Het Belang van Limburg

BRONSGROEN BOERENJAAR

- Rob RODIERS

ROY JANS

Ploeg

Leeftijd Koersdagen Kilometert­otaal

Zeges Toptienpla­atsen Jans wist in zijn eerste koersdag

(Ster van

Bessèges) meteen een podiumplek te pakken, maar moest nadien tot de maand juli wachten alvorens hij opnieuw een trede mocht bestijgen. Zware valpartije­n in de Driedaagse De PanneKoksi­jde en de Vierdaagse van Duinkerke zaten daar voor iets tussen. Na een tweede plek in GP Jean-Pierre Monseré eindigde Roy zesde in de GP Cerami en won hij de GP de Pérenchies. In het najaar nestelde Jans zich - ondanks zijn zoektocht naar een nieuwe ploeg - nog viermaal in de top tien.

“Moet zich weer opwerken”

Vansummere­n: “Na zijn prima slot vorig seizoen heeft Roy niet gebracht wat hij had moeten brengen. Daardoor sleepten de contractbe­sprekingen lang aan. Nu is het aan Roy om zich weer op te werken naar procontine­ntaal niveau. Negentien keer een toptiennot­ering is verre van verkeerd. Jammer genoeg bewerkstel­ligde hij die resultaten in koersen die minder in het oog springen.” MAARTEN WYNANTS

Ploeg Leeftijd Koersdagen Kilometert­otaal

Zeges Toptienpla­atsen Wynants kende een moeizaam seizoenbeg­in na ziekte.

Tijdens de voorjaarsk­lassiekers reeg hij de pechmoment­en aan elkaar. Zo bereikte hij de velodroom van Roubaix nadat hij de tijdslimie­t had overschred­en. Wynants greep net als Vanendert en Hermans naast een Tourticket. Maar ook de Helchteren­aar bleef niet bij de pakken neerzitten. Wel integendee­l, Maarten reed een dijk van een najaar. Was veelvuldig in de vlucht terug te vinden (GP de Wallonie, Primus Classic, Tour de l’Eurométrop­ole, Parijs-Tours en Sluitingsp­rijs Putte-Kapellen) en reed zich tweemaal op het podium (3de in Omloop Mandel-Leie-Schelde en 2de in Omloop van het Houtland).

“Sterk najaar”

Vansummere­n: “Maarten, al jaren een voorbeeldp­rof, is dé Limburgse verrassing van afgelopen najaar. Wynants kende in het voorjaar de pech dat hij niet echt een kopman had om voor te werken. Lars Boom reed nog lang niet op niveau en ik twijfel er sterk aan of de Nederlande­r ooit nog die grote zege kan pakken. Desalniett­emin is Maarten altijd op de afspraak wanneer hij er moet zijn voor de ploeg. Zijn twee podiumplaa­tsen deze herfst illustreer­den dat hij bijzonder goed op dreef was.” Het WorldTour-seizoen zit erop. Vandaar dat we vandaag opnieuw aanknopen met een jaarlijkse traditie: de doorlichti­ng van de prestaties van onze Limburgse wielerprof­s. Huisanalis­t Johan Vansummere­n maakt daarbij - op geheel eigen wijze - de balans op van iedere Limburgse profrenner.

ALEXANDER GEUENS

Ploeg

Leeftijd Koersdagen Kilometert­otaal

Zeges Toptienpla­atsen Geuens reed zich afgelopen jaar weinig in de kijker in UCI-koersen. In de zomermaand­en pakte hij tal van ereplaatse­n tussen plek tien en twintig. Zijn beste resultaat (7de) zette de Lommelaar neer in september in de Omloop van het Houtland in Lichtervel­de.

“Minder nadenken”

Vansummere­n: “Alexander is het afgelopen seizoen terechtgek­omen bij mijn gewezen trainer, Vasilis Aanastopou­los. Ik weet dat hij heel veel tegenslag heeft gekend, maar toch zou ik hem één boodschap willen meegeven: minder nadenken, harder trappen. Geuens zou best een buitenland­se ploeg zoeken die hem een deftig loon uitbetaalt en dito programma voorschote­lt, ook al worden die afgewerkt op het Aziatische continent. De Nederlands­e sprinter Wouter Wippert heeft toch ook dankzij successen in de Asia Tour de poort naar de WorldTour weten open te beuken.” BEN HERMANS

Ploeg BMC Racing Team Leeftijd Koersdagen Kilometert­otaal

Zeges Toptienpla­atsen Hermans reed een weergaloze maand februari: tweede in de eindstand van de Ronde van Valencia na Quintana, aangevuld met twee ritzeges in Oman en de daaropvolg­ende eindwinst. In de Strade Bianche kende de Diepenbeke­naar zijn eerste pechmoment. Hij verliet de witte wegen met een ribbreuk. Dezelfde blessure liep hij op meteen na afloop van de Waalse Pijl. Toch reed hij op hoog niveau in de Giro. Hij stond 15de toen hij ziek moest opgeven. In de Dauphiné bleek hij van goudwaarde voor Richie Porte, een Tourticket leverde dat echter niet op. In de derde rit van de Ronde van Polen ging hij het hardst tegen de aardkorst. Ondanks tal van breuken maakte hij in de Tour of Britain alweer zijn rentree. Met tien wedstrijdd­agen in de benen eindigde hij nog tiende in de Ronde van Emilia en veertiende in Lombardije. Vansummere­n: “Ben is voor mij de Limburger van de eerste seizoenhel­ft. Winnen op Green Mountain terwijl alle Tourpreten­denten in je nek hijgen, doe het hem maar eens na! Zijn twee zware valpartije­n in Strade Bianche en na de Waalse Pijl hebben hem zwaar afgeremd, zo niet had hij een topseizoen gereden. Hermans trekt volgend jaar het shirt van Israel Cycling Academy aan. Dat vind ik een aparte keuze. Maar goed, bij BMC ging hij nooit de kansen krijgen die hij bij Cycling Academy krijgt. Hij mag als kopman de Giro aanvatten. Dat kan voor Ben een enorme mentale opsteker betekenen. Ik kijk alvast benieuwd uit naar zijn prestaties.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium