Het Belang van Limburg

“We zetten de kijker meer dan eens op het verkeerde been”

- Raymond DE CONDÉ

“Als de kijker niets over je werk zegt, en alle ingrepen die nodig zijn om het verhaal juist te vertellen niet opvallen, dan heb je het goed gedaan.” Dat heeft Limburger Brecht Goyvaerts (31),

(DOP) van ‘Tabula Rasa’, geleerd van een beroemde vakgenoot en het zal wel kloppen. Maar intussen mag hij toch een compliment krijgen voor zijn aandeel in de veelbekeke­n serie van Eén, waarvan zondag de derde aflevering te zien is.

Photograph­y

Het aandeel van een DOP in een film of een serie is aanzienlij­k. Hij is de rechterhan­d van de regisseur en bepaalt hoe het beeld eruit zal zien. Licht, decor, kleur, kledij, cameravoer­ing, het zijn allemaal aspecten waarover hij/zij samen met de regisseur beslist.

Brecht Goyvaerts studeerde aan de KHLim in Genk en heeft al een aantal bekende producties op zijn palmares, zoals de film ‘Achter de Wolken’ en de serie ‘Chaussée d’Amour’. Hij was ook DOP van de Vier-serie ‘De Dag’ van Jonas Geirnaert en Julie Mahieu, die volgend jaar wordt uitgezonde­n. Zijn doorbraak was vreemd genoeg te danken aan een reeks waarvan de uitzending al na één aflevering werd stopgezet. “Dat was ‘Ontspoord’, een project van

Director of

VTM, fictie op basis van geruchtmak­ende misdrijven zoals die van Ronald Janssen, Hans Van Themsche en Roger Vangheluwe. Advocaten van nabestaand­en lieten de uitzending van die serie tegenhoude­n en VTM heeft de uitzending stopgezet uit vrees voor hoge boetes. Een vriend van mij heeft echter hoogtepunt­en van de serie aan elkaar gemonteerd en die montage heeft als mijn visitekaar­tje gediend voor andere opdrachten.” Naast films en series draait Brecht Goyvaerts ook reclamespo­ts. “Niet alleen om den brode. De budgetten van reclamefil­ms liggen hoger waardoor je soms nieuwe technieken kan uitprobere­n en kan experiment­eren. Daarnaast blijf ik ook kortfilms draaien want die zijn belangrijk om jong talent te ontdekken en te blijven bijleren.”

Rood zand

Voor ‘Tabula Rasa’ heeft hij zich laten inspireren door verschille­nde voorbeelde­n. “Door klassieker­s zoals die van Hitchcock. Voor de sfeer ook door David Lynch en oudere horrorfilm­s. Van al die kanalen hebben we iets geplukt. De reeks moest een traditione­le cinema-feel hebben zonder stoffig en oubollig aan te voelen.” Hij moest ook rekening houden met een aantal special effects, zoals rood zand dat uit de kraan vloeit. “We hebben dat zo veel mogelijk live op de set gedraaid. Dat rood is een constante, ook in kleding, decor, lampen, behangpapi­er en zelfs de vloer. Het rode zand staat symbool voor het vergeten, Mies falende geheugen. Ook de flashbacks hebben we rood gemaakt.”

Lommel

Brecht Goyvaerts is afkomstig van Zelem maar woont in Lommel. Het is dus niet toevallig dat daar enkele scènes werden opgenomen. “De ontmoeting van Mie en Thomas De Geest in de tweede

Brecht Goyvaerts Director of Photograph­y aflevering van vorige zondag hebben we gedraaid in café De Kroon. “Dat café is omgeven door huizen en straten. Daar hebben we moeten ingrijpen want wanneer Mie door het raam keek, zag ze op onze beelden door het raam de school van haar dochtertje.”

In de derde aflevering, die zondag wordt uitgezonde­n, is er een scène aan een vijver in Lommel: de ontmoeting van Mie met haar zus (gespeeld door Lynn Van Royen). Intussen is er al een Facebookpa­gina opgericht waarop kijkers raden hoe de puzzel van Thomas’ verdwijnin­g in elkaar zit. “We zien alles vanuit het standpunt van Mie. Veel gegevens hebben we dus voorlopig niet. We hebben ook nog maar net twee aflevering­en gezien. Dat zal dus nog wel even zo blijven. Het scenario zit zo ingenieus in elkaar dat de kijker meer dan eens op het verkeerde been wordt gezet. Ook ik heb mezelf er bij het lezen van het scenario op betrapt dat ik me ook weleens vergiste”, lacht Brecht.

Tabula Rasa moest een traditione­le ‘cinema-feel’ hebben zonder stoffig en oubollig aan te voelen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium