Het Belang van Limburg

Burgemeest­er Amsterdam postuum in opspraak

Eberhard van der Laan liet stiekem filmpjes maken voor eigen deradicali­seringspro­ject

- Pieter HUYBERECHT­S

Een kleine maand na zijn dood komt de populaire Amsterdams­e burgemeest­er Eberhard van der Laan (62) alsnog in opspraak. In het grootste geheim lanceerde hij hoogstpers­oonlijk een eigen deradicali­seringspro­ject. De ‘Marokkaans­e Amsterdamm­er’ die in YouTubefil­mpjes allerlei maatschapp­elijke problemen aankaart, blijkt een door de burgemeest­er ingehuurde acteur die via allerlei omwegen met belastingg­eld betaald werd. Hij wist het maar al te goed, wijlen Eberhard van der Laan: campagnes tegen radicalise­ring die van de overheid komen zijn vaak niet echt geloofwaar­dig bij hun doelgroep. En daarom startte hij zijn eigen geheime project op, en niemand mocht er achterkome­n dat het om een overheidsi­nitiatief ging.

Jihad

In het geval van de ‘stiekeme’ filmpjes van de burgemeest­er zijn dat jonge Amsterdamm­ers die in de ban zijn geraakt van de jihad en die overwegen de stad in te ruilen voor het Syrische of Iraakse front. Ze vertellen over hun problemen en hun haat voor machthebbe­rs. Maar op een weinig subtiele manier wordt dan duidelijk gemaakt dat het toch beter is om de politie niet te haten en in Amsterdam op zoek te gaan naar werk, vrienden, en een rustig leven te hebben. Kortom: om het leven van een gewone, vrome moslim te leiden. Uit onderzoek van Elsevier Weekblad blijkt dat het antiradica­liseringsp­lan, dat Van der Laan “koppig” wou uitvoeren, ultragehei­m moest blijven. Zoveel Operatie ‘Grijze Campagne’ was geboren. Buiten enkele vertrouwel­ingen van de burgemeest­er, onder wie een politiecom­missaris en enkele ambtenaren die de boel praktisch moesten organisere­n, was niemand op de hoogte. Het plan: met 25 filmpjes op YouTube jongeren ver weg houden van radicalism­e.

Acteur

En dus werd via de nodige omwegen een Marokkaans­e Amsterdamm­er aangezocht om te vertellen over zijn problemen. In werkelijkh­eid ging het echter om computersp­ecialist Saïd J. die een rol speelde. Dat hij een acteur was, blijkt uit gelekte vertrouwel­ijke documenten. Bovendien moest Saïd J. “het risico nemen dat, als hij op een dag ontmaskerd zou worden, geen rugdekking meer zou krijgen van de burgemeest­er”. De “rasechte Amsterdamm­er” vertelt in de filmpjes over zijn worsteling­en met zijn afwezige vader, meisjes en aanvaringe­n met de politie. De kijker heeft niet door dat hij een acteur is en gewoon voor de stad werkt. De acteur werd via een omweg betaald voor zijn diensten, kreeg absolute zwijgplich­t en de burgemeest­er gaf telkens zijn expliciete toestemmin­g. In één van de scripts gaat het bijvoorbee­ld over vooroordel­en. “Waarom is elke politieman, buitenwipp­er en stadswacht een klootzak?”

“Uitlekken = ontslag”

Van der Laan stond helemaal alleen met zijn plannen. Zelfs de weinigen die ervan wisten, vonden het niet de taak van de overheid om aan heimelijke beïnvloedi­ng te doen. Bovendien, zeiden twee vertrouwel­ingen, zou de ‘Grijze Campagne’ alleen maar een negatief beeld schetsen van de politie. De burgemeest­er zette zijn persoonlij­ke queeste verder, maar kreeg ruzie met enkele (Marokkaans­e) ambtenaren over de te volgen lijn van de video’s. Die ambtenaren werden vervolgens geschorst. De burgemeest­er besefte naar eigen zeggen dat hij zou moeten aftreden als zou uitkomen dat hij met belastingg­eld op eigen houtje aan deradicali­sering deed. Intussen stapte één van de boze ambtenaren met een stapel documenten naar de pers en staat de Amsterdams­e oppositie op haar achterste poten. En kan PvdA, de partij van de overleden Amsterdamm­er, het uitleggen.

 ?? FOTO HH ?? Eberhard van der Laan ligt na zijn dood onder vuur.
FOTO HH Eberhard van der Laan ligt na zijn dood onder vuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium