Het Belang van Limburg

“Publiek beïnvloedd­e de ref”

STVV kan ook 40ste match in Brugge niet winnen

- Kristof LIBERLOO

STVV trok gisteren voor de 40ste keer in zijn geschieden­is naar het Jan Breydel Stadion. Voor de 40ste keer moest het zonder overwinnin­g huiswaarts keren. In de eerste helft weerden de Kanaries zich fel, na de pauze werden ze genekt door Club en de arbitrage. “Waarom greep de videoref niet in bij bepalende fasen?”, vroeg STVV-coach De Roeck zich af. Tot op de dag van vandaag kon STVV dus geen enkele keer de zege pakken op Brugse grond - zes maal werd er wel gelijkgesp­eeld ook zondagnami­ddag zaten de drie punten er om verschille­nde redenen nooit in. De belangrijk­ste reden volgens de bezoekers: de (video)ref. Zelfs de immer kalme Jonas De Roeck had deze keer enige moeite om zich helemaal te beheersen. Nadat de STVV-coach Ivan Leko proficiat had gewenst met de zege, wilde hij toch de puntjes op de i zetten. De Roeck startte met de penaltyfas­e, waarbij hij nog begrip kon opbrengen voor de moeilijke beslissing. “Lucas vertelde me dat hij de bal zeker geraakt had”, aldus de Truiense trainer. “Dus geloof ik hem. Maar ik besef dat het niet makkelijk is om zo een beslissing juist te nemen, zelfs niet na het bekijken van de beelden. De keeper raakt de bal, maar ook de speler. Zo een fase blijft altijd een discussiep­unt. Al dacht ik dat de ref op zijn beslissing zou terugkomen toen hij door de videoref naar de kant geroepen werd, want naar mijn gevoel was het geen penalty.” Volgens De Roeck speelde het Brugse publiek een belangrijk­e

Jonas DE ROECK rol. “Of dat invloed had op de beslissing van de ref ? Natuurlijk. De scheidsrec­hter is ook maar een mens, dus is het logisch dat hij zich laat beïnvloede­n. Tien mensen op de tribune of 20.000, dat is een immens verschil. Ik besef dat het een moeilijke job is, ik zou het niet willen doen, maar als je iets doet, moet je het goed doen.”

Wesley rood?

De Roeck had nog minder begrip voor de fase bij de 2-1, toen Sasha Kotysch aan de zijlijn met een blessure behandeld moest worden nadat Wesley hem (een tweede keer) vol op de enkel had geraakt. De Roeck: “Wesley ging weer met een gestrekt been door op Kotysch. Waarom greep de videoref hier niet in? De Brugse spits zou op zijn minst een tweede keer geel moeten gekregen hebben. Maar niemand van de arbitrage durfde zijn verantwoor­delijkheid opnemen. Dit was een duidelijke overtredin­g, maar wij werden gestraft. Want Kotysch was de man die Denswil bij de corner moest dekken. Sasha stond echter langs de zijlijn en Denswil scoorde. Toen het 4-1 werd, was de kous helemaal af. We kregen een mentale knak en hadden het gevoel dat we geen punten mochten pakken. We hadden eigenlijk evengoed van het terrein kunnen stappen…”

Tactisch plannetje

Toch zat De Roeck er gisterenav­ond niet in zak en as bij na het eindsignaa­l. Zijn tactisch plannetje met vijf verdediger­s werkte voor rust. “We wisten dat Club langs de flanken zou komen, met veel mensen in de zestien. Daar hebben we fysieke kracht tegenover willen plaatsen. Maar niet alleen dat, we wisten dat er in de omschakeli­ng mogelijkhe­den zouden zijn met enkele lopende mensen. Alleen jammer dat Charisis zo snel uitviel, waardoor ik De Sart te vroeg moest brengen. In een latere fase had hij nog meer kunnen brengen. Jammer dat je al zo vroeg moet bijsturen. Maar we hebben ons zeker niet laten doen. De nederlaag is zwaar wat de cijfers betreft, maar het geeft een vertekend beeld. Dit zal dus zeker niet blijven hangen bij de spelers, ik verlies trouwens liever één keer zwaar dan drie keer nipt.”

Ik verlies liever één keer met zware cijfers, dan drie keer nipt

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Ex-STVV-coach Ivan Leko schudt de huidige trainer van de Kanaries Jonas De Roeck de hand. “De cijfers geven een vertekend beeld”, aldus De Roeck.
Foto JEFFREY GAENS Ex-STVV-coach Ivan Leko schudt de huidige trainer van de Kanaries Jonas De Roeck de hand. “De cijfers geven een vertekend beeld”, aldus De Roeck.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium