Het Belang van Limburg

“Hij zit op tachtig procent”

Rouches hebben weer de Junior-factor

- Bob FAESEN

Mede dankzij opnieuw een sterke Junior Edmilson (23) klopte Standard dit weekend Waasland-Beveren (3-1). In zijn derde seizoen in Luikse loondienst heeft hij de volgende stap in zijn ontwikkeli­ng gezet en lijkt zijn impact groter dan ooit. En dan te denken dat hij een dikke maand geleden nog met een maagbloedi­ng werd opgenomen in het ziekenhuis van Luik. “Hij is volwassene­r geworden.” De Junior-factor in drie hoofdstukk­en.

“Andere spelers vertrouwen hem”

Na de vervanging­en van Sébastien Pocognoli en Paul-José Mpoku voetbalde Edmilson voor de tweede keer dit seizoen de match als aanvoerder uit. “Iets waar hij zijn vader mee kan plagen, want dat is hem nooit gelukt”, lacht Karim Rafiki, al enige tijd de begeleider van Edmilson. Hij ziet dat zijn cliënt de voorbije jaren rijper is geworden en zich zelfs tot een van de leiders van Standard heeft ontpopt. “Hij voelt dat de andere spelers vertrouwen in hem hebben en dat Standard hem nodig heeft. Dat doet uiteraard deugd. Je moet niet vergeten dat hij nu al een paar jaar meedraait in het profvoetba­l. Daardoor is hij gegroeid, ook op mentaal vlak.” Zo zette Edmilson tijdens zijn afwezighei­d door maagproble­men even een stop op zijn sociale media-accounts. Een zaak om de focus volledig te verleggen naar zijn herstel en het sportieve aspect daarvan. Na zijn eerste basisplaat­s pakte hij de draad weer op met een filmpje op zijn Instagram. Junior blijft immers een kind van zijn tijd.

“Niet meer het magere

jongetje van bij STVV”

Edmilson verzet veel werk in de wedstrijde­n. De voorbije vier matchen (354 minuten speeltijd) liep hij telkens tussen de tien en de twaalf kilometer. Een pak meer dan voorheen. “Fysiek is hij zeker gegroeid”, geeft Rafiki aan. “Maar ik denk dat hij op dat vlak nu op 80 procent zit. Hij heeft door zijn maagbloedi­ng toch een maand verloren, eigenlijk moest hij terug vanaf nul beginnen. De snelle opeenvolgi­ng van matchen heeft hem goed gedaan. Geef hem nog een paar wedstrijde­n en hij is fysiek volledig top.”

De perceptie bij vleugelspi­tsen à la Edmilson is dat zij hun defensieve taken durven verwaarloz­en, maar de Belgische Braziliaan was al in zijn STVVdagen bereid om zijn steentje bij te dragen. “Zijn spelintell­igentie helpt hem hierin”, weet Rafiki. “Hij kent de Belgische competitie heel goed. Hij weet wie zijn tegenstand­ers zijn en hoe hij moet anticipere­n. Daarbij heeft hij ook aan body gewonnen. Het is niet meer het magere jongetje dat bij STVV speelde. Daar zit een paar kilo spieren extra bij. Iets waar hij hard aan heeft gewerkt. Dat was nodig ook, want op spelers als hij worden veel overtredin­gen gemaakt.”

Junior Edmilson heeft door zijn maagbloedi­ng toch een maand verloren, eigenlijk moest hij terug vanaf nul beginnen

Rendement “Goede band met Mpoku en Carlinhos”

Samen met de terugkeer van Edmilson is het positivism­e wedergekee­rd bij de Rouches. 10 op 12 en een punt verwijderd van een PO1-stek. Drie keer scoorde de 23-jarige aanvaller dit seizoen, terwijl vorig jaar de teller stil bleef staan op zes competitie­treffers. Zondag tegen WaaslandBe­veren forceerde hij bij een 0-0-stand de strafschop die Orlando Sa zou missen. Continuite­it bleek tot dusver altijd een probleem voor Edmilson, maar het is duidelijk

Karim RAFIKI Begeleider Edmilson dat hij zich goed in zijn sas voelt in de vrije rol die hij van Sa Pinto krijgt. “De ploeg draait nu beter”, stelt Rafiki. “Hij kan makkelijk van positie wisselen met Carlinhos en Mpoku, met wie hij een goede connectie heeft.”

De voorbije zomer werd Edmilson nog veelvuldig in verband gebracht met een uitgaande transfer. Het Franse Metz toonde interesse en vanuit Spanje polsten verschille­nde Spaanse ploegen. “Het klopt dat er veel ploegen contact hebben opgenomen”, geeft Rafiki toe. “We staan open voor een grotere competitie en we hebben altijd gezegd dat we zullen luisteren als er een interessan­te ploeg komt. Meerdere ploegen volgen hem al enige tijd, maar op dit moment speelt er niets concreet. Een vertrek heeft op dit moment ook geen prioriteit. Junior heeft nog een contract tot 2019 bij Standard. Het vorige seizoen was ook niet best en hij wil nu beter doen met Standard.”

 ?? Foto BELGA ?? Junior Edmilson lag een dikke maand geleden nog met een maagbloedi­ng in het ziekenhuis.
Foto BELGA Junior Edmilson lag een dikke maand geleden nog met een maagbloedi­ng in het ziekenhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium