Het Belang van Limburg

“Verbied publicatie van identiteit slachtoffe­r”

Professor Liesbet Stevens pleit voor dezelfde aanpak van stalking als bij seksueel geweld

- Thomas JANSEN

“Verbied de publicatie van de identiteit van het slachtoffe­r bij stalking, net zoals dat nu al verboden is bij seksueel geweld.” Dat zegt professor seksueel strafrecht Liesbet Stevens (KULeuven), naar aanleiding van de angst om de anonimitei­t bij de vrouwen die hun boekje opendeden over Bart De Pauw. “Tijdens de hele looptijd van het onderzoek, dat meestal wel wat tijd in beslag neemt, is de anonimitei­t per definitie gegarandee­rd. Als het gerecht tot vervolging overgaat, heeft de aangeklaag­de natuurlijk wel inzage in het dossier.”

Kunnen de slachtoffe­rs anoniem blijven voor de buitenwere­ld?

Stevens: “Het parket van Mechelen is nu op eigen initiatief een onderzoek gestart. Dat kan omdat stalking geen klachtmisd­rijf is. Dat onderzoek is geheim, en dus is de anonimitei­t van de slachtoffe­rs per definitie gegarandee­rd gedurende de hele looptijd. Het gerecht mag deze informatie aan niemand, dus ook niet aan diegene tegen wie het onderzoek gevoerd wordt, vrijgeven. Een gerechteli­jk onderzoek en de afhandelin­g ervan neemt meestal wel wat tijd in beslag. Bovendien heeft een preventiea­dviseur beroepsgeh­eim. Hij of zij mag dus zelfs tegen het gerecht zwijgen over de gekregen informatie.”

Kan de aangeklaag­de de naam van de slachtoffe­rs te weten komen?

Stevens: “Als het onderzoek afgerond is, en het gerecht besluit tot vervolging over te gaan, dan heeft de persoon die aangeklaag­d wordt natuurlijk wel inzage in het dossier. Dat is logisch, gezien het recht op verdedigin­g.”

Moet stalking dan opnieuw een klachtmisd­rijf worden, om dit te vermijden?

Stevens: “Dat lijkt me niet de juiste oplossing. Het zou er immers voor zorgen dat daders hun slachtoffe­rs onder druk kunnen zetten om geen klacht in te dienen, of om hun klacht weer in te trekken. Bovendien zou het de vervolging bemoeilijk­en als slachtoffe­rs zelfmoord plegen.”

Hoe kan men de anonimitei­t van slachtoffe­rs dan beter garanderen?

Stevens: “Binnen een strafrecht­elijke context, bijvoorbee­ld tijdens een strafproce­s, kan die garantie niet geboden worden, omdat het recht van verdedigin­g mij nog belangrijk­er lijkt te zijn. Maar bij seksueel geweld is het nu al verboden om de identiteit van een slachtoffe­r te verspreide­n, op welke manier dan ook. Dat verbod zou ook moeten gelden in de context van stalking, zodat men de slachtoffe­rs tenminste kan garanderen dat hun identiteit later niet publiek bekend wordt. Ook wie die naam dan op sociale media post, moet vervolgd worden. Het is de enige manier om daadwerkel­ijk enige garantie op anonimitei­t te geven.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium