Het Belang van Limburg

“Tactiek niet goed genoeg”

KEVIN DE BRUYNE WIJST BONDSCOACH TERECHT

- Kristof LIBERLOO/Sven CLAES

In heldere, maar scherpe bewoording­en zette Kevin De Bruyne gisteren bondscoach Roberto Martinez voor het blok. “De tactiek is niet goed genoeg”, nam de City-middenveld­er geen blad voor de mond. “We spelen nog altijd te veel op basis van talent. Zo lang we geen tactiek vinden die werkt voor de ploeg gaan we in moeilijkhe­den komen op het WK.” De kritiek van Kevin De Bruyne komt er na drie wedstrijde­n waarin de Rode Duivels drie doelpunten slikten: in maart in Rusland (3-3), in oktober in Bosnië (3-4) en vorige vrijdag tegen Mexico (3-3). Ook Roberto Martinez’ voorganger Marc Wilmots kreeg het verwijt dat hij tactisch te kort schoot, maar die kritiek kwam pas naar buiten na de uitschakel­ing van België op het EK tegen Wales. Martinez heeft er mee af te rekenen zeven maanden vóór het moment van de waarheid aanbreekt.

“Ik zeg de dingen niet om slecht te praten over iemand, wel om de problemen opgelost te krijgen voor het WK begint”, zegt De Bruyne. “Op dit moment hebben we op alle posities toppers. Misschien zeggen na dit WK een aantal mensen af. Dit is misschien een van de laatste kansen een sterk tornooi te spelen.”

Ten gronde vindt De Bruyne dat België “een defensief systeem met offensieve mensen” speelt. Hij vindt dat er te weinig balans in het elftal zit en dat de ruimte tussen de verdediger­s en de aanvallend­e spelers te hoog is. “Maar een oplossing voor onze tactische problemen vinden, is niet mijn taak”, zegt De Bruyne. “De trainer moet het beste systeem voor de ploeg vinden.”

Roberto Martinez krijgt de opmerkinge­n van De Bruyne vandaag op zijn bord in Brugge, waar hij zal vooruitbli­kken naar de oefenmatch van morgen tegen Japan.

De Rode Duivels nemen het morgen in Brugge op tegen Japan. Er zal dan vooral met argusogen naar de Belgische defensie gekeken worden. Die werd vorige vrijdag nog in zijn hemd gezet door de 22-jarige Mexicaan Hirving Lozano. Meer dan een 3-3-gelijkspel zat er niet in. Roberto Martinez weet waar hij 243 dagen voor de start van het WK staat: zijn aanval is top, zijn verdedigin­g flop. AANVAL: TOP

Middernach­t was al gepasseerd toen we vrijdag aan de hoofdingan­g van het Koning Boudewijn Stadion op Romelu Lukaku botsten. De Rode Duivel zat diep weggedoken in de kap van zijn hoodie, maar toch herkende de gekste journalist van Mexico Lukaku ook. De komiek met grote sombrero, zwarte pruik en dikke plaksnor besprong Lukaku en noemde hem de beste speler ter wereld. Zover willen we niet gaan, maar de spits van Manchester United is wel onmisbaar geworden voor de nationale ploeg. Vorige vrijdag maakte hij zijn 29ste en 30ste doelpunt in het shirt van de Rode Duivels. Waar gaat dat eindigen: 50, 60 goals? Lukaku heeft zich ontwikkeld tot een complete spits, die niet langer alleen sterk en snel is. Nu al is duidelijk: volgende zomer is er voor Batshuayi, Benteke en andere Origi’s alleen een bijrolletj­e weggelegd. Wel opletten dat Lukaku zichzelf niet voorbijsne­lt. De overstapje­s zijn mooi, maar laat gekke dribbels vooral over aan Messi en andere Neymars. Lukaku is Lukaku, dat volstaat. Een andere aanvaller die vorige vrijdag punten scoorde en straks op nog meer speelminut­en hoopt: Dries Mertens. Een opsteker voor de Napoli-aanvaller, die vorige maand nog ontgoochel­de bij de Rode Duivels. Maar ook Mertens is intussen haast onmisbaar (als invaller). Niet toevallig werd hij afgelopen weekend nog vernoemd als vervanger van Antoine Griezzman bij Atlético Madrid.

Ik ben heel tevreden over onze match tegen Mexico. We hebben afgezien, erg afgezien zelfs, maar daardoor moesten we communicer­en en als een team reageren Roberto MARTINEZ

Bondscoach

WAT VINDT DE BONDSCOACH?

Roberto Martinez: “We scoorden tegen Mexico op klinische wijze, dat is een pluspunt. Het was de bedoeling om met Romelu Lukaku en Eden Hazard als twee nummers negen te spelen. Vooral voor Youri Tielemans en Kevin De Bruyne bleek dat een aanpassing. Enerzijds konden zij mee aanvallen, anderzijds moesten ze defensief waakzaam zijn omdat er grote ruimtes vrij kwamen op het middenveld. Vriendscha­ppelijke interlands zijn er om zaken uit te testen en spelers nieuwe ervaringen te laten opdoen. Mexico speelt heel anders dan een Europees land, er zit veel lef en bravoure in hun spel. Dat hebben we gemerkt.”

WAT VINDT DE ANALIST?

Jan Ceulemans: “Het is een positieve zaak dat Kevin De Bruyne aanhaalde dat het tactisch niet goed zat. Het lijkt nu natuurlijk alsof er een bom in het Belgische kamp ontploft is, maar De Bruyne kan dit beter nu doen dan op het WK in Rusland. Ieder spelsystee­m heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Iedereen weet dat de Belgische ploeg een overwicht heeft aan aanvallend ingestelde spelers, maar het is nu de opdracht om een evenwicht te vinden. Iedereen beseft dat deze lichting - de beste in jaren - resultaten zal moeten behalen tegen sterkere tegenstand­ers. Romelu Lukaku speelt met bijzonder veel vertrouwen, maar op het WK krijgt hij te maken met sterkere verdedigin­gen. Een ploeg draait niet om één of twee spelers, maar om één hecht blok. Iedereen moet zijn taak kennen én uitvoeren om tot een hoger niveau te komen. De Rode Duivels behoren bij de beste aanvallend­e ploegen van de wereld, maar het is nu vooral belangrijk om een evenwicht tussen alle linies te vinden.”

VERDEDIGIN­G: FLOP

Aan de andere kant van het terrein zagen de Rode Duivels vorige vrijdag sterretjes. Morgenavon­d krijgt de Belgische defensie een herkansing tegen Japan. Opnieuw een sterke tegenstand­er, met kwieke en snedige aanvallers. Vermaelen en co zullen moeten bewijzen dat ze niet alleen tegen Cyprus en Gibraltar de nul kunnen houden. In de WK-kwalificat­iecampagne slikten de Belgen amper zes doelpunten, een gemiddelde van 0,6 per match dus. Klinkt fabuleus. Maar een cijfer waar we dus niet te veel belang aan mogen hechten, zo werd vorige vrijdag nog pijnlijk duidelijk. Hirving Lozano is een erg talentvoll­e spits, die PSV snel zal ruilen voor een echte topclub, maar de Belgen legden hem drie dagen geleden helemaal niets in de weg.

Een vraag die dan op zijn plaats is: waarom greep Roberto Martinez niet in? Lozano speelde vanop links, tegen de trage Ciman. Had hij niet beter gewisseld met Boyata? Mexico toonde tonnen lef, zelfs bij een hoekschop

van de Belgen hield het drie aanvallers vooraan.

De Rode Duivels kwamen op het middenveld ook duidelijk een mannetje te kort, waardoor Mexico voortduren­d balbezit had en De Bruyne - en andere Duivels die graag vaak aan de bal zijn - niet in zijn spel kwam. Het antwoord van de bondscoach: hij deed het opzettelij­k, om spelers te testen.

WAT VINDT DE BONDSCOACH?

Roberto Martinez: “Uit oefenmatch­en moet je leren, daarom hebben we tegen Mexico in een opstelling gespeeld die ons op de proef stelde. Ik wilde zien welke spelers klaar zijn voor dit soort wedstrijde­n, waarin ze getest worden op een andere manier dan bij hun clubs. Ik ben daarom heel tevreden over onze match tegen Mexico. We hebben afgezien, erg afgezien zelfs, dat klopt. Maar daardoor moesten we communicer­en en als een team reageren. De nederlaag hebben we op geen enkel moment in de match aanvaard. Natuurlijk zullen we beter moeten doen. Twee tegengoals slikken na een eenvoudige lange bal, zoals tegen Mexico, dat kan niet.”

WAT VINDT DE ANALIST?

Jan Ceulemans: “Als je drie doelpunten slikt tegen Mexico, moet je daar als bondscoach grondig over nadenken om dit in de toekomst te vermijden. In de kwalificat­iecampagne stelde dit probleem zich niet, omdat we daarin veel te sterk waren. We moeten nu ook niet met scherp beginnen te schieten op onze driemansve­rdediging. Onder Marc Wilmots speelden we met vier verdediger­s en was het ook niet goed. Er moeten achterin gewoon goede afspraken gemaakt worden. De jongens die nu gespeeld hebben zijn niet slecht, maar de jongens die niet gespeeld hebben zijn beter. Toby Alderweire­ld en Jan Vertonghen zijn geblesseer­d, over Vincent Kompany durf ik zelfs nog niet te praten voor het WK ( lacht ) en Thomas Vermaelen moet wedstrijdr­itme opdoen. Op het EK in Frankrijk tegen Wales vlogen we eruit met meer geblesseer­den. We zijn nu zeven maanden voor het WK in Rusland, dus er mag discussie ontstaan om tot een geslaagd spelsystee­m te komen.”

Onze verdedigin­g voor het WK: ALDERWEIRE­LD - KOMPANY VERTONGHEN Een ploeg draait niet om één of twee spelers, maar om één hecht blok. Iedereen moet zijn taak kennen én uitvoeren om tot een hoger niveau te komen

Jan CEULEMANS

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO PHOTO NEWS
Foto PHOTO NEWS ?? Laurent Ciman en Dedryck Boyata maakten geen al te goede beurt tegen Mexico.
FOTO PHOTO NEWS Foto PHOTO NEWS Laurent Ciman en Dedryck Boyata maakten geen al te goede beurt tegen Mexico.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium