Het Belang van Limburg

WAT HEBBEN WE GELEERD?

-

werknemer als ambtenaar zijn geweest in hun carrière, dan zorgt het systeem met punten ook voor een harmonisat­ie van die verschille­nde statuten.”

Wanneer gaan we naar één statuut?

“Dat zal allemaal niet in één keer kunnen. Maar we hebben die statuten in elk geval dichter bij elkaar gebracht: door ook de ambtenaren te laten betalen voor de pensioenop­bouw van hun studiejare­n.”

Wanneer gaan dat systeem van afkopen van studiejare­n nu precies in?

“Op 1 december. Vanaf dan kan je ook op mypension.be een inschattin­g krijgen van je toekomstig­e pensioen. Het is een schatting, gebaseerd op je huidige bijdrage.”

En de online tool waarmee ieder voor zich kan berekenen of dat afkopen de moeite loont?

“In februari.”

Zullen de hervorming­en die u nu aan het doorvoeren bent, overeind blijven als er straks een andere minister van pensioenen het voor het zeggen heeft. Di Rupo heeft bijvoorbee­ld al gezegd dat de pensioenle­eftijd weer naar beneden moet.

“Alles is natuurlijk mogelijk, maar het zal zo niet zijn. Want ze weten ook wel dat die hervorming nodig is en ze zullen zelfs tevreden zijn dat iemand anders dat in hun plaats uitvoert. Hij verwijst nu naar Canada waar ze de pensioenle­eftijd verlagen tot 65 jaar. Wel, daar is een gemiddeld pensioen maar 500 euro.”

Maar het is toch net de regeringDi Rupo die de leeftijd voor het vervroegd pensioen heeft opgetrokke­n.

“Ze zijn er inderdaad mee begonnen. Maar ik heb intussen ook andere socialiste­n gehoord - zoals Jean-Pascal Labille (ex-minister, baas van de socialisti­sche mutualitei­ten, nvdr) - die zegt dat het stupide zou zijn om die pensioenle­eftijd te doen zakken.”

Dus u doet het zware werk voor de andere ministers?

“Wat wij doen, is wat Macron in Frankrijk uitgelegd heeft tijdens zijn kiescampag­ne: we creëren een plage, een tijdvak, tussen 60 en 67 jaar. Afhankelij­k van de lengte van je carrière en van het feit of je al dan niet wil werken, kan je zelf kiezen of je stopt of niet. Zo zal het zijn met het pensioen met punten: je kiest in dat tijdvak wanneer je stopt. Stop je vroeg dan krijg je minder pensioen, dan geldt er een malus, werk je langer, dan krijg je een bonus. Het pensioen wordt een betere afspiegeli­ng van je carrière, het systeem wordt eerlijker. Bovendien krijg je zo meer 60-plussers aan het werk, zodat vergrijzin­g minder weegt op de sociale zekerheid.”

Dat systeem gaat pas in vanaf 2025.

“Eerst was 2030 gezegd, dat is al vervroegd. Maar de teksten moeten deze legislatuu­r klaar zijn, zodat de administra­tie tijd krijgt om dit uit te werken.”

Maar we horen van de vakbonden dat de onderhande­lingen nog jaren kunnen duren.

“Kijk, in de geschieden­is van de mens- heid is het altijd zo geweest: als men niet wil hervormen zegt men dat iets onmogelijk of veel te ingewikkel­d is. Tegen eind dit jaar valt die beslissing.”

Dan al?

“Ik zeg niet dat we een akkoord hebben. Ik stel iets voor en de regering neemt de beslissing. De wet over de zware beroepen moet toepasbaar zijn vanaf januari 2019. Voor het pensioen met punten, zullen de teksten begin 2018 klaar zijn voor het parlement. Dat puntensyst­eem is niet nieuw. Er is al het rapport van Frank Vandenbrou­cke, we hebben onze nota voorgestel­d aan het nationaal pensioenco­mité. Ze kunnen hier nu advies over geven, maar dat moet geen jaren duren.”

Maar waarom dan nog wachten tot 2025?

“Omdat de administra­tie tijd nodig heeft om de overgang uit te werken. Ofwel ga je de hele vroegere carrière omzetten in punten, ofwel...”

De vroegere carrière? Was het niet de bedoeling om die punten te laten tellen voor je toekomstig­e jaren?

“Dat maakt deel uit van de onderhande­lingen: er zijn verschille­nde scenario’s mogelijk. Je kan ook je oude pensioenop­bouw met het nieuwe puntensyst­eem samenvoege­n. We zijn dat aan het bespreken met de Academisch­e Raad (de opvolger van de commissie Vandenbrou­cke, nvdr), het Nationaal Pensioenco­mité, het Planbureau en de pensioenad­ministrati­e. Ook dat zal geen jaren moeten jaren duren.”

Zullen we zelf mogen kiezen?

“Nee.”

Als je nu al ziet hoeveel commotie kleinere aanpassing­en veroorzake­n, dan kunnen we ons indenken wat er gebeurt als het verleden ook al in punten wordt gegoten. Wil u eigenlijk nog in de politiek blijven?

“Ja, toch tot mijn 67ste. (lacht) Maar iedereen weet dat we niet kunnen voortdoen zoals nu. Het systeem is veel te oneerlijk.”

Wat doet u voor de laagste pensioenen?

“Die zijn door ons opgetrokke­n tot 1.212 euro voor zowel zelfstandi­gen als werknemers. Voor een werknemer is er 89 euro bijgekomen, voor een zelfstandi­ge is dat plus 151 euro. Geen enkele regering heeft die zo sterk verhoogd.”

Maar je krijgt die alleen als je een volledige carrière van 45 jaar hebt. Als je maar 40 jaar hebt gewerkt, krijg je 40/45ste. Dat is dan toch te weinig om van te kunnen leven.

euro

“Daarom ondersteun­en we de uitbouw van de tweede pensioenpi­jler (groepsverz­ekering, red). Ook zelfstandi­gen kunnen dat nu hebben, dat hebben we deze zomer beslist.”

Degenen met een bvba hadden dat toch al.

“Ja, maar je hebt nog 400.000 zelfstandi­gen die zonder vennootsch­ap werken en die konden dat tot nu toe niet. Ik ken veel collega-artsen die net daarom een bvba hebben opgericht. Maar nu kan je dat dus ook zonder vennootsch­ap. Want we willen dat iedereen die tweede pijler heeft. We hebben het pensioensp­aren van 940 euro ook opgetrokke­n 1.200 euro per jaar.”

Maar jullie moeten volgend jaar ook nog 272 miljoen euro besparen op de pensioenen, zo blijkt uit de begrotings­tabellen. Hoe gaan jullie dat doen?

“Die budgetten zijn nog niet beslist. Ik heb voor dit jaar 52 miljoen moeten besparen en dat is ook gelukt. Telkens iemand een jaar langer werkt, besparen we dat pensioen alvast voor 100 procent uit.”

Houdt u er rekening mee dat die hervorming niet zou lukken?

“Nee, we hebben een regeerakko­ord.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium