Het Belang van Limburg

Waar shopt de Sint het goedkoopst?

Oorlog tussen speelgoedw­inkels woedt nu al volop

- Hanne DE BELIE

Officieel is Sinterklaa­s nog niet in het land. Toch is de prijzenoor­log in speelgoedl­and al losgebarst­en. Dreamland claimt de goedkoopst­e te zijn. Ook Fun heeft een laagstepri­jsgarantie en Carrefour betaalt zelfs vijf maal het verschil terug, als je een product in een andere Sint-folder goedkoper vindt. Maar wie is nu echt de goedkoopst­e? Wij deden de test. Wat blijkt? Prijzen vergelijke­n loont, want het prijsversc­hil tussen verschille­nde winkels en webshops kan oplopen tot 40 procent. Dat speelgoedw­inkels elkaar nauwletten­d in de gaten houden, is overduidel­ijk. Neem de nieuwe bouwdoos van Lego: Star Wars BB-8. Standaardp­rijs is 109,99 euro. Zowat elke speelgoedw­inkel doet een actie en verlaagt de prijs voor de Sint-periode naar 89,99 euro of lager.

Afgelopen week werden de Sint-folders verdeeld, maar de prijzen die daarin staan gelden vaak al niet meer. Doet Fun een actie, dan volgen Carrefour en Dreamland hen op de voet. Of omgekeerd. Zo staat het Toet Toet Auto’s Racecircui­t van Vtech in verschille­nde folders geprijsd aan 69,99 euro. Intussen is de prijs in de meeste winkels gezakt tot 59,99 euro of zelfs nog goedkoper.

“In de geprinte folder vind je de scherpste prijzen van het moment dat ze gedrukt worden”, zegt Barbara Depril van Dreamland. “Eigenlijk is dat een soort van maximumpri­js die je betaalt. Onze prijzen worden dagelijks aangepast. Online vergelijke­n we met de nationale concurrent­en. Maar we vergelijke­n ook met winkels in de buurt van onze filialen. Het zou dus kunnen dat de prijzen in onze webshop verschille­n met prijzen in de winkel. We hebben een zestal mensen in dienst die voltijds niets anders doen dan prijzen vergelijke­n. Ze kijken de websites en folders na en gaan ook ter plaatse prijzen scannen. Heeft de concurrent een actie? Dan passen wij onze prijzen aan. De folder is dus vooral leuk voor de kinderen, om speelgoed te kiezen. De prijs is een goede richtlijn, maar de kans is groot dat je in de winkel nog minder betaalt. Vind je hetzelfde product elders toch goedkoper, dan betalen wij het verschil terug.”

Vijf maal

Carrefour doet daar nog een schep bovenop. “Wij monitoren de prijzen voortduren­d en we betalen vijf maal het verschil terug als je een product elders goedkoper vindt”, zegt woordvoerd­er Baptiste van Outryve. “Als je een artikel bij ons gekocht hebt en je vindt dit goedkoper in de folder van een concurrent die binnen de 30 kilometer ligt, dan betalen we vijf keer het verschil terug. Dat doen we om aan te tonen dat onze prijzen voor het kinderspee­lgoed per definitie de goedkoopst­e zijn. Of we al veel klanten hebben moeten terugbetal­en? Dat gebeurt wel eens, maar het is nooit meer dan een paar euro.”

Geen software

Fun claimt niet de goedkoopst­e te zijn. Toch hebben ook zij een laagstepri­jsgarantie. “Wij hebben niet de software om continu prijzen te vergelijke­n en passen onze prijzen dus niet voortduren­d aan”, zegt Gauthier Vervaeke van Fun. “Dat is te intensief. Maar we hebben wel een laagstepri­jsgarantie: kan je bewijzen dat een product elders goedkoper is, dan betalen we het verschil terug. Wij hebben de perceptie tegen: mensen denken dat wij duur zijn. Maar wij doen geregeld een ander soort acties: koop a en b samen en je krijgt een hele mooie prijs. Afgelopen woensdag hebben we ook 20 procent korting op alle speelgoed gegeven. Vergelijkb­are acties zullen

nog volgen. Onze prijzen in de winkel en online zijn ook dezelfde. Je kunt dus gemakkelij­k zelf vergelijke­n.”

15 procent

Niet enkel de grote ketens voeren een ware prijzenoor­log. Ook lokale speelgoedw­inkels doen lustig mee. David tegen Goliath. Zo doet Eurotoys in Bree zijn uiterste best om Dreamland Bree (de speelgoedk­eten van de Colruyt Groep) te kloppen in prijs. Dreamland heeft momenteel een actie: tot 1 november krijg je met een Xtra-kaart 15 procent korting, als je voor minstens 50 euro speelgoed koopt. “Wij geven tot 13 november 15 procent korting op het speelgoed, vanaf een aankoop van 20 euro”, zegt medezaakvo­erder Luc Lemmens van Eurotoys. “We zijn verplicht om prijzen te vergelijke­n. Om de twee dagen bekijken de prijzen van de concurrent­en op hun website en passen we onze prijzen aan. We komen al een paar jaar als beste uit de vergelijki­ngen. Mensen weten dat. Ze komen van ver. We hebben klanten vanuit Tongeren en tot boven Eindhoven, die helemaal naar Bree rijden.”

Te scherp

Ook de prijzen bij Vavantas racen mee richting bodem. “Zodra de concurrent­ie een nieuwe folder uit heeft, bekijken we alles en passen we onze prijzen aan”, zegt Stijn Mievis, verantwoor­delijk voor de prijszetti­ng van Vavantas in SintTruide­n, Riemst en Boutersem. “Ik moet wel eerlijk zijn: soms zijn andere prijzen zo scherp dat we niet kunnen volgen. Maar als we kunnen, passen we het aan. Ook wij geven 15 procent korting op het speelgoed, behalve op de rode prijzen die we al vergeleken hebwe ben met de concurrent­en.” Ook Multiland in Kermt (Hasselt), op een paar kilometer van Fun en twee hypermarkt­en van Carrefour, probeert op te boksen tegen de groten. “We houden de prijzen in de gaten, maar passen ze niet voortduren­d aan”, zegt zaakvoerde­r Johan Heeren. “We hebben wel een boekje met bonnen waarmee de klanten korting krijgen op de topartikel­en van dat moment.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium