Het Belang van Limburg

Francken zet relatie met Spanje onder spanning

-

“Ja, Puigdemont kan hier politiek asiel aanvragen.” Voor staatssecr­etaris Theo Francken (N-VA) was dat een eerlijk antwoord op een juridische vraag. Maar het centrale bestuur in Madrid leest het als een uitnodigin­g voor de Spaanse staatsvija­nd. De partij van premier Rajoy vraagt “correcties”. En premier Michel floot Francken eens te meer terug. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie

Theo Francken

(foto) liet gisteren voor de camera’s van VTM en

VRT weten dat Carles Puigdemont in België asiel kan aanvragen. “Dat is wettelijk mogelijk in ons land. Het lijkt me bovendien niet onrealisti­sch gezien de hoge celstraffe­n die hem boven het hoofd hangen”, aldus de staatssecr­etaris. Puigdemont wordt in Spanje beschuldig­d van rebellie, waarop tot 25 jaar cel staat. Hij zou politiek asiel kunnen aanvragen omdat hij geen eerlijk proces krijgt. De reactie vanuit Spanje liet niet lang op zich wachten. Niet van de regering zelf, maar in de vorm van een vlammend communiqué van Europarlem­entslid Esteban Gonzales Pons, die ook woordvoerd­er is van de Partido Popular. “De staatssecr­etaris ondergraaf­t de principes van solidarite­it en samenwerki­ng tussen de landen van de EU”, aldus Pons. “Dit is een onaanvaard­bare aanval van een lid van de Belgische regering op een andere EU-lidstaat. Ik hoop dat dit onmiddelli­jk wordt gecorrigee­rd.”

Die correctie kwam er enkele uren later van premier Michel, via een mededeling aan het persbureau Belga. “Dit is helemaal niet tot de orde van de dag”, aldus de premier. “We herhalen onze oproep tot dialoog. Ik vraag Theo Francken om geen olie op het vuur te gooien.” Ook de andere regeringsp­artijen floten de staatssecr­etaris terug. “Dit is niet wijs van Francken”, aldus Kris Peeters (CD&V). Open Vld-vicepremie­r Alexander De Croo liet weten: “Dit soort van uitspraken helpt niet echt en zijn geen regeringss­tandpunt.” Francken zelf bleef gisteren op Twitter volhouden dat hij niet meer deed dan de wettelijke mogelijkhe­id schetsen. Het helpt natuurlijk om de N-VA te profileren als supporter van Catalonië, maar het maakt de zaken voor premier Michel niet gemakkelij­ker.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium