Het Belang van Limburg

Neerpeltse (57) vertrappel­d door olifant in Zambia

Neerpeltse (57) vertrappel­d door woeste olifant in Zambia

- Frank POOSEN / Geert VAN BAELEN FOTO HBVL

In een wildpark in Zambia is de van Neerpelt afkomstige Sabine Goossens (57) samen met een 64-jarige Nederlands­e reisgezel gedood door een olifant. Sabine werd door het agressieve dier ingehaald toen ze struikelde tijdens haar vlucht. Vanavond reist haar zus Eveline af naar Zambia om afscheid te nemen. “Ze krijgt een laatste rustplaats in haar geliefde Afrika.”

Het waren de laatste dagen van de vakantie van Sabine Goossens. Ze baat zelf een tentenlodg­e uit in Mikumi in Tanzania en vergezelde de Nederlande­r Wim van Griensven en diens dochter en schoonzoon tijdens een trip naar Namibië. Op de terugweg maakten ze een tussenstop in Zambia, in de Maramba River Lodge, niet ver van de beroemde Victoria-watervalle­n. Zaterdag bij valavond - ze hadden net gedoucht - merkten ze nabij hun lodge een kudde olifanten op. “Mijn zus kénde die dieren. Ze leefde er zowat tussen, in de safarilodg­e”, zegt haar zus Eveline. “De dochter van Wim vertelde me dat Sabine iedereen aanmaande om zich uit de voeten te maken omdat het echt niet pluis was met die olifanten.” Toen eentje in hun richting kwam aandraven, moesten ze rennen voor hun leven. Sabine struikelde en viel. Wim van Eveline (links) met haar zus Sabine. Griensven probeerde haar nog weg te trekken, maar de woeste olifant werkte hen allebei tegen de grond. Ze hadden geen schijn van kans en werden vertrappel­d. “Het ging ontzettend snel. Binnen een minuut was alles voorbij”, zegt Theresa Lermer van de Maramba River Lodge.

Liefde voor Afrika

Sabine Goossens werd geboren in Neerpelt en verhuisde nadien naar Grimbergen. Daar werkte ze als fotografe. Tot tien jaar geleden. Toen trok ze naar Afrika. “Haar droom”, zegt haar zus. “Als kind als was ze gefascinee­rd door het continent en toen ze er eens op vakantie ging wist ze dat ze daar ooit zou willen wonen.”

In 2007 vertrok ze, met haar man van wie ze intussen gescheiden is. Ze vestigden zich in Namibië waar ze een safarilodg­e uitbaatten. “Vijf jaar geleden kwam ze naar Tanzania”, zegt de Britse Bruce Fox, de general manager van Fox Safari Camps. “Ze werd manager van Vuma Hills, onze lodge in Mikumi. Sabine zei me vaak dat ze de job van haar leven had. In haar Afrika, tussen haar dieren, zoals ze dat zo vaak zei.”

Zowel Fox als haar zus Eveline beklemtone­n dat de eerste berichten die vanuit Zambia doorsijpel­den niet correct zijn. Volgens enkele plaatselij­ke kranten zouden Sabine Goossens en haar reisgezel zich te dicht bij een kudde olifanten gegaan zijn om een foto te nemen. “Dat is je reinste onzin”, zegt Fox. “Sabine begeleidt heel vaak wandelsafa­ri’s. Ze weet wat de gevaren zijn en zal zeker nooit te dicht komen. Een olifant voelt zich dan in de hoek gedreven en haalt uit. Dat is niet zelden dodelijk.” “Bovendien”, zegt zus Eveline, “had Sabine helemaal geen foto nodig van een olifant. Ze heeft er al duizenden. In Mikumi, waar ze werkt en woont, passeren ze elke dag vrijwel voor haar raam.”

Laatste rustplaats

Vanavond reist Eveline naar Zambia om afscheid te nemen. “Mijn zus krijgt een laatste rustplaats in Afrika. Ze heeft altijd gezegd dat ze niet in België wilde begraven worden. Ze wordt gecremeerd in Zambia, daarna wil ik haar as meenemen naar haar huis in Mikumi en uitstrooie­n in het safaripark. Ik moet wel nog uitzoeken of dat mag van de autoriteit­en. Zo wordt ze een deel van de Afrikaanse bodem, waar ze zo van hield.”

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL
 ?? FOTO HBVL ?? Sabine Goossens (foto) zal een laatste rustplaats in Afrika krijgen. “Dat is altijd haar grote wens geweest”, zegt haar zus Eveline.
FOTO HBVL Sabine Goossens (foto) zal een laatste rustplaats in Afrika krijgen. “Dat is altijd haar grote wens geweest”, zegt haar zus Eveline.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium