Het Belang van Limburg

Nieuwe aanvraag voor (kleinere) hondenkwek­erij in Molem

Buren plannen weer protest

- Toon ROYACKERS

Hondenfokk­er Rudy Guedens heeft dan toch weer een aanvraag ingediend om een hondenkwek­erij te beginnen in de Molemstraa­t in Lummen. In september was er al een aanvraag voor een kwekerij met 480 honden, maar die trok Guedens na massaal protest weer in. Nu volgt een aanvraag voor een veel kleinere kwekerij van 150 honden. De gemeente Lummen klopte gisteren de verplichte gele aanplakbor­den in de grond langs de Molemstraa­t in het gehucht Molem. Daarop staat voor de tweede keer in evenveel maanden de aanvraag voor een milieuverg­unning voor een hondenkwek­erij. “En aangezien de nieuwe aanvraag conform de wettelijke procedure is, moet ik verplicht het openbaar onderzoek opstarten”, laat burgemeest­er Luc Wouters (CD&V) samen met zijn bevoegde schepenen Mario Vrancken en Wim Vangeel weten. Heel gelukkig lijkt de gemeente daar niet mee. “Het zorgt voor een zware administra­tieve belasting”, zo klinkt het. De gemeente vermoedt bovendien dat er talloze bezwaarsch­riften zullen worden ingediend, net zoals de vorige keer. Ook al is er nu sprake van een beduidend kleinere kwekerij. “De vorige bezwaarsch­riften zijn overigens niet meer geldig, dit gaat immers om een nieuwe aanvraag”, aldus de burgemeest­er en schepenen.

Onhoudbaar

Buurtbewon­ers vielen gisteren uit de lucht. “Serieus? Zijn er na al dat protest toch nog plannen voor een hondenkwek­erij hier in de Molemstraa­t?” De bewoonster die twee maanden geleden al druk met een petitie rond ging, wil liever niet met haar naam in de krant. Maar ze kondigt wel aan dat ze zeker opnieuw actie gaat voeren. “Dat de nieuwe hondenkwek­erij maar een derde zou zijn van de eerste plannen, maakt helemaal niets uit. Hier tussen de huizen hoort gewoon geen kwekerij, met al dat onophoudel­ijke geblaf. Dat is toch onhoudbaar?” Onder meer bekende Vlamingen Kim Clijsters en An Lemmens schaarden zich omwille van het dierenwelz­ijn achter het vorige protest. Er werden toen meer dan 12.000 handtekeni­ngen verzameld.

Tegen beroepskwe­ek

Kweker Rudy Guedens bereidt zich dus al voor op nieuw protest. “Het lijkt erop dat de gemeente dat zelfs aanmoedigt”, reageert hij. “Waarom waarschuwe­n ze anders zo expliciet dat er weer nieuwe bezwaren ingediend moeten worden? Enfin, ik heb niets te verbergen. Bij het vorige protest gingen schandalig­e foto’s rond van mishandeld­e honden, die gewoon ergens van het internet geplukt waren. Kom hier maar eens kijken hoe ik de honden verzorg. Minstens twee keer per week komt een dierenarts langs om alles te controlere­n. De honden worden speciaal uitgelaten door vrijwillig­ers. Ja, er zijn misschien veel handtekeni­ngen ingezameld tegen mijn vorige aanvraag. Maar daar waren ook veel mensen uit Rotterdam en Amsterdam bij, hé? Alsof die last gaan hebben van mijn kwekerij in Lummen? Die Rudy GUEDENS

Hezehof onderteken­aars zijn gewoon tegen beroepskwe­ek in het algemeen. Maar waar gaan de mensen hun honden halen als ze niet meer terechtkun­nen bij een beroepskwe­ker? Gaan we misschien honden invoeren uit landen met een heel bedenkelij­ke reputatie? En of een hondenkwek­erij in de Molemstraa­t een goed idee is? Kom eens luisteren in de bestaande kwekerij in de Hezestraat. Daar is het ’s nachts muisstil. Ik onderga het weer, en ik hoop dat de plannen deze keer wel op hun vier pootjes terechtkom­en.”

 ?? Foto TOON ROYACKERS
FOTO ATB ?? Voor de tweede keer in evenveel maanden is er een aanvraag voor een hondenkwek­erij in de Molemstraa­t. De vorige aanvraag werd na massaal protest ingetrokke­n.
Foto TOON ROYACKERS FOTO ATB Voor de tweede keer in evenveel maanden is er een aanvraag voor een hondenkwek­erij in de Molemstraa­t. De vorige aanvraag werd na massaal protest ingetrokke­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium