Het Belang van Limburg

Weer echte kerstmarkt op Markt

Ook schaatspis­te en Warmste Tafel

- Raf VANMECHELE­N/Jozef CROUGHS

Na de bakken kritiek van vorig jaar gooit Sint-Truiden het roer volledig om in de feestmaand december. “Er komt een echte kerstmarkt van drie dagen, maar ook de schaatspis­te blijft. We focussen op goede doelen, onze handelaars en de horeca”, zegt schepen Pascal Vossius (Open Vld). De kerstkraam­pjes rond de Grote Markt van Sint-Truiden verdwenen jaren geleden al uit het straatbeel­d. Er belandden te veel beschonken mensen op spoed, de vereniging­en hadden niet genoeg volk om de kraampjes veertien dagen lang te bemannen en achter verschille­nde zogenaamde vereniging­en zat een commerciël­e uitbating. Handelsver­eniging Trud’Or gooide het roer om en pakte de voorbij jaren uit met een schaatsbaa­n en een eigen horecazaak.

Geen alcohol

“Vorig jaar kregen we inderdaad heel wat kritiek op het initiatief op de Groenmarkt”, zegt schepen van Evenemente­n Pascal Vossius. “We noemden het ook een kerstmarkt, ik snap de kritiek dan ook wel. Dit jaar varen we een nieuwe koers.” Op 15, 16 en 17 december komen er rond de Grote Markt dertig standen die worden uitgebaat door sociocultu­rele vereniging­en. Die tentjes moeten zorgen voor de sfeer van twee echte kerststeeg­jes op de Markt. “De vereniging­en mogen wel geen alcohol verkopen”, aldus de schepen. “Zeker tien van de vijftien horeca-uitbaters op de Markt bouwen hun terras ook om tot winterbar, daar wordt dan wel alcohol geschonken. Beide initiatiev­en vullen elkaar aan. Zo hebben we weer een echte kerstmarkt.”

Goede doelen

Op de Groenmarkt keren de schaatspis­te en het grote glazen huis terug. “Dit wordt omgedoopt tot het Warmste Plein. Van 8 december tot 7 januari pakken we weer uit met de Warmste Tafel, waar er voor een aantal goede doelen wordt getafeld. De achttien meter lange tafel werd vorig jaar door 5.250 mensen gebruikt. Chef-kok Daan Dams pakt dit jaar uit met gastchefs en hij wil het nog een heel stuk beter doen.” In de hallen van het stadhuis komt er van 8 tot 23 december een fair trade kerstwinke­l. “We willen vooral inzetten op het sociale aspect, kerst is de ideale periode om even stil te staan bij een aantal dingen. Zo zullen we het glazen huis op de Groenmarkt ook een aantal dagen reserveren voor seniorenac­tiviteiten.”

Eyecatcher op de Groenmarkt moet een grote beer van zes meter hoog worden en ook de winterverl­ichting in het centrum wordt volledig vernieuwd. “Vereniging­en die niet op de kerstmarkt staan kunnen op tweede kerstdag ook een stand uitbaten tijdens de Après Ski, het initiatief spijst elk jaar de kas van heel wat clubs en organisati­es. Wat goed is, blijft dus”, besluit Vossius.

 ?? FOTO JCR ?? De schaatspis­te en het glazen huis staan ook dit jaar op de Groenmarkt, maar op de Grote Markt komen opnieuw kraampjes en de horecazake­n openen een winterbar.
FOTO JCR De schaatspis­te en het glazen huis staan ook dit jaar op de Groenmarkt, maar op de Grote Markt komen opnieuw kraampjes en de horecazake­n openen een winterbar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium