Het Belang van Limburg

David Yang, organisato­r van de Ronde van Guangxi

-

U hebt tien jaar voor NBA China gewerkt en uw bedrijf, Wanda Group Sports, is ook mede-eigenaar van voetbalclu­b Atlético Madrid. Wat ziet u in het wielrennen?

“Ik ben al enkele jaren verliefd op deze sport, zelfs toen het basketbal mijn leven beheerste. Ik ging ondertusse­n zelf kijken naar de Tour, de

Giro… Ons bedrijf kocht de Ronde van Zwitserlan­d. Ook mijn vrouw zit elke zaterdag op een fiets. Mijn persoonlij­k verhaal kan dat van veel van mijn landgenote­n worden.”

U slaagde erin voor minstens vijf jaar een WorldTourw­edstrijd naar China te halen, wat zijn uw volgende plannen?

“Mijn landgenote­n weten nu wie Tim Wellens en Fernando Gaviria zijn en wat ze doen. De volgende opdracht is een generatie Chinezen enthousias­t maken om zelf te koersen. Met slechts één Chinees aan de start was deze sport hier niet populair. Doen we het de volgende jaren goed, dan wordt wielrennen hier groter en krijgen we ook een leefbaar businessmo­del. Wij Chinezen gebruikten tot voor kort de fiets enkel als transportm­iddel. Nu kregen onze mensen de kans om topwielren­nen te leren appreciëre­n. Daarna kunnen ze zelf ook vaststelle­n dat dit voor iedereen een gezonde manier van leven is.”

Wat is uw einddoel?

“Op termijn wil ik hier dezelfde beleving zien als in de Tour. Met fans dicht bij de renners. Nu waren er al in elk dorp festivals, Ik zag de honger van de Chinezen naar live topsport. Als je een jonge generatie wielrenner­s wil creëren, moet je de sterren in hun leefwereld droppen. We willen een piramide opstarten, toeristent­ochten met vedetten in het leven roepen... Het blijft niet enkel bij een show van topsporter­s. We willen in de toekomst ook echt deelnemen. Geloof me, dit is nog maar het begin.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium