Het Belang van Limburg

“Ja, ik ben de topfavorie­t”

Michael van Gerwen gaat voor record van vier zeges op rij

- Pieter VANLOMMEL

Wereldkamp­ioen, nummer één op de wereldrank­ing en winnaar van de laatste drie EK´s, waarvan twee in Hasselt. Er kan er maar één de topfavorie­t zijn en dat is Michael van Gerwen. De 28-jarige Nederlande­r leeft ondanks een enkelbless­ure ontspannen naar dit Europees kampioensc­hap toe. “Ik presteer bijna overal goed”, klinkt het zelfverzek­erd. De toeschouwe­rs in de Ethias Arena zagen Michael van Gerwen zowel in 2015 als in 2016 triomferen in twee totaal verschille­nde finales. Bij zijn eerste titel versloeg Van Gerwen Gary Anderson na een thriller: 1110 werd het toen. Een jaar later bezegelde de Nederlande­r één van de meest eenzijdige finales ooit: Mensur Suljovic moest er met 11-1 aan geloven. Hasselt ligt Mighty Mike dus, maar zelf relativeer­t hij dat halve thuisvoord­eel in de lage landen. “Ik speel graag op meerdere plaatsen, niet alleen in Hasselt. En ik presteer bijna overal goed. Het Belgische publiek? Ik hou van elk publiek dat voor mij supportert.” De voorbereid­ing van de ongenaakba­re Nederlande­r verliep nochtans verre van ideaal. Vorige week moest hij met een slijmbeurs­ontsteking aan de enkel nog opgeven tijdens de Duitse Masters in Düsseldorf. Een euvel, dat de Brabander echter minimalise­ert in de aanloop naar dit EK.

“Ik won zopas twee European Tour events, de laatste nog maar tien dagen geleden in Göttingen. Dus ja, ik ben de topfavorie­t. Die enkel mag me geen problemen opleveren.” Van Gerwen voert een sterke Nederlands­e delegatie aan op dit EK. In zijn zog zakken met Jan Dekker van Gerwens eerste tegenstand­er op donderdag -, Jelle Klaasen, Christian Kist, Benito van de Pas en Vincent van der Voort nog vijf outsiders af naar Hasselt. Niet toevallig staan onze noorderbur­en verder dan ons land.

“Dat komt omdat we in Nederland net zoals in Groot-Brittannië al op jonge leeftijd darts spelen”, weet van Gerwen. “Dat hebben we de laatste 25 jaar aan Raymond Van Barneveld te danken en nu ook aan mij. Raymond en ik hebben geholpen de sport te doen groeien. Samen met Duitsland en Groot-Brittannië zijn we in Nederland een topland in het darts geworden.”

Mits een vierde winst op rij in Hasselt kan Michael van Gerwen zich op gelijke hoogte hijsen met de Britse levende dartslegen­de Phil Taylor, die met onder meer veertien wereldtite­ls en vier Europese titels als grootste darter aller tijden door het leven gaat.

“Ach, dat record. Daar lig ik absoluut niet van wakker”, sust Van Gerwen. “Ik voel dus ook geen extra druk of zo. Ik wil gewoon overal winnen waar ik meedoe.” Ondanks zijn nu al rijk gevulde palmares denkt van Gerwen nog lang niet aan stoppen. Daar heeft hij een heel simpele verklaring voor: “Perfectie bestaat niet. Ik wil altijd nóg beter doen.”

De tegenstand in de Ethias Arena is bij deze gewaarschu­wd…

Michael VAN GERWEN DEELNEMERS

Het deelnemers­veld van dit EK bestaat uit acht reeds geplaatste spelers op basis van hun ranking op de Order of Merit, de verdienste­ntabel, en 24 kwalificat­iespelers.

Ik voel geen extra druk. Ik wil gewoon overal winnen waar ik meedoe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium