Het Belang van Limburg

“Ze zaten in de hoek waar de klappen vielen”

Canvas laat 14 kinderen van de collaborat­ie getuigen

- Raymond DE CONDÉ

Op 8 november start op Canvas een zesdelige reeks over de ‘Kinderen van de collaborat­ie’, Vlamingen die zijn opgegroeid in de schaduw van hun collaborer­ende ouder(s). Uit de 300.000 Vlamingen in die situatie, selecteerd­e Canvas veertien getuigen die het wilden navertelle­n. De jongste, muzikant en cabaretier Wim Claeys, is 45. De oudste, Lanakenaar Herman Dillen, is 91.

Het gevarieerd­e gezelschap laat een intieme kijk toe op de verschille­nde manieren waarop zij zijn omgegaan met het verleden van hun ouders. “Het is een groep die tot nog toe niet systematis­ch bestudeerd werd”, zegt Koen Aerts, historicus aan de UGent. “Bij de bevrijding zaten zij in de hoek waar de klappen vielen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) getuigde onlangs nog op Klara hoe het collaborat­ieverleden van zijn vader zijn hele leven op hem heeft gewogen. Ook de getuigen in de reeks vertellen over hun emoties. Voor de een was dat trots, loyaliteit, strijdbaar­heid. Voor de ander schaamte.” De volgorde van de zes aflevering­en die de reeks telt is chronologi­sch. Begonnen wordt er van 1940 tot net voor de bevrijding. De tweede aflevering gaat over de periode van september 1944 tot de zomer van 1945: de bevrijding, de straatrepr­essie en de arrestatie van ouders of andere familieled­en. Deel drie behandelt de officiele repressie en stelt de vraag hoe de kinderen terugkijke­n op de manier waarop de Belgische justitie hun ouders heeft berecht. De vierde aflevering gaat over de jaren 50 en 60: hoe was het om op te groeien in een gezin van ex-collaborat­eurs? Deel vijf gaat over de terugkeer van oud-collaborat­eurs op het publieke forum: in de Vlaamse beweging en in politieke partijen. Het slotdeel stelt de schuldvraa­g: de medewerkin­g aan een regime dat miljoenen holocausts­lachtoffer­s maakte.

Verzet

Op 19 december komt er nog een extra documentai­re, die de verhalen van de getuigen kadert in een breder perspectie­f. Er volgen ook drie Facebook Live-sessies, waarbij kijkers vragen kunnen stellen over het programma. Op 5 december organiseer­t Canvas in Bozar een debat over (de)radicalise­ring, met historici over de gelijkenis­sen tussen toen en nu. Volgend jaar wordt ook een opvolgende reeks geproducee­rd, dan over de ‘Kinderen van het verzet’.

Tot de veertien getuigen behoren Rosemarie Bergmans (73), die bekend werd met de rol van Rosita in ‘Johan en de Alverman’, en Herman Portocarer­o (65), die als kind van een collaborat­eur toch ambassadeu­r van België mocht worden.

 ?? Foto VRT ?? Na de oorlog werd er jacht gehouden op de collaborat­eurs. Nu komen hun kinderen met hun verhaal op tv.
Foto VRT Na de oorlog werd er jacht gehouden op de collaborat­eurs. Nu komen hun kinderen met hun verhaal op tv.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium