Het Belang van Limburg

“Wij naïef en Anderlecht gedurfd, dat is onzin”

-

De vierklappe­r voor rust in zijn debuut tegen KV Mechelen beloofde veel goeds, maar ondertusse­n wacht Hein Vanhaezebr­ouck nu al 227 minuten op een volgend doelpunt bij Anderlecht. De oorzaak van die droogte? Een schrijnend gebrek aan goede voorzetten vanop de flank. Wij telden ze na: van de 53 getrapte crosses kwamen er amper acht aan in de box. Dat moet dus dringend beter, liefst vanavond tegen Zulte Waregem al. Drie keer raden waar Anderlecht de afgelopen dagen het meest op gefocust heeft. Juist ja, voorzetten richting het vijandelij­ke doel. Een cruciaal element om het systeem-Vanhaezebr­ouck te doen werken, maar een waar de spelers van Anderlecht het voorlopig erg moeilijk mee hebben. Op KV Mechelen had paars-wit ze voor de rust niet nodig - de achterdeur naar Coosemans stond toch wagenwijd open -, maar was het probleem wel al zichtbaar. Van de negen ballen die Achter de Kazerne in de box werden gedropt bereikte er slechts eentje een Anderlecht-speler. Dan liep het tegen de sterren van PSG een pak beter. Van de twintig verstuurde voorzetten kwamen er vijf aan en leidden er vier tot een open doelkans. Beterschap dat geen vervolg kreeg tegen Genk. Integendee­l zelfs: van de 24 pogingen tot voorzet belandden er amper twee bij een ploegmaat. Teo werd er wild van. “Hij heeft geen vormdip. Hij wordt gewoon niet in stelling gebracht”, werd de Pool na de match verdedigd door Frank Boeckx.

Met Obradovic en Bruno?

Werk aan de winkel dus. In de aanloop naar de match tegen Zulte Waregem toonde Vanhaezebr­ouck een videocompi­latie met alle mislukte voorzetten van de voorbije wedstrijde­n aan zijn spelers. Ze zullen er een tijdje zoet mee zijn geweest. “Onze

APPIAH HAALT SLECHTS ELF PROCENT

Hein VANHAEZEBR­OUCK voorzetten en zelfs onze corners moeten beter”, herhaalde de coach gisteren nog eens. “We hebben nochtans spelers die dat goed kunnen. Jongens als Bruno en Obradovic hebben echt een goede center in de voeten.” Vanhaezebr­ouck zoekt de oorzaak van het probleem tussen de oren van zijn spelers. “Een goede voorzet moet je niet forceren. We moeten het niet te mooi willen doen. Een voorzet moet niet tot op de millimeter juist worden getrapt. Dan leg je jezelf te veel druk op. Dat zie ik bijvoorbee­ld bij Stanciu. Je moet niet altijd op zoek gaan naar een beslissend­e pass. Soms hou je het beter simpel.”

Niet te veel nadenken en die bal gewoon in de box droppen is het devies van de coach. “De rest van het werk is voor de spits. Als de bal valt, moet hij maar zorgen dat hij het duel wint en er iets van maakt.”

Vanavond tegen Zulte Waregem zal blijken of de raad van Vanhaezebr­ouck is aangeslage­n. De vraag is op wie hij straks een beroep zal doen om de voorzetten te trappen. Op links snijdt Onyekuru liever zelf naar binnen dan een ploegmaat te bedienen en aan de overkant toont Appiah, met uitzonderi­ng van zijn goede match tegen PSG, al een heel seizoen hoe het niet moet. Obradovic en Bruno, de twee spelers die Vanhaezebr­ouck zelf aanhaalde, lijken dus kans te maken op hun eerste basisplaat­s onder de nieuwe coach.(thst/jug/dvd) Bekerhoude­r Zulte Waregem trekt met een 0 op 9 naar kampioen Anderlecht, dat zich na de 0-1 tegen Genk geen tweede nederlaag kan permittere­n. Maar ondanks elf (11!) tegengoals is Francky Dury (foto) niet van plan in Brussel meer zekerheid in te bouwen. “Ik ben ervan overtuigd dat ons aanvallend systeem uiteindeli­jk wel weer zal lonen.” Dat Essevee naïef voetbalt en te veel ruimte weggeeft, noemt hij onzin. “Dat werd vooral geschreven na onze 1-5 tegen Nice. Pure perceptie. De eerste helft van Anderlecht-PSG was identiek en Anderlecht verloor ook met vier goals verschil, maar ons spel werd naïef genoemd en het hunne gedurfd. Daar heb ik het moeilijk mee.”

Een voorzet moet niet tot op de millimeter juist worden getrapt. Dan leg je jezelf te veel druk op. Dat zie ik bijvoorbee­ld bij Stanciu

Anderlecht - Zulte Waregem

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium