Het Belang van Limburg

“GEEN VRIENDEN

Nikos Karelis mist penalty bij comeback en gooit zo een levenslijn naar Anastasiou

- Roger COX

Het had een sprookje kunnen zijn. Siebe Schrijvers die Nikos Karelis na tien maanden blessurele­ed de winning goal aanbood vanop de penaltysti­p. Helaas, het werd een Griekse tragedie. Althans voor Karelis, die het cadeau van Siebe vergat uit te pakken, maar zo wel een levenslijn aanbood aan landgenoot en vriend Yannis Anastasiou. “Dit was geen vriendendi­enst”, keek de Genkie sip. 80 minuten waren weggetikt in Kortrijk. Genk, na een zware week minder op dreef dan tegen Anderlecht en Club, was er ondanks een handvol kansen op een zompige akker nog altijd niet in geslaagd om de thuisploeg terug te wijzen. De Kerels klampten aan, toonden op geen enkel moment dat ze hun coach naar de uitgang wilden duwen. Toch leek dat onvermijde­lijk. Budkivskyi blokkeerde een kopbal van Colley in de zestien met beide handen. Protest bij de Genkies, maar ref Wim Smet aarzelde. Videoref Delacour niet. Een paar minuten later lag de bal op de stip. Wat dan gebeurde, laten we de hoofdrolsp­elers vertellen. Siebe Schrijvers: “Er is bij ons geen pikorde. Maar ik heb wel al vaak penalty’s genomen. Meestal wordt er naar mij gekeken. Ook nu. Ik dacht echter meteen aan Nikos. Die nam ze in het verleden ook en trapte er een week geleden bij de beloften nog eentje tegen de touwen. Ik vroeg of hij zich goed voelde. Hij antwoordde bevestigen­d. Dus liet ik de eer aan hem. Jammer genoeg liep het fout. Nu goed, ik had ook kunnen missen. We kregen trouwens voldoende andere kansen om te winnen.” Hoe dan ook, na afloop heerste in de Genkse kleedkamer een begrafenis­stemming. De wetenschap dat nog maar eens met punten gemorst was, woog zwaar.

Ook Karelis zat in zak en as, al probeerde hij zich voor de camera’s wel te vermannen. “Ik zit met gemengde gevoelens”, aldus de Griekse schutter. “Ik ben blij dat ik weer op dat veld sta. Maar ik vergat wel het team te belonen. Toen Siebe mij de bal gaf, had ik er nochtans alle vertrouwen in. Ik had me na rust goed opgewarmd, ik stond al even op het veld en was gefocust. Ik wilde de technische staf en de fans danken voor de steun die ik in die moeilijke maanden had gekregen. Ik dacht: ik schiet hem in dezelfde hoek als bij de beloften. Jammer genoeg had de doelman die hoek geraden.” De Genkse fans lieten het niet aan hun hart komen en juichten hun (anti)held na afloop hartstocht­elijk toe. “Dat deed deugd. Toch zit ik met een wrang gevoel. Ik kan niet tevreden zijn over het resultaat. Ik had liever nu al de stap naar de top zes gezet.”

Wie wel kon leven met de misser van Karelis, was vriend Yannis Anastasiou. De veel geplaagde KVKcoach kreeg een extra reddingsbo­ei toegeworpe­n, al blijft de vraag of die hem nog kan redden na een vijf op dertig.

“Ik heb bij Panathinai­kos meer dan twee jaar met Yannis gewerkt”, aldus Karelis. “We zijn vrienden. Maar dit was geen vriendendi­enst, laat dat duidelijk zijn. Na de match hebben we even met mekaar gesproken. Maar niet over de gemiste penalty. Hij wilde weten hoe ik me voelde. Goed dus, maar het had veel beter gekund.”

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Nikos Karelis miste de strafschop: “Toen Siebe me de bal gaf, had ik er nochtans alle vertrouwen in.”
Foto JEFFREY GAENS Nikos Karelis miste de strafschop: “Toen Siebe me de bal gaf, had ik er nochtans alle vertrouwen in.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium