Het Belang van Limburg

Vogelring van torenvalk na veertien jaar teruggestu­urd vanuit Mali

-

Een jonge torenvalk die in 2003 door een vrijwillig­er in Lommel werd geringd voor wetenschap­pelijk onderzoek, heeft maar liefst 4.467 kilometer verder het loodje gelegd. Een uitzonderl­ijk traject dat we nu kennen dankzij een man uit Mali. Hij vond de vogel waarschijn­lijk dood terug in 2005, maar heeft dat onlangs pas gemeld.

Even schetsen: in België zijn 370 vergunde vogelringe­rs actief die voor het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwete­nschappen (KBIN) zo veel mogelijk vogels proberen te ringen. Wanneer zo’n ring dan wordt teruggestu­urd, kan dat waardevoll­e informatie opleveren over onder andere trekroutes en de levensverw­achting van de vogels. Maar zulke meldingen zijn eerder zeldzaam. In Noord-Limburg is een groep van tien vogelringe­rs actief, met Karel Van Endert uit Lommel als coördinato­r. “Een vogelringe­r heeft in een nestkastje in Lommel een kuiken van een torenvalk geringd op 1 augustus 2003. Vervolgens is de vogel uitgevloge­n. Recent kregen we een terugmeldi­ng van een man uit Mali: Ahamadou Baldé. We weten dat hij de ring heeft gevonden ergens rond de periode van mei 2005 op de grens met Guinee. Het is ons een raadsel waarom hij 12 jaar heeft gewacht om de ring alsnog terug te sturen, maar we zijn er wel blij mee. We merken wel vaker bij terugmeldi­ngen uit die contreien dat daar soms wat tijd tussen zit (lacht). Door de ringgegeve­ns te toetsen aan de database van het KBIN, waarin iedere vogel een unieke nummer heeft, kan je toch heel wat afleiden.”

Deze specifieke terugmeldi­ng onthult zelfs een record. “Het is de eerste keer dat we voor een in België geringde torenvalk een terugmeldi­ng krijgen die van zo ver komt. We hebben voor deze soort wel al eens een melding gekregen uit Senegal, maar dit is toch weer iets verder.”

 ?? FOTO GVB ?? Karel Van Endert met de teruggestu­urde fiche.
FOTO GVB Karel Van Endert met de teruggestu­urde fiche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium