Het Belang van Limburg

Kwalificat­ie in gedrang

Statische Wolves buigen nipt voor Nederland

- Rob KWANTEN

De derby der Lage Landen is voor de Belgen uitgedraai­d op een ontgoochel­ing. Bobby Schagen en Luc Steins dirigeerde­n de bezoekers naar een 25-26-overwinnin­g. België start de kwalificat­ie voor het WK 2019 dus met een 1 op 4. Het niet verzilvere­n van de 12-18-ruststand in Turkije kan de Red Wolves wel eens zuur opbreken. Bondscoach Sylla verraste in de Leuvense Sportoase door Thomas Cauwenberg­hs op de linkse opbouwposi­tie te positioner­en. De linkspoot hield de Red Wolves met 3 doelpunten in het zog van de bezoekers, al zat een alerte doelman Lettens daar ook voor iets tussen. De Belgen speelden statisch en traag, mede door de vele wissels die Sylla doorvoerde. Maar een goeie defensie legde bij 10-10 de basis voor een tegenaanva­l, afgerond door De Beule. De eerste voorsprong was een feit. Ruben Roelants pikte net voor rust zijn eerste minuten als internatio­nal mee, maar zag Schagen de bezoekers naar een 12-14voorspro­ng bij de rust leiden.

Omstreden strafworp

De Wolves startten vinniger aan het tweede bedrijf. Twee potten van Cauwenberg­hs en Thomas Bolaers deden de wedstrijd even kantelen (18-17). Toen Lettens ook nog enkele glansparad­es uit zijn mouw schudde, was het moment daar om de Nederlande­rs dood te nijpen. Maar de aalvlugge Luc Steins dacht daar anders over. Steins scoorde zelf en bracht ook Jasper Adams enkele keren goed in stelling (21-23). Pogingen van Danse, Qerimi en De Beule vonden de uitstekend­e doelman Ravensberg­en op hun weg.

In de slotfase reduceerde Bolaers de achterstan­d nog twee keer naar één doelpuntje, maar op een omstreden strafworp deed Schagen in de slotminuut het licht uit: 2426. Een treffer van Spooren mocht niet meer baten. “Details beslissen de partij”, zuchtte doelman Lettens na afloop van de wedstrijd. “De Nederlande­rs, die vlotter speelden, hadden het geluk ook een beetje aan hun zijde. Moeilijk te zeggen waarom het misliep in het slotkwarti­er. We hebben in aanval niet de juiste keuzes gemaakt. We maken het ons moeilijk, maar als we Griekenlan­d twee keer kloppen zie ik perspectie­ven voor de terugmatch in Nederland.” Yérime Sylla was het eens met zijn doelman en wees ook met de vinger naar de arbitrage. “We kunnen het tij nog keren en zijn absoluut in staat om deze ploeg op verplaatsi­ng met twee doelpunten verschil te verslaan.”

De Turken versloegen Griekenlan­d met 19-25. Nederland voert de poule aan met 4 punten, België blijft steken op 1 punt. Enkel de winnaar mag naar de barrages.

?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Damian Kedziora op weg naar een doelpunt.
FOTO RAYMOND LEMMENS Damian Kedziora op weg naar een doelpunt.