Het Belang van Limburg

Een zwaar beroep

- Noël SLANGEN

Het wordt stilaan duidelijk wat de definitie van een zwaar beroep wordt. Een zwaar beroep is een beroep dat door gesyndicee­rden beoefend wordt. Wanneer het om een gesyndicee­rde ambtenaar gaat spreken we van een extra zwaar beroep. Dat is alvast de indruk die ontstaat als men het debat tussen bonden en regering volgt.

Het blijft verbazen met hoeveel improvisat­ie de federale regering dit debat aanpakt. Waarom benadert men zo’n vraagstuk niet wetenschap­pelijk? Het moet perfect mogelijk zijn om te berekenen welke impact een beroep heeft op het gemiddelde aantal gezonde levensjare­n dat iemand nog na zijn pensioen heeft. Een wetenschap­pelijke benadering zou de overheid er bovendien toe aanzetten om meer oplossinge­n te zoeken voor de factoren die verantwoor­delijk zijn voor die zware werkbelast­ing. Het mag wel eens geweten zijn hoeveel gezonde levensjare­n de zware belasting van de rug een bejaardenh­elpster of -helper kost. Objectieve wetenschap­pelijke cijfers zijn de beste manier om het debat te beslechten. Maar het lijkt er meer op dat de lengte van de syndicale arm zal bepalen of je in een zwaar beroep zit of niet.

Wie alvast op niet veel hoeft te rekenen, is de groeiende groep pizzakoeri­ers die het slachtoffe­r dreigt te worden van de meedogenlo­ze concurrent­iestrijd tussen een aantal internatio­nale maaltijdbe­zorgers. Het internet creëert tegen een hels tempo een nieuw soort jobs, waar noch de overheid noch de vakbonden vat op lijkt te hebben. Er ontstaat een schaduweco­nomie – van Airbnb tot Uber – waar de sociale of fiscale regels niet van toepassing lijken. Het gebrek aan sociale beschermin­g of het ontbreken Een zwaar beroep is blijkbaar een beroep dat door gesyndicee­rden beoefend wordt van een billijke fiscale bijdrage begint hemelterge­nde proporties aan te nemen. De reactie van de sociale partners is: eisen dat alles bij het oude blijft en dat we die nieuwe economie buiten onze Belgische deuren houden. Veel naïever kan een advies van de Nationale Arbeidsraa­d niet worden. Ook hier kunnen rationalit­eit en wetenschap weer antwoorden bieden. Maar alleen als men bereid is om zich open te stellen voor de conclusies.

In dat debat zijn sterke vakbonden meer dan ooit nodig. Maar die bonden mogen dan niet conservati­ef terugplooi­en op de exclusieve verdedigin­g van de particulie­re belangen van één groep, vaak tegen het algemeen belang en het belang van de niet-gesyndicee­rden, of werknemers uit de private sector. Er is meer vakbond nodig, maar met werknemers­vertegenwo­ordigers die oog hebben voor de samenlevin­g in zijn geheel. Die een eerlijk evenwicht zoeken voor alle werknemers, en niet enkel voor degenen met een specifiek statuut, uit een specifieke sector of met een specifieke lidkaart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium