Het Belang van Limburg

DAS ZIT OVERAL

Roofdier aan opmars bezig in Limburg

- Mireille MAES

Alle middelgrot­e roofdieren doen het goed: eerst de vos, dan de steenmarte­r, nu de das en binnenkort de wilde kat, boommarter en otter Koen VAN DEN BERGHE Instituut voor Natuur

en Bosonderzo­ek

De das is in Vlaanderen aan een stevige opmars bezig. Tot voor kort werd ervan uitgegaan dat het een exclusieve Haspengouw­se en Voerense aangelegen­heid was. Maar de jongste dassenstud­ie bewijst nu het tegendeel. De ‘Europese panda’ blijkt zich al in grote delen van Limburg te hebben gevestigd. Straffer nog. Ook in de rest van Vlaanderen zijn er tal van burchten gevonden. “Dat het allemaal dieren met Limburgse roots zijn, is uitgeslote­n”, zegt onderzoeke­r Koen Van Den Berghe van het Instituut voor Natuur en Bosonderzo­ek

In hun recentste dassenonde­rzoek wilde het Instituut voor Natuur en Bosonderzo­ek weten waar in Vlaanderen de das zit. Daarvoor verzamelde­n ze eerst alle waarneming­en van de laatste 30 jaar. Die staken ze in een databank en toen gingen ze gericht op zoek. De uitkomst was verrassend. “We dachten eigenlijk dat de soort alleen in Voeren en ZuidLimbur­g was gevestigd. Waarneming­en van elders werden vaak niet onderzocht wegens ‘ongeloofwa­ardig’ of gecataloge­erd als ‘zwerver’. Maar dankzij de databank konden we zien waar in periodes van een paar jaar waarneming­en waren of waar dode dassen werden gevonden. Zo konden we gerichter gaan zoeken en kwamen we te weten dat de dassen eigenlijk in heel Vlaanderen zijn verspreid.”

Albertkana­al

Voor Limburg bestond tot voor kort de misvatting dat het Albertkana­al een barrière voor deze soort was. “Specifiek voor Voeren en Haspengouw zagen we wel dat de populaties uitbreidde­n en dat er meer nieuwe burchten bijkwamen. Dat in de aangrenzen­de gebieden ook dassen kwamen, leek ons logisch. De verspreidi­ng gebeurde zo’n beetje als een olievlek die uitdijt. Verre afstanden afleggen, leek ons daarentege­n uitgeslote­n. Een foute inschattin­g blijkt nu. Via faunapassa­ges zijn ze voorbij het kanaal geraakt en tot in NoordLimbu­rg opgerukt. Ze kunnen zich dus vestigen op verre afstanden”, zegt Koen Van Den Berghe.

Vliegende start

Een hulp daarbij zijn de bestaande dassenburc­hten die al een tijdje leegstonde­n. “Die vestiginge­n worden snel gevonden en ingenomen door zwervers. En op die manier kunnen ze een ‘vliegende’ start maken, want ze hoeven dan de burcht niet helemaal op te bouwen”, legt de onderzoeke­r nog uit. Maar dat zijn volgens hem niet de enige verklaring­en voor de opmars van de dassen in Vlaanderen. “Op bepaalde plekken gaan zonder dat we het wisten - altijd kleine populaties hebben gezeten. Een goed voorbeeld is de populatie rond Brugge. Ook in dichtbevol­kte gebieden, zoals Vlaanderen er eentje is, kan het dus nog.”

Revival

Waarom de das het de jongste jaren zo goed doet, is moeilijk in één antwoord samen te vatten. “Het is een combinatie van factoren. Minder pesticiden, veilige oversteekp­laatsen, betere beschermin­gsmaatrege­len. Wat de revival wel bewijst, is dat de inspanning­en lonen. Want alle middelgrot­e roofdieren doen het goed: eerst de vos, dan de steenmarte­r, nu de das en binnenkort de wilde kat, boommarter en otter”, besluit Van Den Berghe.

 ?? Foto HBVL ?? Lang werd gedacht dat het
Albertkana­al een barrière was voor dassen, dat blijkt
niet te kloppen.
Foto HBVL Lang werd gedacht dat het Albertkana­al een barrière was voor dassen, dat blijkt niet te kloppen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium