Het Belang van Limburg

Auto mist bocht en rijdt taverne binnen

- Dirk ROEFFLAER

Zaterdag rond 23 uur is een auto binnengere­den in taverne Solarium op de Achttiende Oogstwal in Tongeren. De bestuurder kon gewoon uit zijn verhakkeld­e auto kruipen. In de zaak raakten twee klanten lichtgewon­d, maar de schade aan de taverne is enorm. Rond 23 uur boorde de Opel Zafira zich door de gevel van taverne Solarium. De 33-jarige bestuurder kwam terug van een carnavalsb­al in zaal Concordia op de Leopoldwal. Hij zou er ruzie gekregen hebben met zijn vriendin. Vrienden probeerden nog om zijn autosleute­ls af te nemen, maar dat lukte niet. De man vertrok en nog geen kilometer verder crashte hij in het café. Hij vloog met zijn wagen uit de bocht ter hoogte van het Heilig Hartmonume­nt. De auto rukte in zijn vaart eerst een verkeersbo­rd uit de grond en ramde een bloembak. Dan vloog hij door het terras van de zaak om vervolgens door het raam in de taverne tot stilstand te komen. Op dat ogenblik waren er vier klanten aanwezig in de zaak. “We sluiten normaal om 23 uur. Twee bevriende koppels zaten samen aan een tafeltje. Ze waren aan hun laatste rondje bezig. Ik was al aan het opruimen, toen ik plotseling een enorme slag hoorde”, vertelt uitbater Ronny Brulmans. “Toen ik me omdraaide, zag ik dat er een auto in mijn café stond. De elektricit­eit is meteen uitgevalle­n. Een van de koppels was gewond geraakt door de rondvliege­nde glasscherv­en. De grote plasma-tv die tegen de muur hing, is rakelings langs hen afgevallen.”

Pas overgenome­n

Ronny had de taverne pas in september overgenome­n. Hij was erg onder de indruk van het voorval: “Enkele uren voordien zaten mijn moeder en enkele familieled­en nog aan het tafeltje vlakbij het raam. Dat is de favoriete plek van de klanten. Nog een geluk dat het niet zomer is, want dan waren er zeker doden gevallen op het terras”, zucht Ronny. De schade is aanzienlij­k: het terrasmeub­ilair is vernield. De grote ramen in de straatgeve­l en de zijgevel zijn verbrijzel­d en ook het interieur van de taverne is zwaar beschadigd. De brandweer kwam langs om de brokstukke­n te ruimen en de ramen dicht te timmeren. De bestuurder die het ongeval veroorzaak­te, bleef ongedeerd. Hij is zelf uit verhakkeld­e voertuig gekropen. De politie heeft hem opgepakt. Het voorval lokte heel wat ramptoeris­ten. De politie moest de gemoederen bedaren want familie en vrienden van de bestuurder stelden zich agressief op.

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? De grote ramen in de gevels zijn verbrijzel­d en het interieur en terras zijn zwaar beschadigd.
FOTO DIRK ROEFFLAER De grote ramen in de gevels zijn verbrijzel­d en het interieur en terras zijn zwaar beschadigd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium