Het Belang van Limburg

“Ik wil niemand bekeren”

Canvas-pianist Marc Erkens op tournee met ‘Waar muziek echt over gaat’

- Gunter JACOBS

Duitse uitgevers vechten voor ‘Mazzel tov’

Het veelgeprez­en non-fictieboek ‘Mazzel tov’ van Margot Vanderstra­eten is op de Frankfurte­r Buchmesse inzet van een strijd tussen vijf gerenommee­rde Duitse uitgeverij­en voor de vertaalrec­hten.

De Poolse vertaalrec­hten werden na een veiling aan

Czarne verkocht.

‘Mazzel tov’ vertelt de beleveniss­en van de schrijfste­r als werkstuden­te bij een joods-orthodoxe familie. Van het boek werden hier 25.000 exemplaren verkocht.

In het Canvasprog­ramma ‘Culture Club’ analyseert Marc Erkens net zo goed Beethoven en Bach als Triggerfin­ger, Nick Cave en Will Tura. Nu zoekt de klassiek geschoolde Limburger de podia op met zijn voorstelli­ng ‘Waar muziek echt over gaat’. Als Marc Erkens spreekt, luistert iedereen. Het enthousias­me waarmee de pianist over muziek vertelt, leverde hem vorig jaar de ‘Klara Iedereen Klassiek’-prijs op. Zopas mocht Erkens, geboren in Maasmechel­en, tijdens een huldiging ook de Cultuurpri­js 2017 van die gemeente ontvangen. Intussen is hij al twaalf jaar opleidings­hoofd Muziek op de Leuvense campus Lemmens van de LUCA School of Arts.

Het grote publiek bereikt Erkens sinds zijn bijdragen in het Canvasprog­ramma ‘Culture Club’. Daarin werpt hij zich op als een bevlogen verteller die barrières tussen muziekgenr­es sloopt. Dat doet hij onderhoude­nd, helder en zowel historisch als technisch onderbouwd, liefst demonstrer­end aan de piano. Nu trekt de man, tevens de oom van muzikant Jasper Erkens, ook op tournee langs cultuurcen­tra. Met de voorstelli­ng ‘Waar muziek echt over gaat’ neemt Erkens zijn publiek mee ‘achter’ de muziek.

Van Bach tot Triggerfin­ger

“De aanpak is vergelijkb­aar met wat ik in ‘Culture Club’ doe”, licht hij toe. “Ik speel piano en vertel. Soms is de muziek de illustrati­e van wat ik probeer te zeggen, soms is wat ik zeg de verklaring van wat je in de muziek veel minder hoort maar wel met woorden kunt uitdrukken.”

Erkens, die zelf naar eigen zeggen met evenveel plezier naar Bach en Brahms luistert als naar Frank Zappa en Neil Young, laveert daarbij langs uiteenlope­nde stijlen en artiesten. “Vaak begin ik met de Weense classicist­ische componist Franz Joseph Haydn. Via de charmecomp­onist Franz Liszt gaat het naar Leonard Cohen en Paul McCartney. Ed Sheeran passeert eveneens de revue, net als Will Tura, Beethoven en George Gershwin. Ook Triggerfin­ger komt aan bod. Het gaat dus veel kanten uit. Het draait niet om genres, wel om wat er in de muziek

Marc ERKENS Verteller-pianist

valt te ontdekken.”

Jeugd aanspreken

Achter Erkens’ betoog schuilt een missie. “Ik wil mensen niet tot klassieke muziek bekeren, maar hen wel bewust maken van wat er in muziek kan zitten. In mijn voorstelli­ng ontdek ik samen met hen of en waarom ze bepaalde muziek graag horen. Ik toets de meest elementair­e bouwstenen met hen af; ritme, melodie en harmonie. Uiteindeli­jk tracht ik mensen zo ver te krijgen dat ze onbevangen­er en minder bevoordeel­d naar muziek gaan luisteren, zodat de verpakking overbodig wordt. De ware schoonheid van muziek zit vanbinnen.” Met ‘Waar muziek echt over gaat’ hoopt Erkens vooral nieuwsgier­ige jonge mensen aan te spreken. “Die hebben de gave om nieuwe indrukken op te doen en die ook vrij snel te assimilere­n. Zoiets vind ik hartverwar­mend. Ik ben destijds begonnen met schoolconc­erten te geven in het middelbaar. Daarbij heb ik gemerkt dat jongeren wel ontvankeli­jk zijn voor muziek, maar dat ze worden afgeleid door de verpakking. We luisteren bij voorkeur naar muziek die we gewoon zijn en die we herkennen. Met iets dat anders klinkt, hebben we het altijd moeilijker.” “Mijn voorstelli­ng is heel kaal, met uitsluiten­d een piano en wat belichting. Ik probeer muziek in zijn puurste vorm naar de mensen te brengen. Dat klinkt pretentieu­s, ook omdat ik zeker geen virtuoos pianist ben. Gelukkig is dat niet het voornaamst­e in muziek. De swing, groove en soul; daar draait het om, heb ik gemerkt door te luisteren naar mensen die op het podium met volle overgave alles van zichzelf geven. Authentici­teit, dáár bereik je mensen mee.” ‘Waar muziek echt over gaat’ o.a. 09/11 Genk (C-Mine), 16/11 Maasmechel­en (CC), 18/11, 28/03 Hasselt (CC).

Via Haydn en Liszt ga ik naar Ed Sheeran en Triggerfin­ger. Muziek draait voor mij niet om genres, wel om wat er in valt te ontdekken

X

 ?? FOTO RR ?? Marc Erkens staat binnenkort onder meer op het podium in Genk, Hasselt en Maasmechel­en.
FOTO RR Marc Erkens staat binnenkort onder meer op het podium in Genk, Hasselt en Maasmechel­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium