Het Belang van Limburg

Eerst ‘Bende-wapens’ analyseren, dan pas duiken

-

BRUSSEL - Als de voorwerpen die drie jonge magneetvis­sers in mei hebben bovengehaa­ld een link hebben met de Bende van Nijvel, dan komen er snel grootschal­ige zoekwerken. Dat bevestigt de Luikse procureurg­eneraal Christian De Valkeneer. Het kan nog dagen tot weken duren voor het Nationaal Instituut voor Criminalis­tiek en Criminolog­ie (NICC) uitsluitse­l kan geven over de gevonden voorwerpen in het kanaal. Is er een link met het Bende-onderzoek, dan zullen duikers opnieuw aan de slag gaan in het kanaal Brussel-Charleroi.

“Wij zijn enorm blij met de vondst van de jongeren”, zegt Christian De Valkeneer. “Wij zouden daar nooit zijn gaan duiken zonder dat we aanwijzing­en hadden om die plek uit te kiezen. En die aanwijzing­en waren er niet.” Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) roept vandaag het College van Procureurs-Generaal samen voor nieuw overleg over het Bende-dossier. Daar zal moeten blijken hoe het verder moet met het onderzoek.

Nooit ondervraag­d

Een van de vragen waarop ook een antwoord verwacht wordt van de Luikse procureur-generaal De Valkeneer, is de vraag waarom Chris B. niet al eind jaren ‘90 door de speurders werd ondervraag­d. Toen werd onder grote mediabelan­gstelling een reeks robotfoto’s verspreid van mogelijke verdachten van de Bende Nijvel. Een van die foto’s was de bewuste foto nummer 19 van de Reus. Die was gemaakt op basis van het getuigenis van Theo K. uit Overijse die samen met zijn vrienden op 27 september 1985 verkiezing­saffiches aan het plakken was op de parking van de Delhaize toen de Bende van Nijvel toesloeg. Marc V.D., een jeugdvrien­d van Chris B., belde na het verschijne­n van de robotfoto anoniem naar de politie omdat hij Chris B. herkende.

Volgens onze informatie werden naast Chris B. een 70-tal andere mensen herkend als de Reus. B. stond een speekselst­aal en vingerafdr­ukken af maar er was geen match met de weinige DNA-sporen en vingerafdr­ukken in het dossier. Ondervraag­d werd hij echter nooit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium