Het Belang van Limburg

“Offweekend voor arbitrage”

“Trainerson­tslagen worden stilaan belachelij­k”

-

“Al die trainerson­tslagen ben ik beu. Het ontslag van Yannick Ferrera bij KV Mechelen was al het zesde van dit seizoen. Je kijkt er niet meer van op. Het wordt stilaan belachelij­k. De carrousel blijft maar draaien. Voor mijn part stoppen we met trainers in eerste klasse en gaan we werken met een coach en een Engelse manager. De coach kan op die manier langdurig blijven werken met de groep, de manager maakt deel uit van het clubbeleid. Hij kan een langetermi­jnvisie neerzetten. Je ziet het met Vanhaezebr­ouck bij Anderlecht. Hij zet de hele club op zijn kop: van de ploegopste­lling tot de nieuwe slaapconta­iners. Is een topclub niet beter gestructur­eerd en laten ze een trainer alles zomaar veranderen?” De arbitrage was deze speeldag opnieuw het onderwerp van discussie. Onze videoref Serge Gumienny windt er geen doekjes om: “Het was een offweekend voor de arbitrage. Dat begon in Charleroi-Gent (2-1, nvdr.) van vrijdag.” In het duel waren er twee strafschop­situaties, toch ging de bal niet op de stip. “Gent had daar twee keer strafschop moeten krijgen. In veel gevallen is er weinig vertrouwen van de scheidsrec­hters in de videoref. Want wanneer de videoref aangeeft dat er naar het scherm gekeken moet worden, ga je er toch vanuit dat de beslissing van de scheidsrec­hter niet klopt.”

“In de eerste penaltyfas­e in Charleroi gaf de videoref aan dat het strafschop was, maar ging Delferiére er niet op in. Bij de tweede fase - een duidelijke handsbal - greep de videoref dan weer niet in. Die zal gedacht hebben: Delferière luistert toch niet naar mij. Hetzelfde gebeurde in Club-STVV. De videoref wilde de arbiter corrigeren maar die besliste anders. Toch had Club hier geen penalty verdiend.” “Er gaat zoveel mis en dat lijkt vaak te komen door een slechte samenwerki­ng. Ze komen maar heel af en toe samen en zijn geen teams. Ik pleit daarom om elke week dezelfde videoref met dezelfde scheidsrec­hter mee te sturen.”

Rood voor Azouni

Zaterdag ging Kortrijk-speler Azouni stevig door op de enkels van Pozuelo, maar hij kreeg zelfs geen kaart. Ook de videoref reageerde niet. Een bestraffin­g door de reviewcomm­issie is eveneens niet mogelijk (dat is reglementa­ir niet toegestaan na wedstrijde­n waarin een videoref aanwezig was.) “Voor mij was dit rood”, zegt Gumienny. “Dat de reviewcomm­issie niet meer kan ingrijpen, snap ik ergens . Dan zit je met drie beoordelin­gen. Maar je zit nog in een testfase waarin duidelijk nog veel misgaat. Het zou dus geen overbodige luxe zijn om de reviewcomm­issie wel nog te gebruiken.”

Uitspraken Bölöni

“Ik begrijp ook niet waarom scheidsrec­htersbaas Johan Verbist blijft zeggen dat het systeem van de VAR werkt, want dat is duidelijk niet het geval”, aldus Gumienny, die nog even terugkomt op de uitspraken van Antwerp-trainer Böloni na de match tegen Standard. “Hij haalde de integritei­t van het hele scheidsrec­hterskorps onderuit. Dat kan niet door de beugel, toch komt hij ermee weg. Ik zou verwachten dat Verbist Böloni zou oproepen. Die autoriteit heeft hij en daarmee zou hij zijn scheidsrec­hter beschermen.”

 ??  ??
 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ??
FOTO OLIVIER MATTHYS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium