Het Belang van Limburg

Topsport en topambianc­e

- Jeroen FISSETTE

Een mix van carnaval, bierfeeste­n maar vooral absolute topsport. Dat was het Europees Kampioensc­hap Darts in de Ethias Arena de afgelopen vier dagen. Darts met hoofdlette­r ‘D’. Het was topfavorie­t Michael van Gerwen die voor een unicum zorgde door voor de vierde keer op rij Europees kampioen te worden. Een 9-darter kan je vergelijke­n met 147-break in snooker of een ‘hole-in-one’ bij golf. Nog niet mee? Geen probleem. Het is gewoon super uitzonderl­ijk. En het publiek in Hasselt, met zo’n 2.000 op de finaledag, was er live getuige van. Of ze het vandaag nog weten is een andere vraag. De opener van de avondsessi­e door de speaker sprak in dat verband boekdelen. “Wie was hier al op de namiddagse­ssie?” Antwoord van het publiek een luidkeels: “Yeaaah!” Waarop de speaker: “Wie herinnert dat zich nog?” Stilte. De zondag zat overladen vol. Op het programma: de kwartfinal­es, halve finales én de finale. De halve finale tussen Kyle Anderson en Michael van Gerwen was om duimen en vingers van af te likken. Iedereen in extase. Shoot out. En de Nederlande­r maakte zijn reputatie waar. Hij stond dan ook met een grote glimlach de internatio­nale pers te woord. “Ik was nog niet eens zo goed. Maar Kyle speelde prachtig. Uiteindeli­jk heb ik mijn kansen gepakt.”

En daar was het Nederlands­e legioen in Hasselt enorm blij mee. Ger (47) uit Geleen was met een bus van 90 personen afgezakt voor een weekendje Hasselt. Hij was zeker niet de enige Nederlande­r. Zijn fluogroen shirt verraadde zijn voorkeur voor Van Gerwen. “Wat een leuke sfeer hier in Hasselt! Alleen jammer dat dit het laatste jaar is.”

Volgend jaar verhuist het circus inderdaad naar Duitsland na drie jaar Ethias Arena en drie titels in Hasselt voor Van Gerwen. “Maar ook in Duitsland zullen we hem volgen. Al zal ik de fijne ambiance hier missen. Maar ik heb een 9-darter gezien. Ook al was het door zijn tegenstand­er, het blijft speciaal. Even dacht ik dat het Michael niet meer zou lukken maar wat een wedstrijd hebben we hier gekregen. 11-10. Mooier kan toch niet. Dit was topsport.” En Ger maakte zich op voor de finale die rond 23u gepland stond. Maar het waren niet alleen die hard dartsuppor­ters die de weg naar de Ethias Arena hadden gevonden. Roel (39) uit Hasselt genoot ook met volle teugen. “Dit is de eerste keer dat ik een dartwedstr­ijd live zie. Wat een ambiance. En dan ben ik hier ook nog eens getuige van een unieke 9-darter. Geweldig. Ik ben hier nog niet weg. Een aanrader.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Michael van Gerwen maakte alvast in de
halve finale zijn favorieten­rol waar.
FOTO SVEN DILLEN Michael van Gerwen maakte alvast in de halve finale zijn favorieten­rol waar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium