Het Belang van Limburg

Waarom komen Turken en Koerden niet overeen?

-

“Turken en Koerden, dat is het probleem van twee botsende nationalis­men. Die polarisati­e wordt door de Turkse diaspora geïmportee­rd.” Dat zegt Turkije-specialist, Dirk Rochtus, hoogleraar aan de Leuvense universite­it.

“Turken zijn in het algemeen enorm trots op hun land”, zegt Rochtus. “In zekere zin heb je enkel nationalis­ten: gematigden en extremisti­sche. Als dan een ander volk, zoals de Koerden, binnen Turkije zelfs maar autonomie, laat staan onafhankel­ijkheid, nastreeft, botst dat. Het komt erop neer dat Turken vrezen dat een deel van het land zich zou afscheuren. Sinds 2015, sinds de onderhande­lingen tussen Koerden en Turken afgesprong­en zijn, lopen de spanningen op. Dat vertaalt zich tot bij ons. Wat er nu in Antwerpen is gebeurd dit weekend met een campagnebu­s om het PKK-boegbeeld Öcalan, die in Turkije in eenzame opsluiting zit, vrij te krijgen, is een reactie van extreem nationalis­tische Turken die haat koesteren tegen alles wat met Koerdisch nationalis­me te maken heeft.”

Feit is dat de PKK op een Europese lijst staat van terroristi­sche organisati­es. Rochtus: “Niet alle Koerdische nationalis­ten zijn PKK’ers. De campagne freeocalan.org is geen PKK-initiatief, wel een initiatief van Koerdische en mensenrech­tenorganis­aties. Terwijl iemand die voor Koerdische autonomie pleit, voor veel Turken een terrorist is. Men scheert alle Koerdische nationalis­ten over een kam. Waarbij Öcalan de spreekwoor­delijke rode lap voor een stier is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium