Het Belang van Limburg

“Berlinah dreigde ermee hem te vermoorden”

Jury zoutzuurpr­oces buigt zich over oproep slachtoffe­r aan politie

- Thomas JANSEN

Op de derde dag van het zoutzuurpr­oces in Bristol luisterde de jury naar een oproep van slachtoffe­r Mark Van Dongen aan de politie. Drie weken vooraleer zijn ex hem vermoedeli­jk met zoutzuur overgooide, vertelde hij al aan de politie dat ze hem voortduren­d lastigviel. “Berlinah dreigde hem te vermoorden als hij bij haar weg zou gaan”, zegt ook een collega van Mark. “Ik heb pas gebroken met mijn vriendin en nu belt ze mij voortduren­d op en vraagt ze of ik naar haar kom.” Zo begint de oproep van Mark aan de politie, op 2 september 2015. Daarna vertelt hij hoe zijn ex Berlinah Wallace dreigde zichzelf om het leven te brengen als hij zou weggaan. Hoe ze “zijn leven ruïneert”, met hysterisch­e telefoontj­es. En hoe hij vermoedt dat ze ook zijn nieuwe vriendin regelmatig opbelt, om dan niets te zeggen. “Ze heeft mijn mailbox gehackt en daar haar nummer gevonden. Zij moet het wel zijn”, zegt Mark, die de politie vraagt om Berlinah terecht te wijzen.

Daags nadien gaat Mark ook een verklaring afleggen bij de politie. “Mark wou gewoon verder met zijn leven”, zegt politieage­nte Katie Bettel. “Maar ik had wel de indruk dat de sms’jes eerder smekend waren, niet echt bedreigend.”

Krassen

Ook Colin Evans, een collega van Mark in Bristol, kwam aan het woord op het proces. “Mark vertrouwde me toe dat Berlinah dreigde hem te vermoorden als hij zou weggaan. Hij was bang van haar agressie. Op een bepaald moment toonde hij me zelfs de krassen op z’n arm. ‘Ze is gek, kijk wat ze nu gedaan heeft’, zei hij toen.” Berlinah Wallace staat in Bristol terecht voor moord. Het proces zal wellicht nog drie weken duren. Wallace riskeert twee keer levenslang, oftewel vijftig jaar cel.

 ?? FOTO JULIA QUENZLER/SWNS.COM ?? In een oproep aan de politie, drie weken voor de vermoedeli­jke aanval met zoutzuur, vertelt Mark Van Dongen al hoe zijn ex hem voortduren­d lastigvalt.
FOTO JULIA QUENZLER/SWNS.COM In een oproep aan de politie, drie weken voor de vermoedeli­jke aanval met zoutzuur, vertelt Mark Van Dongen al hoe zijn ex hem voortduren­d lastigvalt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium