Het Belang van Limburg

“Ons verdriet gaat nooit voorbij”

OVOK herdenkt overleden kinderen in Houthalen-Helchteren

- Jo SMEETS

HOUTHALEN-HELCHTEREN -

Ouders Van Overleden Kinderen (OVOK) hield zaterdag een bijeenkoms­t op domein Kelchterho­ef. OVOK-voorzitter Jos Lievens (68), die drieëntwin­tig jaar geleden zijn dochter Mieke verloor, wil met dit initiatief lotgenoten bij elkaar brengen. “Hoe donker de toekomst er ook mag uitzien voor ouders van overleden kinderen, vroeg of laat kunnen ze toch weer vreugde vinden in het leven”, zegt hij. Zaterdag 28 oktober, 14 uur: een zestigtal ouders verzamelt zich rond het herdenking­smonument voor overleden kinderen in de bossen van Kelchterho­ef. Er worden gedichten voorgeleze­n, witte ballonnen losgelaten, een muzikant zingt enkele toepasseli­jke liedjes en aan het einde van het bezinnings­moment is er warme soep. De soep, daar heeft Tony Nijs uit Niel-bij-As voor gezorgd. “Onze zoon Rik is op 14 januari 2007 gestorven tijdens een voetbalwed­strijd”, vertelt hij. “Hij was toen veertien. Een hartstilst­and. Er was niets meer aan te doen.”

Overleven

Tony en zijn vrouw Mady Schreurs vinden initiatiev­en als deze zeer belangrijk. “Op den duur hebben mensen het niet meer graag dat je over je overleden kind begint - waar ik begrip voor heb - maar bij OVOK kunnen we wél nog over Rik praten”, aldus Tony. “We zijn dit verlies nooit te boven gekomen en dat zal ook nooit meer gebeuren. We proberen ons leven op een fatsoenlij­ke manier in banen te leiden, maar van leven is eigenlijk geen sprake meer, het is meer overleven. Voor ons is er alleen nog Rik. We gaan hem dan ook elke dag groeten. Wat wel positief is, is dat Mady en ik door dit voorval dichter naar mekaar gegroeid zijn. Sindsdien doen we alles samen. In de vakantie gaan we altijd naar de Provence, naar het plaatsje waar we vroeger met Rik naartoe gingen. Daar doen we dan de activiteit­en die we vaak met Rik deden. Het ergste is de voortduren­de confrontat­ie: we zien vrienden van Rik voor wie het leven goed loopt, die huwen, bouwen, kindjes krijgen… Maar dat zit er voor ons allemaal niet meer in. Ik zeg dan ook vaak tegen ouders: geniet van elk moment dat je hebt met je kinderen.”

Vallen en opstaan

“Ik ken dit verhaal”, zegt Winy Froyen (54) uit Genk. “Mijn zoon Bram is tien jaar geleden overleden na een hersenbloe­ding, hij was toen bijna elf. We hebben ook nog een dochter, en daar zit ‘m het verschil met het verhaal van Tony en Mady, want zij verloren hun enige kind. Zoiets kom je mogelijk nooit meer te boven, maar wij hadden geen keuze: we moesten verder voor onze dochter. Dat waren we aan haar verplicht. En het was ook in onze dochter dat we weer levensvreu­gde vonden. Maar ons verdriet gaat natuurlijk nooit meer voorbij. Ik kan zeggen dat het leven zeker nog kwaliteit kan hebben nadat je een kind hebt verloren, al is het natuurlijk niet altijd even gemakkelij­k. Het gaat met vallen en opstaan.”

Levensvreu­gde

Dat wordt beaamd door Annik Smitt (38) uit Genk. Annik organiseer­t op 10 december de tweede Limburgse editie van Wereldlich­tjesdag ter herdenking van overleden kinderen, en dat heeft veel te maken met haar persoonlij­ke verhaal. “Wij hebben twee kinderen verloren vlak na de geboorte: ons Lies in 2013, en Lode in 2014”, zegt ze. “Uiteraard heeft dat alles beïnvloed, we moeten er elke dag mee omgaan. Ons leven heeft zeker nog kwaliteit, maar dan op een andere manier. Wat positief is, is dat we alles nu veel bewuster beleven.”

Dat is de boodschap die OVOKvoorzi­tter Jos Lievens wil verspreide­n. “Het is al drieëntwin­tig jaar geleden dat Mieke - ons vierde kind van vijf - op de laatste dag van onze vakantie in Frankrijk verdronk”, vertelt hij. “Onze levens stortten in, alles werd chaos. Zoiets kom je nooit te boven, de littekens blijven, maar we hebben wel geleerd ermee om te gaan. De kinderen, de kleinkinde­ren en wij, we dragen ons Mieke overal met ons mee. Soms is het verdriet groot, andere momenten hebben we het gevoel dat Mieke voor ons supportert. Ze is dus nog steeds aanwezig, en zelfs op een positieve manier. Daarom zeggen we bij OVOK: hoe donker de toekomst er ook mag uitzien voor ouders van overleden kinderen, vroeg of laat kunnen ze toch weer vreugde vinden in het leven.” X Op 10/12 vindt Wereldlich­tjesdag plaats in Genk. Meer info: bezoek de Facebookpa­gina Wereldlich­tjesdaggen­k

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Een uurtje bezinning aan het herdenking­smonument voor overleden kinderen in Kelchterho­ef.
FOTO RAYMOND LEMMENS Een uurtje bezinning aan het herdenking­smonument voor overleden kinderen in Kelchterho­ef.
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Tony Nijs en Mady Scheurs: “Sinds het overlijden van onze zoon is er geen sprake meer van leven, het is meer overleven.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Tony Nijs en Mady Scheurs: “Sinds het overlijden van onze zoon is er geen sprake meer van leven, het is meer overleven.”
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? OVOK-voorzitter Jos Lievens en echtgenote Lut Lemmens: “De littekens blijven, maar je leert om te gaan met het verlies.
FOTO RAYMOND LEMMENS OVOK-voorzitter Jos Lievens en echtgenote Lut Lemmens: “De littekens blijven, maar je leert om te gaan met het verlies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium