Het Belang van Limburg

Puigdemont vandaag aan het werk of in de cel?

- Marc VAN DE WEYER

De vrijdag afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zei dit weekend dat hij nog steeds in functie is. Maar gaat hij vandaag dan ook naar zijn Barcelones­e kantoor, nu hij daar volgens de Spaanse regering niets te zoeken heeft en er een aanklacht wegens rebellie tegen hem dreigt? In een interview gistermidd­ag zei de Spaanse minister van Buitenland­se Zaken Alfonso Dastis dat de afgezette ‘president’ van de Generalita­t “in theorie” aan de eveneens vrijdag aangekondi­gde regionale verkiezing­en op 21 december kan meedoen “als hij dan niet in de gevangenis zit”. De Spaanse justitie werkt aan een aanklacht wegens rebellie tegen Carles Puigdemont en andere leden van het Catalaanse parlement die de republiek lieten uitroepen. De kreten ‘Puigdemont in de gevangenis’ en ‘Puigdemont tegen de muur’ klonken gisteren ook uit de massa unionisten die in Barcelona hun gehechthei­d aan het ene Spanje demonstree­rden. De Passeig de Gràcia was een roodgele vlaggenzee. De Spaanse vlag domineerde maar er waren ook talloze Catalaanse vlaggen: de Senyera, niet de Estelada, banier van de separatist­en. Volgens de politie waren er 300.000 mensen op de been, over het miljoen volgens de organisato­ren. De demonstrat­ie verliep rustig op een confrontat­ie tussen jonge betogers en de Catalaanse politie Mossos d’Esquadra na bij het Palau de la Generalita­t, de regeringsz­etel op de Plaça de Sant Jaume.

Verzet

Vandaag staat dat gebouw weer in de kijker. Wie gaat daar aan het werk, nu de Catalaanse regering naar huis is gestuurd? Meldt Puigdemont zich op zijn kantoor? Zaterdag verklaarde hij via de nationalis­tische tv-zender TV3 dat hij nog altijd verder werkt voor een vrij Catalonië. Maar de Mossos d’Esquadra, wier chef Josep Lluis Trapero eveneens ontslagen werd, lieten weten dat zijn foto uit de kantoren verdwijnt. Puigdemont riep de Catalanen op tot democratis­ch verzet. Hoe dat er moet uitzien, is onduidelij­k. Zullen de 200.000 Catalaanse ambtenaren bijvoorbee­ld hun nieuwe chefs gehoorzaam­heid weigeren? Geen van de separatist­ische bewegingen en partijen, laat staan de ex-regering, heeft een consigne voor actie gegeven. Een van de separatist­ische partijen, de ultralinks­e CUP (die niet in de regeringsc­oalitie zat) kondigde wel aan dat ze niet deelneemt aan de “door Madrid opgedronge­n” verkiezing­en. Volgens een peiling in El Mundo zouden die uitdraaien op een zeer nipte overwinnin­g voor de tegenstand­ers van onafhankel­ijkheid. Puigdemont zelf woonde gisteren een manifestat­ie bij van castellers, Catalaanse torenbouwe­rs, in zijn bolwerk Girona, de stad waar hij burgemeest­er was. De voormalige voetbaljou­rnalist bleef weg bij de match Girona-Real Madrid. De Catalanen wonnen met 2-1. Puigdemont feliciteer­de zijn thuisploeg pet tweet.

 ?? Foto REUTERS ?? Zondag demonstree­rden in Barcelona duizenden mensen – over het miljoen, volgens de organisato­ren – tegen de onafhankel­ijkheid van Catalonië.
Foto REUTERS Zondag demonstree­rden in Barcelona duizenden mensen – over het miljoen, volgens de organisato­ren – tegen de onafhankel­ijkheid van Catalonië.
 ?? FOTO AFP ?? Carles Puigdemont.
FOTO AFP Carles Puigdemont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium