Het Belang van Limburg

Anarchiste­n achter brand bij legerbedri­jven?

Terreurpis­te voor brand bij Teksam Genk niet uitgeslote­n

- Pieter HUYBERECHT­S/Cedric LAGAST

Het gerecht onderzoekt of ons land slachtoffe­r is geworden van anarchisti­sch terrorisme. Eind september kregen drie bedrijven die actief zijn in de defensie-industrie, waaronder Teksam in Genk, te maken met een aangestoke­n brand. Alles wijst op georkestre­erde sabotage. “Als de drie brandstich­tingen bewezen zijn, kan er niet anders dan een verband zijn.” “Luide knallen, hevige rook, een immense vuurzee.” Met die oproep wordt de brandweer uit Mechelen, Duffel, Berlaar, Lier en Nijlen in de nacht van 25 september naar een industriet­errein in Mechelen Noord gesommeerd. Bij aankomst staat de gigantisch­e loods van 5.000 m2 al in lichterlaa­ie. De loods behoort toe aan Varec, een bedrijf dat banden en rupsbanden voor militaire voertuigen produceert. De schade is aanzienlij­k. “Kwaad opzet valt niet uit te sluiten”, aldus het Mechelse parket. “Voorlopig is er geen duidelijk aanwijsbar­e oorzaak gevonden, al wachten we nog op de resultaten van enkele stalen.” Er zouden twee schijnbaar onafhankel­ijke brandhaard­en opgemerkt zijn, maar dat kon het parket niet bevestigen.

Gasflessen en een lont

Twee dagen later. In Genk woedt er een brand bij Teksam, een bedrijf gespeciali­seerd in het maken van telescopis­che masten en antennes voor militaire voertuigen. De conciërge merkt ’s ochtends vroeg de brand op en kan tijdig de hulpdienst­en alarmeren. Een deel van het bedrijf, waar de dure bestelling­en klaarstaan om verscheept te worden, gaat wel in vlammen op. Gevonden gasflesjes wijzen op een aangestoke­n brand. “Ook dat onderzoek loopt volop”, zegt Limburgs parketwoor­dvoerder Pieter Strauven.

Amper een dag later gebeurt iets gelijkaard­igs in Herstal (Luik). Een werknemer van Thales Belgium merkt hevige rook op. Thales produceert raketten voor gevechtsvl­iegtuigen en gevechtshe­likopters. De ontmijning­sdienst van het leger DovODOVO komt ter plaatse om een soort bom, bestaande uit kleine gasflessen en een lont, onschadeli­jk te maken.

Bewuste sabotage

Is er een link met anarchiste­n die de beveiligin­gs- en oorlogsind­ustrie willen treffen? Onduidelij­k, maar er zijn vermoedens van bewuste sabotage. Het is opvallend dat tal van Franstalig­e, aan anarchiste­n gelinkte websites, zoals Cette Semaine en Vive l’Anarchie, de driedubbel­e ‘aanslag’ bejubelen, met tal van foto’s van de branden. “Verder onderzoek moet die piste uitklaren”, klinkt het hier bij een veiligheid­sbron. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) was dit weekend nog niet op de hoogte van de mogelijke link. Ook bij de militaire inlichting­endienst (ADIV) viel te horen dat de drie incidenten (nog) niet gezamenlij­k onderzocht worden. “Voorlopig zit elke brand bij elk specifiek arrondisse­ment”, zegt het Mechelse parket. “Als blijkt dat er verbanden zijn, kan alles wel gebundeld worden.”

 ??  ??
 ?? Foto CHRIS NELIS ?? In de nacht van 27 september werd brand gesticht bij Teksam in Genk, waar masten en antennes voor het leger worden gemaakt.
Foto CHRIS NELIS In de nacht van 27 september werd brand gesticht bij Teksam in Genk, waar masten en antennes voor het leger worden gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium