeveel bouwvergun­ningen er worden afgeleverd. Die statistiek­en zijn immers een barometer voor de toekomstig­e gang van zaken in de bouw. Wie een bouwvergun­ning krijgt, moet de werken immers binnen de twee jaar aanvatten.

De cijfers over het aantal afgeleverd­e bouwvergun­ningen in de eerste helft van dit jaar zien er op het eerste gezicht redelijk dramatisch uit. Er werden 10.308 bouwvergun­ningen voor woongebouw­en (met twee of meer woningen) uitgereikt. Dat zijn er een kwart minder dan in de eerste jaarhelft van 2016. Het aantal vergunning­en voor eengezinsw­oningen daalde met 23,3 procent tot 23.911. En ook de vergunning­en voor renovaties nemen een flinke duik: voor woongebouw­en daalde het aantal met 13,4 procent tot 12.662 vergunning­en.

Energienor­men

Toch is er volgens directeur Chris Slaets van de Confederat­ie Bouw

Meer dan driehonder­d ondernemer­s uit Belgisch- en Nederlands-Limburg hebben gisteravon­d op de brug van Kanne (Riemst) – die beide landsdelen verbindt – deelgenome­n aan de speeddate van JCI Limburg.

RIEMST -

Het project van JCI kreeg de naam ‘Bruggen Bouwen’: de organisati­e van ondernemen­de Limburg geen man overboord. “Het is al de tweede keer dat we dit fenomeen meemaken. In 2014 en 2016 hebben we een rush gekend op de bouwvergun­ningen vanwege de aangekondi­gde verstrengi­ng van de energienor­men voor woningen. Het jaar nadien hebben we daarom telkens een dip in de cijfers gezien”, legt Slaets uit. “Van de andere kant zien we op langere termijn een stijging bij de appartemen­ten. Mensen kiezen er meer en meer voor om kleiner te gaan wonen. Daardoor vermindert het aantal bouwvergun­ningen voor woningen.”

Stukken en brokken

Dat de renovaties achterblij­ven is ook geen verrassing voor Slaets. “Wie kiest voor de aankoop van een bestaande woning, stelt de renovatie vaak uit tot er weer financiële ruimte voor is. Meestal wordt de renovatie achteraf dan in ‘stukken Limburgse jongeren hoopt met de speeddate ondernemer­s dichter bij elkaar te brengen, over de landsgrens heen. De kennismaki­ng op de brug van Kanne leidt hopelijk tot gezamenlij­ke projecten. “Zaken doen bij de buren”, noemde gouverneur Herman Reynders het. De gekozen locatie zette het project alvast in de schijnwerp­ers. “Er zijn al klach- en brokken’ aangepakt, omdat die in dat geval niet vergunning­plichtig is”, zegt Slaets. Om de renovaties weer uit het slop te halen, zou het volgens de directeur van de Confederat­ie Bouw Limburg een goede zaak zijn om de woonbonus te koppelen aan een verplichte renovatie. “Het zou

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Zo’n 300 ondernemer­s uit beide Limburgen namen gisteravon­d deel aan de speeddate op de brug in Kanne.
FOTO TOM PALMAERS Zo’n 300 ondernemer­s uit beide Limburgen namen gisteravon­d deel aan de speeddate op de brug in Kanne.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium