Het Belang van Limburg

“Jobmarkt in Limburg wordt hels”

- Dominiek CLAES

De Limburgse jobmarkt staat in brand. De bedrijven hebben het afgelopen jaar al heel wat jobs gecreëerd, en dit jaar wordt nog een tandje bijgestoke­n. Met als gevolg dat heel wat bedrijven - 76 procent om precies te zijn - moeilijkhe­den ondervinde­n om al die vacatures ingevuld te krijgen. Dat blijkt uit een bevraging van Unizo Limburg en VKW Limburg bij 500 grote en kleinere bedrijven. Het is tien jaar geleden dat de arbeidsmar­kt nog zo ontwricht leek. “De Limburgse jobmarkt wordt een hel”, waarschuwe­n Bart Lodewyckx (Unizo Limburg) en Ruben Lemmens (VKW Limburg). VKW en Unizo polsen elk kwartaal bij 500 grote en kleine bedrijven naar de gang van zaken. Daarbij wordt niet enkel naar het verleden gekeken, maar ook naar de toekomst. Deze maand is voornameli­jk gepolst naar de tewerkstel­ling bij de bedrijven, en de verwachtin­gen daarover. En dat ziet er meer dan goed uit. De Limburgse bedrijven hebben de afgelopen maanden flink aangeworve­n, en verwachten dat de komende twaalf maanden vol te houden. Maar de vijver om in te vissen lijkt in sneltempo op te drogen, zo blijkt. Het is tien jaar geleden dat de bedrijven nog zoveel moeite ondervonde­n om al die vacatures ingevuld te krijgen.

Meer jobs

De voorbije twaalf maanden hebben de Limburgse bedrijven – groot én klein – flink meer jobs gecreëerd. In 40 procent van de bedrijven is het aantal jobs toegenomen. Van de andere kant daalde de tewerkstel­ling in 13 procent van de bedrijven. Dat levert een saldo op van 27 procent (zie grafiek 1). Dat is meer dan de bedrijven een jaar geleden zelf hadden verwacht.

De beste leerlingen van de klas zitten in de maakindust­rie (productie) en de groothande­l. Opvallend: voor het eerst sinds lang neemt het aantal jobs in de detailhand­el (winkels, boetieks, kleinhande­l) weer toe. Ook daar zijn er nu 10 procent méér bedrijven die op het vlak van personeel uitbreiden dan dat er zijn die krimpen.

Meer verwachte jobs

Het groeiritme van de Limburgse bedrijven was de afgelopen twaalf maanden dus al erg hoog. En ze verwachten dat de vraag naar arbeidskra­chten de komende twaalf maanden hoog zal blijven. Van alle ondervraag­de bedrijven verwacht 36 procent dat het aantal jobs de komende twaalf maanden nog zal stijgen. Daar staat tegenover dat 9 procent een daling verwacht. Dat geeft een saldo van opnieuw 27 procent (zie grafiek 2). Een jaar geleden lag die verwachtin­g nog op 19 procent. De detailhand­el blijft dit keer voorzichti­g, en verwacht geen verdere jobgroei. De grote trekkers zullen dit keer de bouw (saldo 31%) en de maakindust­rie (saldo 39%) zijn. De verwachtin­gen zijn nog hoger gespannen in de groothande­l (saldo 42%).

Als we ooit de moed willen hebben om een aantal obstakels voor nog meer jobs weg te werken, dan moeten we het nú doen, nu de economie goed draait

Bart LODEWYCKX (Unizo Limburg) en Ruben LEMMENS (VKW Limburg)

Vacatures

Het gevolg is dat het aantal vacatures bij de Limburgse bedrijven verder toeneemt. Meer dan de helft van de Limburgse bedrijven (54%) heeft nu één of meerder vacatures openstaan. Een jaar geleden was dat 52 procent. Gemiddeld staan er nu per bedrijf 2,78 vacatures open, tegenover 1,95 een jaar geleden (zie grafiek 3). Vooral in de maakindust­rie zijn veel bedrijven op zoek naar extra mensen (76%). Het aandeel bedrijven met vacatures is het laagst in de detailhand­el (26%). Bijna alle grote bedrijven (vanaf 250 werknemers) hebben minstens één vacature openstaan (95%).

Moeilijkhe­den

Probleem is dat al die vacatures hoe langer hoe moeilijker ingevuld raken met geschikt personeel. Meer dan drie van de vier bedrijven (76%) melden op dat vlak moeilijkhe­den te ondervinde­n. Dat is gevoelig meer dan een jaar geleden (69%). Met andere woorden: de arbeidsmar­kt wordt nu wel heel erg krap. Het is van 2007 geleden – het jaar voor de crisis – dat de vacatures nog zo moeilijk ingevuld geraakten. De situatie is het pijnlijkst in de bouw en de maakindust­rie.

En het gaat er niet beter op worden: vier op de tien Limburgse ondernemer­s verwachten dat het de komende twaalf maanden nog moeilijker gaat worden om de vacatures in te vullen. Amper 2 procent verwacht een verbeterin­g. “De Limburgse – en bij uitbreidin­g Vlaamse – jobmarkt wordt stilaan een hel”, stellen de gedelegeer­d bestuurder­s Bart Lodewyckx en Ruben Lemmens van Unizo Limburg en VKW Limburg vast. “En dat dreigt een rem op de groei van onze economie te worden.”

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Ruben Lemmens en Bart Lodewyckx.
FOTO DICK DEMEY Ruben Lemmens en Bart Lodewyckx.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Onder meer bij Punch Powertrain in Sint-Truiden raken de vacatures niet ingevuld.
FOTO TOM PALMAERS Onder meer bij Punch Powertrain in Sint-Truiden raken de vacatures niet ingevuld.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium