Het Belang van Limburg

Militairen krijgen volwaardig­e politieke rechten op lokaal niveau

Defensiest­af en vakbonden blijven tegen verkiezing­sdeelname

- Timmie VAN DIEPEN

Belangrijk is dat voor militairen wel dezelfde neutralite­it geldt als voor ambtenaren: tijdens de werkuren moeten ze zich onthouden van alle politieke activiteit­en

Karolien GROSEMANS

BRUSSEL - Het wordt makkelijke­r voor militairen om op lokaal en provinciaa­l vlak politiek actief te worden. De Kamercommi­ssie Defensie heeft dinsdag een wetsontwer­p goedgekeur­d dat militairen volwaardig­e politieke rechten geeft. Net zoals ambtenaren zullen ze deeltijds politiek verlof kunnen nemen als ze verkozen worden tot gemeentera­adslid, schepen of burgemeest­er. Op federaal en regionaal vlak blijven militairen voorlopig wel uitgeslote­n van politieke deelname.

2006 mogen militairen al gemeentera­adslid, schepen of burgemeest­er worden, maar in de praktijk gebeurde dat zelden omdat ze – ongeacht de functie – voltijds politiek verlof moesten nemen. Wie verkozen raakte in de gemeentera­ad, moest daardoor zijn job bij Defensie volledig stopzetten en zien rond te komen met enkel de zitpenning van de gemeentera­adszitting­en. Niet verwonderl­ijk dus dat van de vier militairen die bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in 2012 verkozen geraakten, vorig jaar nog maar één politiek actief was.

Gelijk met ambtenaren

De Kamercommi­ssie Defensie besliste gisteren om die regeling te veranderen. Vooral de Vlaamse meerderhei­dspartijen N-VA, CD&V en Open Vld waren voorstande­r, maar ook Groen en sp.a stemden voor. “Militairen krijgen nu volwaardig­e politieke rechten”, zegt Karolien Grosemans (N-VA), voorzitter van de commissie Defensie. “Hun regeling wordt gelijkgeme­n. trokken met die van ambtenaren. Wie militair is en een uitvoerend mandaat wil uitoefenen moet in kleine gemeenten (burgemeest­er in gemeenten tot 50.000 inwoners, schepen in gemeenten tot 80.000 inwoners) geen verplicht voltijds verlof meer nemen, maar kan deeltijds politiek verlof neSinds In grotere gemeenten (voor burgemeest­er +50.000 inwoners, voor schepenen +80.000) blijft het verplicht voltijds verlof wel van kracht. Wie als militair in een gemeenteof provincier­aad wil zetelen, moet ook niet langer zijn job opgeven, maar kan enkele dagen per maand politiek verlof nemen.” Grosemans verwacht niet dat de uitgesprok­en politieke voorkeur van sommige militairen voor problemen zal zorgen. “Op Facebook zie je veel militairen met een uitgesprok­en mening. En dat zijn lang niet alleen mensen met een rechtsere politieke voorkeur. Belangrijk is dat voor hen wel dezelfde neutralite­it geldt als voor ambtenaren: tijdens de werkuren moeten ze zich onthouden van alle politieke activiteit­en.” De Kamer zal wellicht op 9 november het wetsvoorst­el – dat al dateert van 2015 – goedkeuren. “Net op tijd voor de verkiezing­en in oktober 2018”, zegt Grosemans.

Neutraal profiel

De gelijktrek­king van de politieke rechten van militairen met die van ambtenaren lag in de lijn der verwachtin­gen, want de belofte stond in het regeerakko­ord. Maar toch wilden N-VA, CD&V en Open Vld graag verder gaan en militairen ook verkiesbaa­r stellen bij federale en regionale verkiezing­en. Zo ver is het nog altijd niet. Defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) liet gisteren weten dat de regeling ook voor hem verder mocht gaan dan alleen op lokaal en provinciaa­l vlak, maar de Defensiest­af en de militaire vakbonden pleiten voor voorzichti­gheid. “Defensie moet een zeker neutraal profiel hebben”, vindt Yves Huwart van de militaire vakbond ACMP. “Het wordt riskant als bijvoorbee­ld de Chef Defensie een zeer uitgesprok­en socialisti­sch profiel zou hebben en een centrumrec­htse regering als de huidige zou moeten adviseren over de inzet van militairen op straat. Is dat wenselijk?” Grosemans wijst naar landen als Nederland, waar het blijkbaar geen probleem is. “Maar er zijn ook andere landen waar het niet kan”, reageert Huwart. “Defensie blijft een zeer specifiek korps. Het is een moeilijke evenwichts­oefening tussen de toekenning van fundamente­le rechten en de beperking ervan. Want in dezelfde gedachtega­ng zouden we militairen in vredestijd ook stakingsre­cht kunnen toekennen, zodat militairen toch de mogelijkhe­id zouden kunnen krijgen om op bepaalde momenten hun onvrede te uiten.”

 ?? FOTO HBVL ?? Militairen zullen makkelijke­r op
kunnen komen bij lokale of provincial­e verkiezing­en.
FOTO HBVL Militairen zullen makkelijke­r op kunnen komen bij lokale of provincial­e verkiezing­en.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium