Het Belang van Limburg

“Zo veel geschoten zwijnen kan Limburg niet aan”

Nooit meer evers gedood in Vlaanderen dan tijdens drijfjacht Hechtel

- Zahra BOUFKER

De everzwijne­njacht op het militair domein in Hechtel was een overweldig­end succes. Jagers schoten zaterdag tijdens een drijfjacht maar liefst 56 everzwijne­n. Nog nooit werden er in Vlaanderen meer everzwijne­n gedood tijdens een enkele jachtparti­j. “We hebben zelfs zoveel zwijnen kunnen schieten dat we labels zijn moeten bijhalen”, zegt Eric Goedhuys van de jachtgroep Punie. Bij de drijfjacht van zaterdag waren twee wildbeheer­eenheden betrokken, elk aan een zijde van de Kamperbaan die het militair domein in twee snijdt. Zij brachten vijftig jagers en vijftig drijvers op de been, samen met een tiental honden. Volgens Eric Goedhuys van de jachtgroep Punie was de jacht een “megasucces”. “Onze groep alleen al heeft 52 varkens geschoten. Dat is subliem en buiten verwachtin­g. We hadden gerekend op maximaal 35 stuks. Elk dier wordt gelabeld, en we zijn zelfs labels moeten gaan bijhalen. De grote opbrengst betekent ook dat hier enorm veel varkens zitten. Want niet alle varkens die uit het bos gedreven worden, worden ook echt geschoten. Everzwijne­n zijn groepsdier­en: ze worden in groep uit het bos gedreven, en daar worden er maar enkele van gedood.”

Aan de noordkant werden vier evers gedood. “Aan deze kant kunnen de varkens makkelijk ontsnappen via het moeras aan het Pijnven”, zegt Willy Vanhelden, voorzitter van Wildbeheer­eenheid De Zandhaas Hechtel. “Het is onmogelijk om dit gebied volledig af te sluiten.”

Plaag

Voor burgemeest­er Jan Dalemans was het de eerste keer dat hij een drijfjacht bijwoonde. “Ik stond ervan versteld hoeveel voorbereid­ing zo’n dag nodig heeft. Ik ben onder de indruk. Het succes van deze jacht is echt belangrijk voor onze gemeente. Vergeet niet dat we hier in Hechtel-Eksel en in een aantal naburige gemeenten van een echte plaag mogen spreken.

Johan CRAEGHS jachtgroep De Zwarte Beek

Ze vernielen zelfs de sportterre­inen van de scholencam­pus iets verderop. Hier op de Kamperbaan en ook op de Noord-Zuidverbin­ding gebeuren heel veel ongevallen met oversteken­de everzwijne­n. Alleen al daarom ben ik blij dat ze de populatie hebben kunnen uitdunnen. Ook in november, december en januari volgen er nog everzwijnj­achten, maar dan op iets kleinere schaal.”

Restaurant­s

Na afloop van de jacht werden de dieren op een zijweg van de Kamperbaan verzameld en ontweid. De poelier uit Wallonië stond ondertusse­n klaar met zijn vrachtwage­n om de geschoten everzwijne­n op te laden en verder te verko- pen aan de restaurant­s. “Limburg kan dit grote aantal everzwijne­n niet aan”, zegt Goedhuys. “Vandaar dat we een Waalse poelier hebben laten komen. Zo’n vangst zijn we hier niet gewoon. Het is wel frappant dat we maar 1 euro per kilogram everzwijne­nvlees krijgen. Als je dan kijkt hoeveel je voor hetzelfde stuk moet betalen op restaurant, is er toch wel een heel groot verschil.”

Johan Craeghs van wildbeheer­eenheid De Zwarte Beek uit Heusden-Zolder, is gekwalific­eerd om everzwijne­n te keuren. “De distributi­e van wild in het algemeen en everzwijne­n in het bijzonder moet in Limburg dringend beter georganise­erd worden. Vroeger konden we terecht bij Buvens in Diest, maar die is ermee gestopt. We hebben in Limburg nauwelijks afzetmogel­ijkheid. Vandaar dat we richting Wallonië moeten om ons vlees te laten ophalen. Wij mogen zelf maar één of twee stuks verhandele­n bij een kleine jacht. Dan moeten we het dode dier en zijn organen laten nakijken door een gekwalific­eerd persoon die hiervoor de nodige vergunning­en heeft. En vervolgens moeten we het trichineno­nderzoek (controle op de trichinell­aworm, nvdr.) uitvoeren. Maar daarvoor moeten we naar Servaco in Wetteren, het enige bevoegde labo in Vlaanderen. We zouden er vanuit de Limburgse jagerij over moeten nadenken om dat in eigen provincie te organisere­n.”

De jachtparti­j eindigde met een afsluitend ritueel, waarna iedere deelnemer werd bedankt. Hoornblaze­rs speelden een jachtlied. Na afloop werd er nog nagepraat tijdens een barbecue met op het menu... everzwijn.

De distributi­e van everzwijne­nvlees moet in Limburg dringend beter georganise­erd worden

 ?? FOTO'S ZAHRA BOUFKER ?? De jacht in Hechtel-Eksel was “een megasucces”. Nooit werden er in Vlaanderen meer evers afgeschote­n.
FOTO'S ZAHRA BOUFKER De jacht in Hechtel-Eksel was “een megasucces”. Nooit werden er in Vlaanderen meer evers afgeschote­n.
 ?? FOTO ZB ?? In totaal schoten de jagers maar liefst 56 everzwijne­n dood.
FOTO ZB In totaal schoten de jagers maar liefst 56 everzwijne­n dood.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium