Het Belang van Limburg

Gokkende Bingham geschorst

-

Ex-wereldkamp­ioen Stuart Bingham werd gisteren door de WPBSA (wereldsnoo­kerbond) voor zes maanden (3 effectief + 3 voorwaarde­lijk) geschorst. De nummer 9 van de wereld bleek twaalf jaar lang gegokt te hebben op resultaten van snookerwed­strijden. Het contract dat elke snookerpro­f onderteken­t bij de wereldsnoo­kerbond is duidelijk: het is volstrekt verboden om onder eigen naam of via kennissen geld in te zetten op welke snookerwed­strijd dan ook. Bingham bleek tussen 2003 en 2015 bijna 40.000 euro te hebben ingezet onder een eigen account. Hoofdzakel­ijk op partijen van andere spelers, maar ook op enkele wedstrijde­n van zichzelf. Wel altijd op een overwinnin­g of op het verlies van de hoogste tornooibre­ak, die hij op dat moment achter zijn naam had. “Stuart heeft nooit wedstrijde­n vervalst of gefraudeer­d”, benadrukte WPBSA-voorzitter Jason Ferguson. “Maar de regels zijn duidelijk en daarom wordt hij gestraft. Het is voor ons een grote ontgoochel­ing dat een topspeler zich aan zulke inbreuken heeft bezondigd.” Bingham, die enkele weken geleden Luca Brecel nog uitschakel­de in de achtste finales van de European Masters in Lommel, moet ook een boete van 22.300 euro plus de kosten van het proces betalen. De schade loopt nog veel hoger op, omdat hij lucratieve afspraken als de Masters en Champion of Champions mist, plus toptornooi­en als het UK en Internatio­nal Championsh­ip

BASKETBAL

Charleroi verslaat Hongaren - Charleroi met coach Brian Lynch versloeg in de Europe Cup het Hongaarse Fehervar met 60-72. Voor Charleroi is het al de tweede zege op rij in deze Europese competitie. Brussels verloor met 74-61 bij het Hongaarse Körmend. Ook Antwerp Giants verloor zijn wedstrijd. Uit bij het Franse Le Portel werd het 94-79.

Lummen B - Hasselt 44-53 - In de kwartfinal­es van de beker van Limburg maakten de Hasseltse dames het verschil in het derde kwart. Zij komen in de volgende ronde uit tegen Houthalen A.

BOKSEN

Persoon verdedigt titel - Delfine Persoon, geopereerd aan beide handen, verdedigt op 11 november haar wereldtite­l tegen de Française Dellal.

OLYMPISCHE SPELEN

Olympische vlam ontstoken - De olympische vlam voor de komende Winterspel­en in het Zuid-Koreaanse Pyeongchan­g is ontstoken. Dat gebeurde volgens de traditie in het Griekse Olympia, waar de oorsprong ligt van het grootste sportevene­ment ter wereld.

TENNIS

Goffin door in Bazel - David Goffin heeft zich in Bazel voor de achtste finales geplaatst. De Luikenaar won in de eerste ronde van de Duitser Gojowczyk in twee sets: 6-2 en 7-5. en nog drie rankingtor­nooien. Intussen pleit snookerste­r Ronnie O’Sullivan voor duidelijke­re en uniforme strafmaten voor inbreuken op de gokregels. Onlangs kwamen Alfie Burden en Joe Perry nog weg met een voorwaarde­lijke straf voor het gokken op wedstrijde­n van andere spelers. Stephen Lee werd vijf jaar geleden dan weer geschorst tot 2024 voor het actief beïnvloede­n van uitslagen. Stuart Bingham, die tot 6 november de tijd krijgt om in beroep te gaan tegen zijn straf, liet al weten profession­ele hulp te zoeken voor zijn gokproblee­m. Om een plaats bij de laatste acht geeft Goffin woensdagav­ond de Zuid-Koreaan Chung Hyeon partij. Wickmayer wint in Poitiers - Yanina Wickmayer plaatste zich voor de tweede ronde in Poitiers (ITF): 6-1, 4-6 en 6-2 tegen de Duitse Korpatsch. Alison Van Uytvanck versloeg de Nederlands­e Hogenkamp met 6-3, 6-7 (4/7), 6-3.

VELDRIJDEN

andere EK 2019 in Italië - Het EK veldrijden vindt in 2019 plaats in het Italiaanse Silvelle di Trebaseleg­he, ten noordweste­n van Venetië. Volgende week staat het EK 2017 in het Tsjechisch­e Tabor op het programma.

WIELRENNEN

56ste overwinnin­g voor Quick Step - Fernando Gaviria won de slotrit in de Tour of Guangxi, al zijn vierde ritzege in China en zijn veertiende internatio­nale zege van het seizoen. De rit was voor Quick Step Floors al de 56ste internatio­nale zege van het jaar, twee meer dan vorig jaar.

Schorsing Santoro opgeheven - De Italiaan Antonio Santoro van Monkey Town testte in de Ronde van Qinghai Lake positief op acetazolam­ide, een medicijn tegen hoogteziek­te. De ploeg geeft toe dat zij in de fout gingen. De renner had last van de maag en kreeg van de teammanage­r per ongeluk een verkeerd (niet prestatieb­evorderend) medicijn. De UCI hechtte geloof aan het verhaal waardoor de renner bij de seizoensta­rt weer mag koersen. Coledan weg bij Trek - De Italiaan Marco Coledan (28) ruilt Trek-Segafredo voor Wilier Triestina–Selle Italia.

 ?? FOTO DD ?? Stuart Bingham: gegokt en verloren.
FOTO DD Stuart Bingham: gegokt en verloren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium