Het Belang van Limburg

Flanders Classics verandert nog een koers van uitzicht

- Guy FRANSEN

De Scheldepri­js vertrekt niet meer in Antwerpen. De renners starten volgend jaar net over de grens, in de Zeeuwse stad Terneuzen, om vervolgens tussen de Wester- en Oostersche­lde in een helse waaierkoer­s naar de aankomst in Schoten te trekken Organisato­r Flanders Classics zal zo proberen de wedstrijd - geprangd tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix minder voorspelba­ar te maken. Door te kiezen voor het winderige Zeeland rekenen ze op een onvoorspel­baar verloop. Het zal lang niet zeker zijn dat in Schoten een volledig peloton zich opmaakt voor de massaspurt. Zeeland heeft bewezen voor koers te kunnen zorgen, getuige de openingset­appe in de Tour van 2015 toen Chris Froome en enkele anderen de concurrent­ie verrasten met een aanval op de dijken.

Flauw afkooksel

Antwerpen wordt ook verlaten omwille van de Ronde van Vlaanderen. Die start ook in Antwerpen en Flanders Classics vond het niet wenselijk in vier dagen tijd twee keer met de renners te starten in Antwerpen. Bovendien zou de Scheldepri­js qua impact en uitstralin­g nooit boven de Ronde gaan, waardoor het vertrek aan het MAS, als een nakomertje of een flauw afkooksel van de grote Ronde zou worden gezien. Dit jaar werd dat nog vermeden omdat de Scheldepri­js uitweek naar Mol, als afscheid aan wielericoo­n Tom Boonen.

Westersche­lde

Terneuzen ligt in Zeeuws-Vlaanderen, op de linkeroeve­r van de Schelde. Onmiddelli­jk na de start zal het peloton de Westersche­lde oversteken, via één van de Scheldebru­ggen of de Westersche­ldetunnel. Vervolgens rijdt het peloton door Zeeland, op de landtong tussen Ooster- en Westersche­lde, om dan via Putte-Kapellen opnieuw Vlaanderen binnen te trekken. Zeker is dat het peloton opnieuw aankomt op de Churchilla­an in Schoten. In de Antwerpse randgemeen­te zullen de renners ook drie lokale rondes rijden van telkens 17 km. De afstand van de wedstrijd blijft rond de 200 km.

Flanders Classics verandert daarmee twee koersen in één jaar van look. Eerder werd ook al beslist de Omloop Het Nieuwsblad te laten aankomen in Meerbeke, de oude aankomstpl­aats van de Ronde van Vlaanderen, met een beslissend­e rol voor Muur en Bosberg. Kim Meylemans is haar seizoen begonnen met een twaalfde plaats in de Wereldbeke­r in Lake Placid. En daar kon de Neeroeters­e best mee leven. Op haar stijve Schneider-slee wist de Li’l Belgian dat het op de Amerikaans­e baan héél moeilijk was om in de top 10 te duiken. “Van mijn rechtstree­kse concurrent­en voor een van de twee individuel­e olympische tickets eindigde alleen Janine Flock (die net als vorige jaar won, nvdr) voor me. In dat opzicht is het dus een prima resultaat”, aldus Meylemans. “Ander pluspunt: mijn minst favoriete baan heb ik nu al achter de rug.”

In de training tikte Meylemans wel hard met haar hoofd tegen het ijs, waardoor ze met een mond vol bloed aan de finish kwam. “Op m’n tong gebeten. Geen prettig gevoel”, zei Kim. “Gelukkig heb ik steeds een mondstuk in, want anders was ik gegarandee­rd een tand kwijt.”

Bobslee

De bosleemeis­jes - twee jaar geleden nog vierde en zesde in Lake Placid - geraakten nu niet in de top 10. Elfje Willemsen en Sara Aerts werden 13de, An Vannieuwen­huyse en Sophie Vercruysse­n 16de. De winst was voor het Canadese duo Humphries/Lotholz.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Dit jaar was Marcel Kittel de snelste in Schoten, daar blijft de aankomst van deScheldep­rijs liggen.
Foto PHOTO NEWS Dit jaar was Marcel Kittel de snelste in Schoten, daar blijft de aankomst van deScheldep­rijs liggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium