Het Belang van Limburg

Groen licht voor EHBO-cursus psychische problemen

Minister Jo Vandeurzen (CD&V) laat cursus ontwikkele­n

- Liliana CASAGRANDE

Tegen ten laatste halfweg 2019 kan iedereen die er interesse voor heeft, een EHBO-cursus voor psychische problemen volgen. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) trekt 200.000 euro uit om nog dit jaar met de ontwikkeli­ng van de cursus te starten. De vraag naar EHBO-hulp bij psychische problemen zoals suïcide, depressie of eetstoorni­ssen is groot. De cursus staat open voor iedereen, zowel voor leerkracht­en, OCM-Wmedewerke­rs als gewone mensen.

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) trekt geld uit om nog dit jaar met de ontwikkeli­ng van EHBO-cursussen voor psychische problemen te starten. Tegen ten laatste halfweg 2019 moeten die cursussen worden aangeboden aan iedereen die daar interesse voor heeft. Deze Mental Health First Aid (MHFA)-cursussen zijn in Australië opgestart en lopen al in 23 landen waaronder Nederland. De vraag naar EHBO-hulp bij psychische problemen is groot en verschille­nde organisati­es in de geestelijk­e gezondheid­szorg hebben dit al aangekaart bij Vandeurzen. Ook in het parlement hadden de regeringsp­artijen hierover al een resolutie klaar. “Ik heb nu ook beslist om met het ontwikkele­n van die cursussen te starten”, zegt Vandeurzen die daar dit jaar 200.000 euro voor uittrekt. Zomaar de Nederlands­e versie kopiëren gaat niet, want de hulpverlen­ing zit hier anders in elkaar.

“We willen de expertise die er al is over onder meer suïcide, depressie, verslaving en eetstoorni­ssen integreren in de EHBOcursus rond psychische problemen”, zegt Gorik Kaesemans van Zorgnet-Icuro, de koepel van zorginstel­lingen die de cursus mag uitwerken. “Die cursus zal open staan voor iedereen: zowel voor mensen die met veel anderen in contact komen, zoals leerkracht­en, OCMW-medewerker­s, politiemen­sen als voor bedrijven en gewone mensen.”

Praten

“Je moet zaken kunnen herkennen, je moet weten naar wie je moet doorverwij­zen”, zegt Marjet Vanderstra­eten van Samenwerki­ng Psychiatri­sche Initiatiev­en Limburg (Spil). Vanderstra­eten heeft zelf al zo’n cursus gevolgd in Nederland. “Maar je moet vooral weten hoe je met mensen praat. Je mag bijvoorbee­ld nooit zeggen dat het allemaal weer over gaat of raad geven als: ga maar eens wandelen, morgen ben je wel beter. De Nederlands­e cursus duurt vier halve dagen en is heel erg intens. Alleen is gezondheid­szorg daar anders georganise­erd, dus kunnen we die ook niet zomaar overnemen. Ze hebben daar bijvoorbee­ld een ‘psycholanc­e’, een ambulance voor psychiatri­sche patiënten.” Vanderstra­eten had ook al zelf gepolst of ze de cursus naar Limburg kon halen. “Maar dat ging niet. De Australisc­he organisati­e geeft die licentie alleen aan grote regio’s, niet aan een provincie. Dus zijn we ook aan minister Vandeurzen gaan vragen of hij geïnteress­eerd was. We zijn blij dat hij dit nu laat ontwikkele­n, misschien wil hij wel een proefproje­ct opzetten in Limburg. In Nederland geven ze die lessen nu ook aan kinderen, hopelijk hier ook.”

“We gaan bij de ontwikkeli­ng ook rekening houden met kinderen”, belooft Vandeurzen.

We willen de expertise die er al is over onder meer suïcide, depressie, verslaving en eetstoorni­ssen integreren in de EHBO-cursus rond psychische problemen Gorik KAESEMANS,

Zorgnet-Icuro

 ?? Foto GEERT VAN DE VELDE ?? Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) trekt geld uit om nog dit jaar met de ontwikkeli­ng van EHBO-cursussen voor psychische problemen te starten.
Foto GEERT VAN DE VELDE Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) trekt geld uit om nog dit jaar met de ontwikkeli­ng van EHBO-cursussen voor psychische problemen te starten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium