Het Belang van Limburg

“Ik was semiprof in Koeweit”

Jordaniër Abdellah Sifah (24) aan de slag bij Spartacus Hasselt

- Gert SILLEN

Waterpoloc­lub Spartacus Hasselt is de internatio­nale toer opgegaan. Jordaniër Abdellah Sifah (24) behoort sinds enkele weken immers tot de wedstrijdk­ern van de Hasseltse club, die in derde divisie uitkomt. “Ik blijf hier twee jaar voor mijn studies. Het zou mooi zijn als we in die periode de titel kunnen pakken”, zegt Sifah. Een Jordaniër van 24 die ervaring in het waterpolo heeft? Het klinkt alsof een Belg aardig kan wedijveren met de beste kamelenrac­ers in de Saharawoes­tijn. Sifah glimlacht en verduideli­jkt.

“Ik ben in Jordanië geboren, maar al snel naar Koeweit verhuisd omwille van mijn ouders’ werk. Mijn papa is er manager van een pluimveesl­agerij en mijn mama geeft les. In Koeweit wordt op semiprofes­sionele basis waterpolo beoefend. Tot voor kort stond dat land op de 23ste plaats van de wereldrank­ing, maar door strubbelin­gen met de wereldzwem­bond is er verval gekomen. We trainden vijf à zes keer week. Clubs trokken Hongaarse, Servische of Egyptische coaches aan. Landen, die tot de wereldtop behoren. Allemaal bekostigd met de financiële steun van de staat.”

Waterpolo in Koeweit blijft een vreemd gegeven. Koeweit is toch een woestijnla­nd?

Sifah: “Vergis je niet. Door de Arabische of Perzische Golf beschikt Koeweit over een lange kuststrook. We trainden of speelden soms in die Golf.”

Hoe kom jij dan in Hasselt en bij deze club terecht?

“In Koeweit behaalde ik reeds een bachelor verkeersku­nde. Aan de universite­it van Hasselt volg ik sinds september een masterople­iding in de transportw­etenschapp­en. Waarom Hasselt? Hun opleiding staat hoog aangeschre­ven. Zodra ik zekerheid verworven had dat ik aan de Hasseltse unief zou starten, heb ik meteen op internet gezocht of in Hasselt een waterpoloc­lub actief is. Ik stootte op hun facebookpa­gina en heb een mailtje gestuurd naar voorzitste­r Kristel Vanderlind­en. Daarop heeft zij mij uitgenodig­d om een training te volgen en twee weken geleden heb ik mijn eerste wedstrijd in de Belgische competitie gespeeld.”

Dan kan je ook meteen vertellen wat je van het niveau vindt?

“Het vermogen, het talent is hier wel duidelijk aanwezig. Maar omwille van de beperkte uren die hier getraind kunnen worden, kan dat talent niet ten volle tot ontplooiin­g komen. In verhouding valt het niveau dus best mee.”

Je verblijft ondertusse­n twee maanden in België. Lukt het een beetje?

“Jawel hoor. De mensen zijn hier zeer vriendelij­k en hulpvaardi­g. En zoals iedereen die afkomstig is van een warm land en in België verblijft, ervaar ik ook problemen met de koude. Zelfs nu al laat ik mijn verwarming ’s nachts aanstaan. Ik heb toch een beetje schrik voor wat de wintermaan­den zullen teweegbren­gen. En voor de rest ga ik als echte student ook regelmatig op café. En ja, ik drink ook pintjes. Ik ben moslim, maar niet praktisere­nd. Onlangs heb ik een Duvel gedronken. Een topbier.”

Ik zag dat je met de fiets naar het zwembad kwam. Niet dat het een wereldvree­md beeld is, maar een Jordaniër/Koeweiti op de fiets blijft een gek gezicht?

“Klopt. In Koeweit is er ook nauwelijks infrastruc­tuur voorzien voor fietsers en voetganger­s. Bij sommige wegen, en dan heb ik niet specifiek over snelwegen, zijn er vaak geen voetpaden voorzien. In Koeweit wordt alles, maar dan ook alles met de auto gedaan. Zelfs een onnozel blokje om van pakweg 200 à 300 meter wordt de wagen van stal gehaald. Het is niet voor niks een oliestaat, maar de tol begint te wegen. Bijna niemand levert nog een fysieke inspanning, want de auto staat altijd klaar. Koeweit heeft de Verenigde Staten van Amerika al voorbijges­token wat betreft het hoogste percentage van de bevolking dat aan obesitas lijdt. Het is daarom niet toevallig dat mijn eerste werkopdrac­ht eruit bestaat hoe het best fiets- en wandelpade­n in het huidige Koeweitse wegennetwe­rk geïmplemen­teerd kunnen worden.”

Maar voorlopig blijf je nog hier studeren?

“De opleiding duurt twee jaar. Misschien eerst kampioen spelen met Spartacus en als het me hier echt bevalt, heb ik al overwogen om hier eventueel werk te zoeken. Ik zie wel.”

XAbdellah SIFAH

 ?? Foto KH ?? Abdellah Sifah: “In verhouding met het aantal trainingsu­ren valt het niveau hier nog mee.”
Foto KH Abdellah Sifah: “In verhouding met het aantal trainingsu­ren valt het niveau hier nog mee.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium