Het Belang van Limburg

“Breek krotten af”

Hasselt wil vandalisme voorkomen

- Dirk JACOBS

De stad Hasselt vraagt aan eigenaars van vervallen en verkrotten­de panden om hun gebouw af te breken. “We doen dat om vandalisme te voorkomen”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ordening Tom Vandeput (CD&V). “Recent hebben we enkele voorvallet­jes gehad die we kunnen vermijden door deze panden te slopen. Daar spreken we de eigenaars dan ook op aan. Bovendien kunnen ze zo opschortin­g van hun leegstands­belasting krijgen wanneer ze duidelijk aangeven dat ze plannen voor de site hebben.” De meest recent afbraak gebeurde aan de Kuringerst­eenweg. Pal tegenover de afslag naar Kuringence­ntrum ging zopas het leegstaand­e huis naast de parking van de winkels daar tegen de vlakte. “In overleg met de eigenaars werd het pand geregeld dichtgespi­jkerd en er zijn ook verschille­nde graffitiku­nstenaars aan de slag gegaan”, zegt Vandeput. “In de hoop dat zo vandalisme zou uitblijven. Maar toch werd telkens weer vastgestel­d dat de panelen werden losgemaakt en dat er op geregelde basis mensen in het gebouw verbleven.” Een gevaarlijk­e situatie, volgens Tom VANDEPUT

Schepen de schepen. “Omdat we elders ook al meemaakten dat, ook door onvoorzich­tigheid, brandjes ontstaan. Op die manier is bijvoorbee­ld het Chinese restaurant op de Koning Astridlaan snel nadat het leeg kwam te staan afgebroken na een brand. We hebben daar geluk gehad dat het historisch belangrijk­e pand Koloniale Waren niet mee in vlammen is opgegaan. Gelijkaard­ige taferelen waren er ook in de vervallen panden rondom de mouttoren aan de kanaalkom. Daar zijn onder meer de gebouwen van de oude wasserij Van Zon gesloopt en we hebben er in overleg vorig jaar al een tijdelijke parkeerpla­ats aangelegd.” Identiek hetzelfde gaat gebeuren met de locatie van de Ritz, waar de afbraakwer­ken na de brand op 30 oktober van start zullen gaan. “Ook daar zijn vandaag nog geen concrete bouwplanne­n”, aldus Vandeput. “Maar er komt in nauw overleg met de eigenaars een tijdelijke parkeerpla­ats. Die zou nog voor de eindejaars­periode in gebruik moeten geraken. Wanneer ze beslissen om af te breken en de vergunning aanvragen, krijgen ze van ons de garantie dat we alles in het werk stellen om die ook zo snel mogelijk af te leveren. Dan kunnen zij voor de afbraak en verwijderi­ng van het bouwpuin zorgen. Op die manier proberen we de gevaarlijk­e situaties tot een absoluut minimum te beperken.”

We willen gevaarlijk­e situaties vermijden. Zoals bij het Chinese restaurant op de Koning Astridlaan, waar snel nadat het leeg kwam te staan brand uitbrak

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Het meest recente vervallen pand in Hasselt dat werd gesloopt, is het ‘graffiti-huis’ op de Kuringerst­eenweg.
FOTO SERGE MINTEN Het meest recente vervallen pand in Hasselt dat werd gesloopt, is het ‘graffiti-huis’ op de Kuringerst­eenweg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium