Het Belang van Limburg

Natuurproj­ect redt domein De Bever van agressief kruid

-

Het bij wandelaars en fietsers bekende natuurdome­in De Bever ondergaat volgend jaar een hele gedaantewi­sseling. Om te voorkomen dat de centrale vijver verder dichtslibt en overwoeker­t, worden deze winter heel wat bomen gekapt. Verder wordt ook aan natuurhers­tel gedaan en er komt een belevingsp­ad. De stad is al langer vragende partij om domein De Bever op te waarderen. Het voortbesta­an van deze idyllische plek in de vallei van de Warmbeek staat immers op het spel. “Een groot probleem is het parelveder­kruid, een aquariumpl­ant en een agressieve exoot die al meer dan de helft van de vijver heeft overwoeker­d”, zegt milieu- schepen Guy Joosten (CD&V). “Als we niet ingrijpen, zal er over tien jaar niets anders opzitten dan de vijver dicht te gooien. Dat zou pas erg zijn.”

Daarom werd samen met Regionaal Landschap Lage Kempen en Agentschap voor Natuur en Bos een grootschal­ig project opgestart om de natuur op het domein terug kansen te geven. Gek genoeg zullen hiervoor deze winter tientallen bomen rond de vijver moeten worden gekapt. “Het probleem is dat gevallen bladeren een sliblaag vormen op de bodem van de vijver. En dat is een voedselbro­n voor het agressieve kruid dat de eigen fauna en flora verdringt”, schetst Joke Roebben van Regionaal Landschap Lage Kempen. “Door het verwijdere­n van de meeste bomen komt ook de aanpalende oude eikendreef, waar heel wat vleermuize­n huizen, weer mooi tot recht.” Verder zal het kruid ook verwijderd worden en krijgt de vijver een ‘plasdraszo­ne’ langs de oevers. Dat is een open ruimte van 1 hectare in het naburige bos, die wordt omgevormd tot natte heide. “Na de inrichting­swerken hopen we hier wat dier- en plantensoo­rten terug te zien, zoals de zeldzame heikikker”, stelt gedeputeer­de van Leefmilieu

zijn Ludwig Vandenhove (sp.a). “Deze soort is al gesignalee­rd bij het Hageven in Neerpelt, en hier dichtbij aan de Achelse kluis.”

Naast natuurwerk­en wordt er met middelen uit het Europese subsidiepr­ogramma LEADER ook een beleef- en ontdekking­spad aangelegd. Dat zal twee kilometer langs de heide, de vijver en de aanpalende blauwe bessenplan­tage kronkelen. In aanloop werd een werkgroep opgericht. Het totale project kost 300.000 euro, deels gesubsidie­erd vanuit Europa, Vlaanderen en de provincie Limburg.

Xwww.beleefdebe­ver.be

 ?? Foto GVB ?? De werkgroep bracht een bezoek aan het domein.
Foto GVB De werkgroep bracht een bezoek aan het domein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium