Het Belang van Limburg

“Minimalise­ren of ontkennen is typisch voor stalkers”

- Thomas JANSEN

“Ja, ik heb sms’en gestuurd, met humor en onnozele dingen. Maar ik heb nooit gestalkt”, zegt Bart De Pauw. Waar ligt de grens? En vanaf wanneer is er sprake van stalking? We vroegen het aan doctor in de criminolog­ie Anne Groenen (UCLL, foto) uit Leopoldsbu­rg, die al zeventien jaar onderzoek doet naar stalking. Jaarlijks krijgt de politie meer dan 20.000 aangiftes van stalking. Het werkelijke aantal ligt wellicht nog veel hoger. In onderzoek geeft immers 1 op 4 vrouwen aan al eens gestalkt te zijn. Bij mannen is dat 1 op 10.

Volgens Groenen zijn er verschille­nde definities van stalking, maar zijn er een aantal gemeenscha­ppelijke elementen, zowel in de juridische als gedragswet­enschappel­ijke opvattinge­n. “Het gaat om herhaaldel­ijk storend gedrag, dus minimum twee gedraginge­n”, zegt Groenen. “Daarnaast moet het gedrag gericht zijn tegen een concrete persoon, en moet het intentione­el zijn. Dat wil zeggen dat de stalker het doel heeft om angst, onrust of intimidati­e te veroorzake­n bij het slachtoffe­r.” Vooral dat laatste zorgt vaak voor discussie. “Typerend is dat de stalkers de feiten minimalise­ren en/of ontkennen”, zegt Groenen. “In de meeste gerechteli­jke dossiers geeft de stalker aan dat zijn of haar gedrag onschuldig of flatterend bedoeld was. Zelfs als er bewijsmate­riaal is.”

Sms’jes

Dergelijk gedrag begint vaak met sms’jes of berichtjes via sociale media, aldus Groenen. “Na verloop van tijd zie je dat het ofwel stopt, ofwel toeneemt naar andere vormen, zoals rechtstree­ks benaderen of onverwacht ergens opduiken waar het slachtoffe­r ook is. Op termijn gaat een kwart van de stalkers, die maandenlan­g hun slachtoffe­r belagen, over tot fysiek geweld. Over profession­als die collega’s of cliënten stalken zijn geen cijfers bekend, maar het is wel duidelijk dat er minder snel klacht wordt ingediend als personen met een gezagsfunc­tie werknemers stalken. Sinds maart 2016 is stalking echter geen klachtmisd­rijf meer. Dat betekent dat ook anderen, die getuige zijn van de feiten of dit profession­eel vaststelle­n, een aangifte kunnen doen. Maar algemeen geldt: wie zich gestalkt voelt, zoekt best snel hulp. ”

X

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium