Het Belang van Limburg

“Onze auto geraakt niet in garage”

Garage verplicht, maar onbruikbaa­r voor bewoners

- Dirk MACQUOY

Diana Heckmans en Luc Reusen uit de Stationsst­raat in Oostham hebben een garage, maar kunnen er niet in met hun auto. “Tweeënhalf jaar wonen we hier al, maar onze wagen heeft nog nooit binnen gestaan”, vertelt Diana Heckmans. “Niet alleen is de stoeprand veel te hoog, er is op straat te weinig plaats om binnen te kunnen rijden.” Meer dan drie jaar geleden diende het gezin Reusen-Heckmans bouwplanne­n in bij de gemeente voor een woning in de Stationsst­raat. “De plannen werden aanvankeli­jk afgekeurd”, vertelt Luc Reusen. “We hadden enkel een ruimte voorzien voor een fietsensta­lling omdat het eigenlijk niet onze bedoeling was om onze wagen binnen te zetten. Rondom onze woning waren er immers genoeg parkeermog­elijkheden. Maar in Ham moet je minstens één garageplaa­ts voorzien wanneer je een huis bouwt. We hebben onze plannen dus aangepast. De woonruimte werd iets kleiner en de fietsensta­lling werd groter.”

Gewestweg

“Voor ons huis ligt er echter een parking met fietsensta­lling en er is een hoge stoeprand waardoor we de garage helemaal niet kunnen binnenrijd­en”, aldus nog Reusen. “We zijn dit gaan aankaarten bij de gemeente. Daar vertelde men ons dat alles in orde zou komen. Bij de werken aan de Rijksweg in Oostham zou onze straat immers heraangele­gd worden. Ondertusse­n weten we dat deze werken zijn uitgesteld en dat het ten vroegste 2020 zal zijn vooraleer er iets verandert voor onze deur. Dat duurt ons toch net iets te lang. We waren destijds dan wel niet van plan een garage te gebruiken, maar nu we er toch eentje hebben moeten bouwen, kunnen we ze net zo goed gebruiken.”

Meldingska­art

Volgens schepen van Openbare Werken Jos Ooms (CD&V) was het inderdaad de bedoeling om alles aan te passen wanneer de Rijksweg in Oostham heringeric­ht zou worden. “Deze werken zijn echter uitgesteld tot we de nodige budgetten krijgen”, aldus Ooms. “Het ganse dossier over de garage in de Stationsst­raat is ons bekend. Bij het bouwen van de garage hadden we al de opmerking gemaakt dat ze hoog was ingepland. We waren ook in de veronderst­elling dat de mensen de garage alleen zouden gebruiken als fietsensta­lling. We willen de mensen vragen een meldingska­art binnen te brengen en dan zullen we volgend jaar de nodige werken uitvoeren zodat de mensen hun garage zo snel mogelijk kunnen gebruiken.”

 ?? FOTO DIMA ?? De stoeprand voor de garage is te hoog en net voorbij de poort kunnen auto’s ook gewoon parkeren (inzet), waardoor Diana en Luc hun garage eigenlijk niet kunnen binnenrijd­en.
FOTO DIMA De stoeprand voor de garage is te hoog en net voorbij de poort kunnen auto’s ook gewoon parkeren (inzet), waardoor Diana en Luc hun garage eigenlijk niet kunnen binnenrijd­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium