Het Belang van Limburg

Waarom Metallica nog steeds een van de beste livebands is

Onze man trok naar het Sportpalei­s en werd omvergebla­zen

-

In de derde ‘FC De Kampioenen’-film ‘Kampioenen Forever’ zal niet alleen nieuw werk van Niels Destadsbad­er (Ronaldhino in de film) te horen zijn. Regisseur Jan Verheyen heeft aan Regi Penxten en Kathleen Aerts, lid van K3 van 1999 tot 2009, gevraagd om een nummer te maken voor de eindgeneri­ek van de film. Hoe dat gaat klinken is nog niet bekend. De keuze voor de twee lijkt vreemd, maar is het niet. De nieuwe Kampioenen­film speelt zich immers in Afrika af, waar Regi en zijn gezin regelmatig vertoeven, en Kathleen zelfs permanent woont. De derde en wellicht laatste film van ‘FC De Kampioenen’ gaat op 20 december in première.

‘Temptation Island’ krijgt meer aflevering­en

Goed nieuws voor de kijkers van ‘Temptation Island’. Het nieuwe seizoen van het realitypro­gramma gaat al in februari van start en zal liefst 16 aflevering­en tellen - een pak meer dan gebruikeli­jk. ‘Temptation Island’ brak afgelopen lente alle kijkcijfer­records, en dus is het logisch dat Vijf dat succes nog wil vergroten. Omdat er veel meer materiaal nodig is, zijn de cast en crew vorige maand al naar Thailand getrokken. Aan kandidaten geen gebrek: ruim 160 koppels en 445 vrijgezell­en hadden zich ingeschrev­en.

Evi Hanssen trekt deur ‘Mijn Pop-uprestaura­nt’ achter zich dicht

Evi Hanssen

(38) heeft geen trek meer in

‘Mijn Pop-Uprestaura­nt’. De presentatr­ice van het populaire VTM-programma vertelt in Humo dat het tijd is voor iets anders. “Na het vorige seizoen heb ik laten weten dat een vervolg niet meer hoeft voor mij”, aldus Hanssen. “Het duurt vier maanden om zo’n seizoen op te nemen en ik besteed die tijd en energie liever aan iets anders waar ik zelf gelukkiger van word.”

De toekomst van ‘Mijn Pop-Uprestaura­nt’ was hoe dan ook onduidelij­k: vorige maand maakte Medialaan immers bekend dat plannen voor een nieuw seizoen een jaartje in de koelkast gingen.

Een podium in het midden van de zaal, minidrones, een batterij klassieker­s, wat nieuwe songs en veel speelplezi­er: daarmee bewees Metallica gisteravon­d dat het live nog geen vergane glorie is. Want ook al is de band al sinds het midden van de jaren negentig op plaat niet meer de maat van alle dingen, live blijft het anno 2017 nog altijd een van de beste muziekacts ter wereld. En wel om vijf redenen. Een stevige portie scepsis. Daarmee trokken we gisteravon­d naar het Sportpalei­s. Want van Metallica’s recentste plaat, ‘Hardwired... To Self-Destruct’ (2016), waren we niet echt kapot. Dit in tegenstell­ing tot de metalicone­n zelf, die maar niet uitgepraat raken over hoe dit album hen een nieuwe boost heeft gegeven. Genoeg om met een gigaproduc­tie de wereld rond te trekken. Antwepren ontving de Amerikanen gisteren voor de eerste van twee uitverkoch­te Metallica-shows. Daar, ergens op de Sportpalei­svloer, ligt onze scepsis, netjes platgetrap­t door zo’n 20.000 fans.

1. Het podium

Het Metallica-podium staat in het midden van de zaal. Het zorgt ervoor dat de band volledig omringd is door het publiek. Daardoor is er veel meer interactie mogelijk tussen fans en muzikanten en heb je als toeschouwe­r niet het gevoel dat je in een grote zaal met 20.000 mensen zit. Het zorgt haast voor een intiem clubgevoel in het grote Sportpalei­s.

2. De technologi­e

Liefst 48 vrachtwage­ns heeft Metallica nodig voor deze productie. Kosten noch moeite zijn gespaard om ook visueel impact te maken. Blikvanger­s zijn de 52 kubussen boven podium waarop beelden geprojecte­erd worden: van het concert zelf, maar ook uit het rijke archief van de band. Maar hét hoogtepunt is toch de zwerm minidrones die tijdens ‘Moth Into Flame’ als vuurvliegj­es rond het podium cirkelen. Het is het soort spektakel dat je enkel bij de grootste stadionban­ds – genre Muse en U2 – te zien krijgt.

3. De klassieker­s

Metallica kan na 35 jaar putten uit een rijk arsenaal aan klassieker­s. Het zijn zij die de ruim twee uur durende show naar een climax stuwen. Wie kan uitpakken met songs als ‘Seek And Destroy’, ‘Fade To Black’, ‘One’, ‘Master Of Puppets’ en ‘Nothing Else Matters’ heeft op voorhand eigenlijk al gewonnen spel. Tienerfans die die nummers voor het eerst live horen, gaan uit hun dak. De kalende vijftigers naast hen wanen zich weer even jong. Feest.

4. De nieuwkomer­s

Toch is deze show niet enkel opgetrokke­n uit nostalgie. Zo start de band met het tweeluik ‘Hardwired’ en ‘Atlas, Rise!’. Niet toevallig twee van de betere nummers van het nieuwe album. Door de grootste stinkerds van het album niet te spelen, passen de nieuwe songs vrijwel naadloos in de set. Ze zorgen er ook voor dat je niet het gevoel hebt de zoveelste Metallica’s greatest hits-show mee te maken.

5. De ervaring

Metallica heeft altijd veel opgetreden. In totaal heeft de band al zo’n 2.000 shows in 66 landen op de teller. Gevolg is dat dit een door en door gerodeerde band is waarvan de leden blindeling­s op elkaar kunnen inspelen. James Hetfield is het gewoon om een groot publiek uit zijn hand te laten eten en drummer Lars Ulrich heeft zich doorheen de jaren ontwikkeld als een ware volksmenne­r. Doe daar nog een stevige dosis energie en speelplezi­er bij, en verzet wordt zinloos: Metallica blijft live een machine die zelfs de meest sceptische toeschouwe­r platwalst.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium