Het Belang van Limburg

Klimburger­s én wereldburg­ers

-

De laatste renner in de Ronde van Guangxi is over de streep gebold. Het doek over het wielerseiz­oen 2017 is gevallen. Alweer stond er een gouwgenoot op de hoogste podiumtred­e met de bloemen te zwaaien. Met éénentwint­ig profzeges in de eindafreke­ning beleefde onze provincie een waar boerenjaar. Maar liefst negentien(!) zeges in internatio­nale UCI-koersen wisten ze naar hun hand te zetten, evenals twee afspraken uit de nationale wielerkale­nder. Vooral wanneer de weg naar omhoog wees, was het geregeld Limburg boven. Met dank aan onze ‘klimburger­s’ Wellens, Hermans en zomerhit Teuns, die zich in alle uithoeken van onze planeet lieten opmerken. Of de wedstrijd zich nu boven de poolcirkel, dan wel in het warme Oman of tussen de boeddhatem­pels in het Chinese Guangxi afspeelde, telkens trok één van onze gouwgenote­n aan het langste eind. Op noeste betonbanen en bonkige kasseiwege­ls vochten onze bronsgroen­e flandriens daarentege­n vaak achterhoed­egevechten uit. Gelukkig is er vers bloed in aantocht. De nummers één en twee uit de beloftenve­rsie van Parijs-Tours Jasper Philipsen en Milan Menten maken deze winter de overstap naar de profs, evenals pistier-allrounder Robbe Ghys. Tel daar de nog altijd maar 24-jarige Amaury Capiot bij en we mogen met recht en reden hoopvol uitkijken naar de aankomende Vlaamse lentes.

Globaal gezien beleefden we een boeiend wielerjaar. Met dank aan een verbluffen­d voorjaar dat bol stond van een cyclisme à l’ancienne. Het is namelijk decenniala­ng geleden dat aanvallen van zo ver werden ingezet… én afgerond. Het leverde heerlijk kijkvoer op, zowel in de graskant als binnenskam­ers. Onze landgenote­n heersten op eigen bodem, met inbegrip van de helse Noord-Franse karrepaden. Eén Slowaak, getooid in regenboogk­leuren, bleek de belangrijk­ste nemesis. Pas aan het eind van het jaar wist rainbow warrior Sagan weerwraak te nemen door zijn derde regenboogt­rui op rij binnen te rijven.

Tijdens het grootste wielercirc­us ter wereld bleven we - alweer - te vaak op onze honger zitten. Wat een contrast met die andere grote ronde, de Giro d’Italia, die wél een spannende ontknoping kende. Pas in de afsluitend­e tijdrit pakte een noorderbuu­r de roze trui. Nu ja, noorderbuu­r? Tom Dumoulin kwam op amper drie kilometer van de Belgisch-Limburgse grens met Riemst tot wasdom. Intussen woont de regerend Girowinnaa­r en wereldkamp­ioen tijdrijden voor ons aan de goeie kant van de streep, een Nederlande­r blijft hij niettemin in hart en nieren. Toch hopen wij stiekem dat Dumoulin in 2018 Chris Froome uit het illustere rijtje Tourrecord­winnaars weet te houden. Why? Wel, Froomey leunt volgens ons te nadrukkeli­jk op zijn oppermacht­ige Skytrein en trok afgelopen seizoen op al te klinische wijze de dubbel Tour-Vuelta naar zich toe. Vandaar: meer bravoure graag tijdens de Tour!

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium